NEPOTREBAN UVOZ

Proizvodnja cjepiva protiv covida moguća i u Hrvatskoj: ‘Imamo znanje i vještine, evo što nam nedostaje‘

‘Bilo bi izuzetno dobro i značajno da i sama Vlada malo lobira u tim krugovima, ako postoji interes s njihove strane‘, kaže Usmiani
Ivo Usmiani
 Davor Zunic/Cropix

U domaćoj farmaceutskoj tvrtci Jadran Galenski Laboratorij smatraju da je i u Hrvatskoj moguće proizvesti cjepivo protiv Covida-19. Ističu da imaju znanje i resurse, no potrebne su financije i vrijeme, a trenutno im nedostaje licencija za proizvodnju cjepiva.

- Mi u ovom trenutku imamo znanje i vještine u proizvodnji sterilnih farmaceutskih oblika kao jaku tehnološku platformu u tom dijelu same proizvodnje, ali nam je za proizvodnju cjepiva, bilo vektorskih ili mRNA, apsolutno potreban licencni partner, rekao je za HRT Ivo Usmiani, predsjednik Upravnog odbora JGL-a.

Ugovori o licenciji uključuju i prijenos znanja i dolazak stranih stručnjaka koji prate proizvodnju, pojasnila je ovlaštena patentna zastupnica iz Centra za patente Nataša Maršić.

Usmiani kaže da bi pomoć države po tom pitanju puno značila.

- Bilo bi izuzetno dobro i značajno da i sama Vlada malo lobira u tim krugovima, ako postoji interes s njihove strane, da uopće ulazimo u jednu takvu priču koja je vrlo zahtjevna i dugoročna, ali koja na neki način mijenja i smjer strategije Republike Hrvatske, da nismo ovisni samo o turizmu, rekao je Usmiani.

Na mogućnost proizvodnje cjepiva u Jadran Galenskom Laboratoriju se osvrnuo i virusni imunolog Luka Čičin Šain rekavši da oni imaju uvjete za sterilan rad, no vjerojatno bi bilo potrebno ekspandirati kapacitete kako bi cjepiva zbilja mogli proizvoditi.

- Ja to vidim kao jednu šansu za hrvatsku privredu, da se jedan takav proizvod proizvodi u Hrvatskoj. Zašto bi trebali uvoziti takve stvari ako bismo ih mogli napraviti sami u Hrvatskoj? Upravo takav jedan tehnološki razvitak je nešto što bi nam pomoglo da izađemo iz te ovisnosti koju imamo, rekao je za HRT Luka Čičin Šain.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. travanj 2024 11:46