‘PREVARENI SMO‘

Proizvođači suncokreta u šoku: ‘Osuđeni smo na strijeljanje, uljare su snizile cijenu na naš račun!‘

Vladine mjere za ublažavanje rasta cijena u najmanju su ruku nedorečene, drži Mladen Jakopović, šef HPK

Ilustracija, polje suncokreta

 Franco Nadalin/Panthermedia/Profimedia/Franco Nadalin/Panthermedia/Profimedia

Slavonski proizvođači suncokreta su u šoku. Otkad je suncokretovo ulje jedna od devet namirnica s limitiranom cijenom, uljara Čepin im je za 40 lipa spustila otkupnu cijenu za robu preuzetu još krajem kolovoza i početkom rujna. Umjesto objavljene otkupne cijene od 4,50 kuna za kilogram, plaćat će im 4,10 kuna. Da im Žito grupa, vlasnik uljare u Čepinu, neće platiti po ugovorenoj cijeni, saznali su tek kad su zvali da najave fakture za naplatu.

Po suncokret im se ne isplati ići i voziti ga natrag pa su, kažu, "osuđeni na strijeljanje". Gotovo svi oni sve svoje količine predaju uljari pa nemaju kako nadomjestiti gubitak.

- Kad je počela žetva, cijena otkupa je bila 4,50 kune. Kad smo 1. rujna završili s predajom suncokreta, naglasili smo da ga prodajemo i da nećemo čekati možda veću cijenu jer smo zadovoljni. U četvrtak 8. rujna saznali smo da cijena ide dolje nakon što su uljare, čini se, odlučile udovoljiti Vladi i spustiti cijene trgovcima, ali očigledno na naš račun - kaže za Jutarnji Željko Fabric, koji je na 28 hektara imao 85 tona suncokreta. On gubi 35.000 kuna, sin još osam, ukupno su u manjku 50-ak tisuća kuna.

- Ako svi moraju snositi teret krize, snosit ćemo ga i mi. Ali da se ne dogodi da kad prođe ovo razdoblje zamrznutih cijena, cijena ulja počne divljati. Ako će trgovci garantirati da će do nove žetve cijena ulja biti 16 kuna za građane, podnijet ćemo teret kako god znamo, ako ne, onda smo i mi i kupci prevareni - kaže.

image

Željko Fabric

‘Krajnji bezobrazluk‘

Kad je Jugoslav Barković nazvao u Žito Osijek da bi najavio slanje fakture, rekli su mu neka pričeka jer je moguća promjena cijene. Prvo mu je palo na pamet da će cijena biti veća, a onda se šokirao kad je u ponedjeljak čuo da je smanjena za 40 lipa.

- Suncokret sam predao još u kolovozu, oko 600 tona. S promjenom cijene gubim 280.000 kuna. Mađari su nam prije žetve nudili 4,70 kuna, ali radije smo suncokret ostavili doma. Više neću raditi s uljarom jer ovo je krajnji bezobrazluk, prošle je godine bila cijena 4,07 lipa, da bi ove godine bila gotovo ista, a koliko su troškovi narasli! Sad kad su napunili silose i uljaru, spuštaju cijenu - ljutit je Barković.

Uz Mađarsku, Slavoncima je blizu Srbija, u Šidu suncokret otkupljuju, neslužbeno saznajemo, po 4,60 kuna.

Očajni Slavonci

Niti Luka Komar neće, kaže "odustati od svoga". Predao je 230 tona, na kojima padom cijene gubi stotinjak tisuća kuna.

- Znamo da smo sad izigrani i ako ovo prođe ovako, znamo da će nas stalno izigravati - kaže. Neslužbeno saznajemo da su iz uljare zvali neke proizvođače i nudili im 20 lipa više, uz molbu da o tome šute. Slavonci očajni i ljutiti zovu Hrvatsku poljoprivrednu komoru.

Predsjednik HPK Mladen Jakopović kaže da ih je uljara ostavila u "neobranom grožđu". Vladin paket mjera za ublažavanje rasta cijena je, smatra, u najmanju ruku nedorečen.

- Proizvođači suncokreta preko noći su se zbog promjene cijene našli u problemu. Sad je pitanje smije li se naknadno mijenjati cijena i spada li to u nepoštenu trgovačku praksu ili je i on ‘zamrznut‘. To je glavno pitanje na koje ćemo tražiti odgovor. Također, poljoprivrednici se pitaju da li prodavati robu u Hrvatskoj ili ne, veći traže tržišta izvan Hrvatske, u problemu su opet mali. Od Vlade ćemo morati saznati tko i kako namjerava nadomjestiti gubitke do kojih će doći - kaže Jakopović.

Selo je općenito u problemu. Male trgovine uklanjaju "zamrznute" proizvode s polica pa kupci sad cijelu nabavu obavljaju u gradovima. Takva praksa prijeti zatvaranjem lokalnih trgovina.

- Nadajmo se da do toga neće doći jer to bi značilo da su aktualne mjere donesene samo uz dogovor s velikim trgovačkim lancima, koji su većinom u stranom vlasništvu, a nije se vodilo računa o trgovinama i trgovcima u domaćem vlasništvu - zaključuje Jakopović.

Mislili da će biti u plusu, a sad se pitaju kako će u jesensku sjetvu

Još 6. rujna ujutro o suncokretu se govorilo s optimizmom. Prinos je unatoč suši bio dobar, cijena u redu i smatralo se da će proizvođači s više od tri tone po hektru završiti godinu u plusu. Tvornica ulja Čepin na domaćem tržištu sudjeluje sa 60 milijuna litara ulja, što je 50 posto potreba.

Paradoks je da zbog nametnute im manje cijene ulja, uljara danas spušta cijenu otkupa jer i prije nego je Vlada limitirala cijenu, računalo se da će veleprodajna cijena ulja pasti. Suncokret je u Hrvatskoj zasijan na 53.000 ha, što je urod od 150.000 tona. Ostane li uljara pri novoj cijeni, proizvođačima će malo novca ostati za jesensku sjetvu koja će, računa se, biti i 50-ak posto skuplja nego lani.

Jutarnji je u Žito Osijek poslao upit o tvrdnjama proizvođača, na koji nam nisu odgovorili, no kako je objavljeno na njihovim stranicama, cijena je u srijedu povišena i sad iznosi 4,20 kuna. Ali proizvođači suncokreta i s tom se cijenom osjećaju prevarenima. (V. Gotal)

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
16. travanj 2024 16:13