ANA HORVAT VUKOVIĆ

Profesorica ustavnog prava: ‘Milanović odmah mora dati ostavku. Ustavni sud mora reagirati!‘

‘Ako sada Ustavni sud ne reagira onda više nema legitimitet reagirati ni po jednom drugom pitanju‘, kaže Horvat Vuković

Zoran Milanović i Miroslav Šeparović

 Hina/ Pool/ Damir Sencar/Cropix

I izvanredna profesorica ustavnog prava s Pravnog fakulteta u Zagrebu, Ana Horvat Vuković, izjavila nam je da predsjednik Zoran Milanović apsolutno mora dati ostavku na svoju predsjedničku dužnost kad se kandidira na izborima za Hrvatski sabor.

"Sve drugo bi predstavljalo zlouporabu njegove predsjedničke dužnosti. Predsjednik Republike ne smije biti član političke stanke i ne smije obnašati političku dužnost. To obuhvaća i slučaj kad se predsjednik kandidira kao nestranačka osoba na stranačkoj listi. Tu propis treba teleološki tumačiti u skladu s njegovom svrhom i sigurno mora obuhvaćati i takve slučajeve. Znači, on je odmah morao podnijeti ostavku, ne može kalkulirati s time i ne može čekati do dana konstituiranja Sabora ili neposredno prije toga".

Pitali smo profesoricu Horvat Vuković tko je nadležan reagirati ako predsjednik države ustraje u svojoj najavi da će podnijeti ostavku nakon završetka izbora za Sabor. "Jedini tko je nadležan reagirati je Ustavni sud. I ne samo da je nadležan nego je apsolutno nužno da reagira, jer ako sada ne reagira onda više nema legitimitet reagirati ni po jednom drugom pitanju", tvrdi Horvat Vuković.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
27. travanj 2024 07:55