SJEDNICA NA JAVNOJ TELEVIZIJI

PROGRAMSKO VIJEĆE HRT-a SLOŽNO OKO SPORNE EMISIJE O JASENOVCU 'Prema ustaškom naslijeđu treba vrijediti nulta tolerancija'

 
 Davor Pongračić / CROPIX

Programsko vijeće HRT u ponedjeljak je na hitnoj sjednici raspravljalo je o programskom sadržaju u emisiji "Dobar dan, Hrvatska" u kojoj je publicist Igor Vukić iznio sporne stavove o tom ustaškom logoru, te je usvojilo zaključak kojim poziva programsko vodstvo HRT-a na striktno poštivanje standarda, pri čemu upozorava na "neprihvatljivost i neprofesionalnost povodom sadržaja koji relativiziraju ustaške zločine".

"U odnosu na uočene poteškoće u programskim sadržajima koji se bave nasljeđem nedemokratskih režima, Vijeće upućuje programsko vodstvo na striktno poštivanje znanstvenih, kulturnih i društvenih standarda. Povodom konkretnih programskih sadržaja koji relativiziraju ustaške zločine, Vijeće upozorava programsko vodstvo na njihovu neprihvatljivost i neprofesionalnost i upućuje na poštivanje kritičke znanstvene prosudbe", stoji u zaključku usvojenim sa osam glasova 'za' i dva suzdržana glasa Maje Sever i Deana Šoše, vijećnika iz redova zaposlenika.

Donošenju zaključka prethodila je rasprava u kojoj su pojedini članovi Vijeća iznosili svoja stajališta vezana uz navedenu emisiju, pa je tako Vlaho Bogišić na početku sjednice rekao kako je povod za održavanje sjednice bio to što su u programu HRT-a bila iznesena shvaćanja koja se, kako je istaknuo, grubo sukobljavaju s društvenim shvaćanjima u Hrvatskoj. Bogišić je rekao kako bi preporuka Programskog vijeća trebala biti da na HRT-u vrijedi nulta tolerancija prema ustaškom nasljeđu.

Milošević: Radi se o zanemarivanju povijesnih dokaza i rehabilitaciji ustaštva

Vijećnik Saša Milošević rekao je kako želi utvrditi što se točno dogodilo, kako je HRT reagirao i kako postupati u ovom i u budućim sličnim slučajevima. Radi se, tvrdi, o zanemarivanju povijesnih dokaza te manipulaciji i rehabilitaciji ustaštva.

Ivica Maštruko iznio je stav kako se radi o porastu nacionalizma i religijskog fundamentalizma, a Maja Sever složila se s potrebom za nultom tolerancijom prema svim oblicima propagiranja i relativiziranja ustaštva, te je zbog ove situacije zamjerila i programskom vodstvu. Vijećnik iz redova zaposlenika HRT-a Dean Šoša stava je kako se zloupotrebljava novinarsko pravilo obiju strana jer je, kako drži, ovo klasičan primjer gdje se ne može govoriti o tome jer niti jedan povjesničar ne bi gostovao u navedenoj emisiji.

Član Vijeća Zorislav Lukić rekao je kako je u spornoj emisiji ugošćen "jedan amater ili čak diletant" u odnosu na povijesnu znanost te kako bi volio da HRT izbjegne ovakve situacije, kao i da u emisijama o ovakvim temama povjesničari budu gosti.

Lučić: Jasenovac je hrvatska sramota i negiranja stradanja spadaju u domenu neozbiljnosti

Ivo Lučić kazao je kako bi javni prostor trebalo izbaciti sve oblike totalizarizama, svega onog što dijeli hrvatsku državu i što produbljuje traume bez obzira o kojoj se strani radi. Kazao je i da je Jasenovac hrvatska sramota i da negiranja stradanja u Jasenovcu spadaju u domenu neozbiljnosti, no da tu spadaju i laži u kojima se govori o čak 700.000 ubijenih.

Zagreb, 040618.
HTV, Prisavlje 3.
Programsko vijece HRTa odrzalo je hitnu sjednicu sazvanu iskljucivo zbog emisije - Dobar dan Hrvatska -  od 30. svibnja, u kojoj je gostovao Igor Vukic koji je iznio sporne tvrdnje o naravi i funkciji koncentracijskog logora Jasenovac.
Na fotografiji: Vlaho Bogisic.
Foto: Davor Pongracic / CROPIX
Davor Pongračić / CROPIX
Na fotografiji: Vlaho Bogišić

Potpredsjednik Programskog vijeća Nikola Baketa, koji je predsjedao sjednicom, rekao je kako u Njemačkoj izjave slične Vukićevima imaju prikladnu reakciju, te kako format emisije nije bio adekvatan za takvu temu, na što je replicirao Ivo Lučić i rekao kako smo "mi pobijedili u II. svjetskom ratu i nismo kao Njemačka". Dodao je i da, ako se obrađuju ovakve teme, tada treba odabrati prikladan format, goste i postavljati im onoliko pitanja koliko treba.

Neda Ritz upozorila je kako bi na javnoj radioteleviziji trebala postojati odgovornost i subordinacija, te da se sada vrh kuće mora opravdavati zbog nečega što je učinjeno na nižim programskim razinama.

Bačić: Sva pitanja u pismenom obliku uputiti vodstvu kuće

Glavni ravnatelj HRT-a Kazimir Bačić predložio je Programskom vijeću da se sva pitanja u ovom slučaju upute u pismenom obliku vodstvu kuće, te da će tako i na njih odgovoriti. Iako su dolazak na sjednicu Programskog vijeća najavili Ivan Zvonimir Čičak i Đuro Glogoški, ulaz u zgradu HRT-a im nije bio dozvoljen. Prije sjednice pred zgradom HRT-a održan je i prosvjed u organizaciji Građanske inicijative Ivo Pilar, na kojem je tridesetak prosvjednika, između ostaloga, prozvalo HRT i Programsko vijeće za cenzuru, te je zatražilo njihovu ispriku urednici sporne emisije Karolini Vidović Krišto.

Programsko vijeće HRT-a u održalo je hitnu sjednicu isključivo zbog emisije "Dobar dan, Hrvatska" 30. svibnja, u kojoj je gostovao publicist i tajnik udruge Društvo za istraživanje trostrukog logora Jasenovac Igor Vukić, koji je iznio sporne tvrdnje o naravi i funkciji koncentracijskog logora Jasenovac, nakon čega je i uslijedila reakcija vodstva HRT-a.

"HRT osuđuje sve počinjene ratne zločine, pa tako i one počinjene na području nekadašnjeg koncentracijskog logora Jasenovac kako se oni više nikada ne bi ponovili. Također, HRT ističe da su svi zaposlenici, novinari i urednici javnog medijskog servisa obvezni objektivno i nepristrano raditi te poštovati pozitivne zakonske propise Republike Hrvatske", isticalo se u reagiranju Hrvatske radiotelevizije.

HRT je reagirao nakon emisije koju uređuje Karolina Vidović Krišto u kojoj je ugošćen Vukić, poznat po tvrdnjama o naravi i funkciji koncentracijskog logora Jasenovac prema kojima je to bio radni logor i sabiralište radne snage, te da ondje nije bilo nikakvih masovnih ubojstava.

U HRT-ovoj emisiji koju su vodili Marina Medved Pulić i Franjo Ridjan bila je predstavljena i Vukićeva knjiga "Radni logor Jasenovac", a autor je ponovio tvrdnje kojim osporava 80.000 ubijenih u Jasenovcu te je ustvrdio da je "jedna od najgnjusnijih laži da je bilo djece u logoru", iako je kasnije dodao i da je nedavno razgovarao s čovjekom koji je u logoru bio kao dijete i ondje izučavao zanat za automehaničara. Uz Vukića, gost emisije trebao je biti i povjesničar Hrvoje Klasić s Filozofskog fakulteta, no on je odbio sudjelovati u emisiji ne želeći davati kredibilitet Vukićevom istraživanju.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
23. studeni 2021 07:18