VJEŽBANJE U MAKSIMIRU

PROJEKT FIT KATOLIK Tri stotine vjernika nadahnuto vježbalo uz velečasnog Jozića: Rekreacija koja se temelji na teološkim idejama da je i tijelo važno

 
 Goran Mehkek / CROPIX

Oko tri stotine vjernika i zaljubljenika u vježbanje okupilo se u sunčano subotnje jutro u zagrebačkom Maksimiru kako bi se pridružili projektu Fit katolik.

Na livadi nedaleko od ulaza, gdje je i pozornica, okupilo se šaroliko društvo. Vježbača je bilo svih dobi - od najmlađih, koji su došli u kolicima sa svojim roditeljima i promatrali ih kako skaču, okreću se, podižu ruke i saginju se u čučnjeve - pa do baka koje su i same došle vježbati. Neki su sudjelovali više, drugi manje, ovisno o dobi i fizičkoj spremi. No, vježbe koje im je s pozornice pokazivao Josip Vučko, student kineziologije koji je pokrenuo projekt, nisu bile teške. Svatko ih je, na kraju krajeva, mogao prilagoditi sebi. Sve je bilo dobrovoljno - atmosfera opuštena, zabavna i produhovljena. Baš onakva kakva bi se zapravo i mogla očekivati na jednom ovakvom događaju.

Koncert

Neki su došli kako bi poslušali kratko predavanje, koje je održao Ivan Segedi, profesor na Kineziološkom fakultetu. Druge je pak zanimalo što o teološkom pogledu na vježbanje i tijelo ima reći velečasni Boris Jozić. No, najviše ih je došlo i zbog predavanja i zbog vježbe. I koncerta Alana Hržice, koji je pjevao duhovnu glazbu nakon što su vježbači odradili svoje.

- Na internetu smo vidjele da se danas vježba, a i velečasni Jozić nas je pozvao. Tako smo, eto, odlučile doći s djecom i nije mi nimalo žao. Odlično je, atmosfera je prekrasna, a čak su i mališani vježbali jer im je zabavno - kaže Marijana Lipkovac. U vježbanju joj se pridružila i njena sestra Ivana Lukić, koja nam je odmah rekla kako ne vježba dugo, tek nekih godinu dana, ali da joj je bilo jako drago kad je shvatila da će se organizirati druženja koja uključuju i vježbanje.

- Uvijek smo pomalo vježbale, ništa ozbiljno, ali ipak se nešto radilo s tijelom. Tako da nam je super ova inicijativa i rado smo došle... - rekla je Ivana.

Zagreb, 010619.
Park Maksimir.
Vjezbanje udruge fit katolik u parku Maksimir.
Foto: Goran Mehkek / CROPIX
Goran Mehkek / CROPIX

U vježbi su se nedaleko od njih dobro zabavljali Marija i Ivan Bjelovuk, brat i sestra koji su zapravo odlučili doći kako bi polušali predavanja. To ih je najviše zanimalo, a prvotni plan uopće im nije bilo vježbanje. Nije to zato što nisu sportski tipovi, kažu uglas, jer jesu: Marija trenira odbojku, a Ivan nogomet. No, ovaj put više ih je zanimalo ono što je velečasni imao reći od toga da se bave nekom fizičkom aktivnošću.

Baka i unuci

- Zapravo smo mislili da će biti puno lakše. Jako nam se sviđa i što svi izgledaju kao da se zabavljaju - nitko nije tu došao jer mora, nego zato što želi - kažu Marija i Ivan. S njima je u Maksimir došla i njihova baka Nadica, koja je vježbala nešto podalje od unuka, kako im ne bi smetala u njihovu razgovoru, ali dovoljno blizu da ih ipak ima na oku. I dok su oni zafrkantski shvatili neke vježbe, ona se tome ozbiljno posvetila. Iako je u 64. godini, mogla je izvesti gotovo sve što je trebalo. Možda zvuči lako, ali bilo je tu i čučnjeva i potezanja u paru, tako da je njena kondicija mogla posramiti i mlađe od nje.

Marko Todorov / HANZA MEDIA
Velečasni Boris Jozić, Josip Vučko i Ivan Segedi

Josip Vučko je pri pokretanju projekta rekao kako mu je cilj da Fit katolikom potakne vjernike da vježbaju kako bi unaprijedili dušu i tijelo. Pojasnio je i kako je vrlo važno imati na umu da vježbanje nije cilj samo sebi, zbog čega je i program za subotnje druženje u Maksimiru osmislio tako da uključuje predavanje, vježbu i zabavu. Iznenadio ga je velik interes vjernika, kao i to da su projekt podržale neke javne osobe. I premda je projekt je namijenjen vjernicima i cilj mu je privlačenje mladih katolika na kvalitetno provođenje vremena, vježbanje je bilo otvoreno svima. Premda su svi naši sugovornici bili vjernici koji su ciljano došli vježbati, među okupljenima je bilo i prolaznika i rekreativaca koji su u prolazu primijetili da je u tijeku vježba pa su se priključili.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 13:02