PREMIJER PLENKOVIĆ

Program Zlate Đurđević me zapanjio. Milanović? Zanimljivo je što mu radi prijatelj Rama

Predsjednik Vlade i HDZ-a Andrej Plenković dao je izjavu nakon sjednice Predsjedništva HDZ-a
 Luka Gerlanc/Cropix

Predsjednik Vlade i HDZ-a Andrej Plenković dao je izjavu nakon sjednice Predsjedništva HDZ-a.

- Smatramo da smo poduzeli sve potrebno da rezultati na izborima budu da HDZ obnovi povjerenje gdje ga ima i stekne potporu gdje to nije bio slučaj. Kada je HDZ pobijedio u 9 od 11 izbornih jedinica je ostvario izrazito velike pomake u trećoj i osmoj izbornoj jedinici. Ovdje u Zagrebu u prvoj izbornoj jedinci. govorili smo o epidemiološkoj situaciji, procesu procjepljivanje, EU vijeću, socijalnom samitu... - kazao je Plenković komentirajući teme sjednice Predsjedništva HDZ-a.

Premijer je kazao i da se govorilo o uspjesima Vlade u kovid krizi te da se s NPOO-om planira ići u fazu izgradnje novih radnih mjesta te postizanja konkurentnosti gospodarstva na tržištu.

Na pitanje je li radna nedjelja, kako je kazao predsjednik Zoran Milanović, predizborna finta, premijer je kazao da je to već komentirao.

- Prošle godine smo jasno kazali da želimo da naši sugrađani, naše obitelji, radnici, imaju neradnu nedjelju. Riječ je o temi koja je dugi niz godina u eteru. Na temelju istraživanja koje smo obavili velika većina građana je za radnu nedjelju. Iznjedrili smo balansiran prijedlog koji omogućuje rad nedjeljom ali 16 nedjelja u godini - kazao je premijer.

- I neke druge zemlje su imale te dileme. Neke zapadne zemlje funkcioniraju dobro iako trgovine ne rade nedjeljom. Je li to neko predizborno pitanje? Nije jer smo razdoblje iza nas iskoristili da se naprave analize, zakon koji će ići na savjetovanje u Saboru i Sabor će ga usvojiti. Što se tiče kampanje, misija Milanovića je uz salve uvreda kojih je puno da se nitko na njih ni ne osvrće, normalno je brutalno izvrijeđati dopisnika HRT-a u Splitu, napasti vašeg kolegu, radi se o čovjeku s 30 i nešto godina iskustva. Da je to napravio netko iz HDZ-a i da mi se ne sviđa vodstvo vaše televizije imali bismo revoluciju. Ovo se tolerira. Puno je aktera koji šute. Oni koji neće šutjeti su oni koji duže vremena oponiraju divljaštvu u eteru koje ne prestaje po nizu tema. Bori se za par džepova SDP-a, je li to Jakšić u Koprivnici, gradonačelnik u Ogulinu, gradonačelnica u Sisku, sutra će otići u Rijeku ili Trogir jer se ne mogu sjetiti gdje je SDP ostao, osim Čakovca. Zanimljivo je ono što se događa u Albaniji. Primili smo izvješće iz Albanije, njegov prijatelj premijer Edi Rama pokreće inicijativu o izglasavanju nepovjerenja predsjedniku Meti. Znate koji su razlozi? Jer se umiješao na strani oporbe u izbornoj utakmici. Govorim što je učinio Rama kontra Mete u Albaniji. Ja se ne sjećam u hrvatskom političkom prostoru da se predsjednik države ovako angažirao u kampanji na strani svoje bivše političke stranke. Bit ćemo bolji nego SDP, ali je zanimljivo da se to događa - kazao je.

Osvrnuo se i na predsjednikovu tvrdnju da ide i tamo gdje je HDZ na vlasti.

- Ne znam je li bio igdje osim u Splitu. Bio je u Đakovu. To mogu pripisati širini HDZ-ovih gradonačelnika koji ga unatoč tome što vodi anti HDZ-ovsku politiku zovu - kazao je premijer te dodao da ne govori gradonačelnicima HDZ-a koga da zovu - kazao je.

Odgovorio je i na pitanje je li postigao dogovor s predsjednikom oko veleposlanika.

- Postoji popis ljudi koje je ministarstvo priredilo i poslao njemu. Nisam čuo ime nekog njegovog kandidata. Ne vidim problem. Imamo Svetu stolicu gdje je inzistirao da se vrati Pelicarić, Francusku gdje je Vučak preminuo, sve ostalo funkcionira - kazao je Plenković.

Komentirao je i hrvatski non paper o BiH.

- Čuo sam se s ministrom Grlićem koji me izvijestio o sadržaju rasprave. Hrvatska je s nekoliko zemalja pripremila dokument koji je dobronamjeran prema BiH koji želi da se EU više mobilizira za EU put BiH, jedan od elemenata jest reforma izbornog zakonodavstva - kazao je premijer.

- Mislim da je prije svega na institucijama i strankama u BiH da o toj temi postignu konsenzus. to nije rješenje koje će se moći nametnut izvana - kazao je.

Na pitanje je li se konzultirao s Milanovićem oko non papera, premijer je kazao da on nije te da ne zna je li ministar vanjskih poslova razgovarao s predsjednikom.

- Ne znam je li ministar vanjskih poslova s njim razgovarao, proglasio ga je nekim tko je bio zadužen za nabavu toalet papira dok je Grlić Radman bio tajnik ministarstva. To je uvreda na osobnoj razini. Ne znam je li se ministar konzultirao, ja nisam, vodimo politiku koja je identična oko BiH i mislim da ministar zastupa politiku Hrvatske koja god tema da je. Nekih posebnih konzultacija nije bilo. Kad odgovori na prijedloge veleposlanika onda ćemo dalje - kazao je.

Osvrnuo se i na situaciju oko izbora predsjednika Vrhovnog suda.

- Činjenica da postoji javni poziv, hrvatska javnost koja razmišlja dobro i vidi što je a, što je b, a što je c u prigodi da pročita programe kandidatkinja i kandidata. Kada netko pročita te programe pa uzme program profesorice Zlate Đurđević vidjet će dvije točke koje su zapanjujuće. Ona u prvom odlomku programa kaže da se predsjednik ili predsjednica, što poštujem, mora striktno pridržavati Ustava i zakona. To je osnovna teza. Ako je to osnovna teza onda je jasno da ne može nikako biti predsjednik ili predsjednica nitko tko je u postupku kandidiranja za tu dužnost pristala biti kandidatkinjom u protuzakonitoj proceduri. Cijeli program je koncipiran kao populističko politički program koji bi htio vratiti izbor sudaca 2021. u vrijeme kada je politika birala suce. Da smo imali tu politiku kada smo pregovarali o ulasku u EU ušli bismo u nju za pedeset godina. Prakse su različite. Ne možete u programu kritizirati i biti zagovornik teze da politika bira suce. Nismo u fazi enormne greške pri procesu predlaganja nego smo u supstanci s kojom se ne slažemo. Osim što se sama diskvalificirala pristavši da je Milanović protuzakonito kandidira... Izbor predsjednika Vrhovnog suda nije izbor šestogodišnjaka za higijeničara u prvom razredu osnovne škole, to je izbor za najvišu dužnost u hrvatskom sudstvu i tu nema "pogriješio sam". To ne ide. Uz sav respekt prema njoj kao kolegici i profesorici, ali ne za ulogu predsjednice Vrhovnog suda. Tek kad sam to pročitao sam vidio koncepcijske stvari koje ne idu. Netko će biti izabran, ali to neće biti profesorica Đurđević - kazao je premijer te dodao ako se ne složi s predsjednikom da će doći i do trećeg javnog poziva za izbor.

Premijer je komentirao situaciju u KBC-u Sestre milosrdnice i prijavu protiv Dijane Zadravec, članice HDZ-a, koji se tereti za mobing.

- Nisam čuo da bilo tko uživa moju potporu. Za poslove i poslovanje bolnica nadležni su ravnatelji, za imenovanje ravnatelja nadležna su upravna vijeća - kazao je.

Na pitanje da komentira tvrdnju da je životopis Luke Burilovića lažan i da ne može biti na čelu HGK premijer je kazao: - Tu informaciju nemam. Kada se to dogodilo? Ne znam, to mi nije nitko rekao.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
23. travanj 2024 19:22