TOMISLAV MARČINKO

Progovorio jedan od najbližih suradnika Zdravka Mamića: ‘Istina je samo jedna, evo primjera na transferu Marka Roga‘

Zdravko Mamić mi je rekao da se novcem s računa u Klagenfurtu plaćaju dugovi igračima, a te su isplate bile u gotovini

Tomislav Marčinko, svjedok na suđenju Zdravku Mamiću i ostalima na Županijskom sudu u Osijeku

 Nikola Patković/

Tomislav Marčinko bio je član IO Dinama od 2005. do 2019. godine, a jedno vrijeme i direktor za odnose s javnošću. Pohvalio se na suđenju Zdravku Mamiću na Županijskom sudu u Osijeku kako je bio dugogodišnji suradnik njega i Mirka Barišića.

- Istina je samo jedna, a ja ću vam pomoći da se do te istine dođe – kazao je Marčinko u uvodu svoga iskaza, osjetivši potrebu i da objasni kako funkcioniraju poslovi transferiranja igrača, pa je naveo primjer transfera Marka Roga iz Dinama u Napoli.

- Taj je posao odradio menadžer Fali Ramadani i na tom poslu zaradio 5 milijuna eura, koji su prebačeni na neku offshore tvrtku i nitko nije postavio pitanje što je on u tom postupku zastupao i Dinamo i Roga i Napoli. To je samo jedan primjer, a takvih primjera ima jako puno – kazao je Marčinko. Istaknuo je kako je u Dinamu za transfernu politiku bio zadužen Zdravko Mamić. Marčinko je kazao i kako je znao za Dinamov račun u Klagenfurtu.

- On je služio da se podmiruju dugovi prema igračima. Te su isplate išle u gotovini, uz potpisivanje potvrda, a takvih je igrača bilo 20-30, možda i više. To znam, jer su mi o tome pričali Mamić i Barišić – ispričao je Marčinko, koji je govorio i o tužbama koje su protiv Dinama zbog dugova iz vremena dok se klub zvao Croatia, a njime upravljao Zlatko Canjuga, podigli neki igrači, kazavši da ne zna jesu li to bili dugovi udruge građana ili dioničkog društva. Kazao je da je dio tih tužbi riješen nagodbama, te da su i one plaćene s računa u Klagenfurtu.

Potvrdio je i da su igrači s klubom imali ugovorenu podjelu transfernog obeštećenja. To su, kazao je, bili najbolji igrači, reprezentativci poput Luke Modrića, Dejana Lovrena... Zna i da su neki igrači, odnosno njihovi očevi prodavali svoja prava agencijama, ali ne zna tko su bili vlasnici tih agencija.

- Očevi igrača bili su njihovi najveći neprijatelji. Njima je bilo najvažnije da odmah dobiju milijun, nego da čekaju ‘‘goluba na grani‘‘, pa su to prodavali agencijama i to je sve bilo legalno – kazao je Marčinko. Govoreći o transferima pojedinih igrača, kazao je kako je Marija Mandžukića i Ivicu Vrdoljaka iz Zagreba u Dinamo ‘doveo‘ Milan Bandić, koji je inzistirao na tim transferima.

- Inače, sve velike ugovore o transferima radile su inozemne agencije. Znam da je Mario Mamić imao kontakte s tim agencijama i menadžerima. Često je u njihovom društvu dolazio u klub. Koliko ja znam Mario nikada nije bio osobno angažiran od Dinama kao posrednik, već je klub angažirao agencije u kojima je on imao svoj udio ili utjecaj. Uvjeren sam da nikada nije imao nikakav ugovor s Dinamom – istaknuo je Marčinko, dodavši kako je Mario Mamić imao udio ili utjecaj u agencijama koje su zastupale Modrića, Lovrena, Eduarda Da Silvu... Na pitanja Mamićevog branitelja Filipa Glavaša kazao je da zna kako je novac u gotovini isplaćivan Dini Drpiću, Bošku Balabanu...

Tužitelj Sven Mišković na kraju rasprave predložio je izvođenje novih dokaza, odnosno nagodbi koje je Dinamo sklapao s offshore tvrtkama za isplatu novca od podjele transfernih obeštećenja te druge dodatne dokumentacije vezane uz transfere pojedinih igrača iz Dinama u inozemstvo, a kojima, kako je rekao, želi dokazati da je Mario Mamić bio vlasnik inkriminiranih offshore tvrtki.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
22. travanj 2024 14:56