MINISTAR ZDRAVSTVA

'PROGNOZA JE U OVOM TRENUTKU UPITNA, STANJE JE IZUZETNO TEŠKO' Beroš progovorio o bitki za život 15-godišnje djevojčice ozlijeđene u potresu

Vili Beroš
 Damjan Tadić / CROPIX

Ministar zdravstva Vili Beroš izvijestio je u nedjelju da je stanje petnaestogodišnje djevojčice stradale u potresu i dalje teško, dodavši kako je ozljeda neurokirurški tretirana, nakon čega je poduzeto intenzivno liječenje.

"Stanje je i dalje teško i zahtijeva mjere intenzivnog liječenja. Prognoza je upitna u ovom trenutku", rekao je Beroš prilikom obilaska Klinike za dječje bolesti u Klaićevoj.

Izvijestio je da mali bolesnici i zdravstveni radnici nisu ozlijeđeni, dok je u potresu najviše oštećen stari objekt, odnosno tzv. Fischerova zgrada.

Na toj su zgradi popucale sve fasade, rekao je.

"Sreća je da nema ozlijeđenih malih bolesnika i zdravstvenih djelatnika. Oni su svi sada na sigurnom na djelu objekta koji je građevinska struka provjerila da je adekvatan, tako da nema veće štete", kazao je Beroš.

Što se tiče ostalih bolnica, poručio je da ih redom obilazi. KBC Sestre milosrdnice "Vinogradska" je jako dobro prošla, stari dijelovi Klinike za infektivne bolesti "Dr. Fran Mihaljević" su loše, dok u novima nema ugroze.

"Stav Vlade je da one bolesnike koji su jutros instinktivno i potpuno adekvatno izišli na otvorene prostore, polako vraćamo, uz suglasnost stručnjaka koji nam moraju ispitati sve te zgrade", rekao je Beroš, izrazivši nadu da će sve bolesnike smjestiti u sigurne infrastrukturne objekte.

Izvijestio je i da je bilo određenih problema u funkcioniranju laboratorija u kojima se vrše testiranja na koronavirus, ali nema informacija o značajnijim poteškoćama.

Vezano za epidemiju koronavirusa, istaknuo je da nema značajnijeg pogoršanja, ali s obzirom na to da se nalazimo u uzlaznom kraku epidemijske krivulje, potrebno je naglašavati da je čuvanje distance od osnovne važnosti.

"Epidemija je daleko značajniji protivnik i ugroza od samog potresa. Iako naravno, ne može se sa sigurnošću reći da se neki veći neće ponoviti, ali epidemija koronavirusa je značajnija ugroza u ovom trenutku", poručio je.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. svibanj 2022 09:33