‘HITRO‘

Projekt Duge Rese i Črnomlja uvršten među šest najboljih primjera prekogranične suradnje

Bit će predstavljen na 18. Europskom tjednu regija i gradova u listopadu u Bruxellesu
Tim koji je realizirao projekt na celu sa dugoreškim gradonačelnikom Tomislavom Boljarom
 Robert Fajt/Cropix

Projekt "HITRO - Zajednički prekogranični operativni tim zaštite i spašavanja", koji je grad Duga Resa kao nositelj realizirao u partnerstvu sa slovenskom općinom Črnomelj, na natjecanju "Interreg 30 Years Project Slam" u organizaciji Europske komisije, uvršten je među top šest najboljih europskih projektnih priča prekogranične suradnje među zemljama EU.

U tematskom području "Neighbour cohesion/Svi imamo susjeda", jedan je od dva koji će biti predstavljeni na 18. Europskom tjednu regija i gradova u listopadu u Bruxellesu. Dugoreški projekt ušao je u finalnih 30 od 150 pristiglih iz svih zemalja EU, te stigao do same završnice, i tu osvojio nezavisne komunikacijske stručnjake svojom videoprezentacijom. Dugoreški gradonačelnik Tomislav Boljar taj uspjeh usporedio je s nogometnom ligom prvaka, u čiji se finale plasirao gradić od desetak tisuća stanovnika.

- Prošli smo tjedan bili presretni što smo ušli u prvih 30 u cijeloj Europi, a ovaj tjedan govorimo o novom uspjehu. Prvi put u povijesti Hrvatske jedan je projekt ocijenjen na razini cijele Europske unije najboljim, a to samo za sebe nešto govori. Ako otvorite kartu Europe i gledate gdje se nalazi Duga Resa, morat ćete jako zumirati sliku da bi našli Hrvatsku, onda morate pronaći Karlovačku županiju, a tek onda Dugu Resu. Jedna mala Duga Resa bit će primjer cijeloj Europi. To samo govori koliko mnogo može napraviti jedna gradska uprava ako dobro radi, rekao je gradonačelnik Tomislav Boljar.

Osim marketinške i emotivne vrijednosti, projekt, dakako, ima i svoju materijalnu vrijednost te ona iznosi 808.000 eura, od čega je iz Europskog fonda 85 posto tih sredstava, ali je potporu dobio iz županijskog Regionalnog fonda te Vladinog Ureda za udruge.

Autor projekta je zaposlenik Gradske uprave Mihael Dujam, a napravio ga je za one koji prvi interveniraju u slučaju katastrofa i nepogoda. Rekao je da se do 90 posto uspješnih spašavanja događa u prva 24 sata, a 75 posto onih koji tada interveniraju mjesni su vatrogasci i snage civilne zaštite.

Suradnja s Črnomljem nije urodila plodom slučajno, jer je Duga Resa s tim slovenskim mjestom pobratimljena prije 40 godina. Dugoreški vatrogasci priskočili su im u pomoć prije dvije godine, kada ih je pogodila katastrofalna tuča. Iz ovog projekta izaći će zajednički potpuno obučeni međunarodni interventni tim, specijaliziran za spašavanje u poplavama i potresima, a bit će na raspolaganju i drugim područjima, ne samo stanovništvu te dvije lokalne uprave. On će brojati 40 vatrogasaca, stručnjaka za spašavanje u ruševinama te će imati tim za spašavanje na vodi od njih 16. No, kako je naglasio zapovjednik Vatrogasne zajednice Duge Rese Boris Škrtić, uz vatrogasce, a redom se radi od dragovoljcima, educirani će biti i pripadnici civilne zaštite te građani.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
14. ožujak 2024 23:43