VELIKE AMBICIJE

PROJEKT GRADONAČELNIK HRVATSKE Bandić poručio HDZ-u: 'Bez mene? E, neće ići'

Novi Globus otkriva zašto je najmoćniji čovjek Zagreba odlučio izaći na parlamentarne izbore
 Ranko Šuvar/CROPIX

Gradonačelnik Zagreba Milan Bandić sigurno će se kandidirati na predstojećim izborima – ali to neće biti predsjednički izbori potkraj ove, nego parlamentarni izbori potkraj iduće, 2015. godine. To mi je potvrdilo nekoliko dobro upućenih osoba, i to različitih političkih profilacija i usmjerenja, iz njegova neposrednog (uključujući i njegove osobne prijatelje) okruženja.

A tako, otprilike, računaju i u Hrvatskoj demokratskoj zajednici – u stranci kojoj je Bandić po mnogo čemu blizak, ali s kojom, koliko razumijem stvari, ima i puno neraščišćenih računa iz nedavne prošlosti, pa je u ovome trenutku vrlo teško prognozirati u kakvom će odnosu biti njih dvoje (Bandić i HDZ) kad se, negdje u jesen 2015., počne valjati predizborna kampanja, piše novi Globus.

Postoji nekoliko razloga zašto će Bandić 2015. izaći na parlamentarne izbore (naravno, s vlastitom strankom, koju će najvjerojatnije osnovati ove jeseni) – jednako kao što postoji i nekoliko sasvim različitih tumačenja tih razloga. Ta tumačenja variraju od strane do strane, od pojedinca do pojedinca, pri čemu su neka od njih za Bandića afirmativna, a neka druga – više negativna, da ne kažem zlonamjerna.

Najduhovitiji odgovor na moje pitanje što to Bandića zapravo tjera da se natječe na izborima za hrvatski parlament – iako su gotovo svi uvjereni da je on daleko najjači kao zagrebački gradonačelnik – dao mi je jedan njegov prijatelj i suradnik, koji mi je kao iz puške rekao: “Ma on će to napraviti iz sporta!” Vrlo frajerski rečeno, bez daljnjega, iz čega bi valjalo zaključiti da se Bandić želi dokazati upravo kao “frajer nad frajerima” na cjelokupnoj hrvatskoj političkoj sceni – kojemu po frajerštini nitko drugi nije ravan. Izaći na izbore “iz sporta” – pa zašto, uostalom, ne? To doista zvuči zdravo. To sasvim sigurno jača i tijelo i duh, a vjerojatno je dobro i za živce.

Šalu na stranu, kada malo jače zagrebemo ispod površine i pokušamo detektirati stvarne razloge zbog kojih će se Bandić kandidirati (a pri čemu ne treba unaprijed isključiti ni ovu “sportsko-frajersku” argumentaciju, koliko god se ona naizgled činila kao čista šala), doći ćemo do sljedećih odgovora (ili, u najmanju ruku, do nagovještaja tih odgovora):

Prvo, Bandić se ni dalje neće odreći Zagreba, tj. ovo s parlamentarnim izborima će mu ipak biti nešto što će raditi pod “dva”, gotovo kao jedan malo ozbiljniji hobi. A to mu savjetuju i njegovi najdobronamjerniji prijatelji, poput direktora Zagrebačkog holdinga Slobodana Ljubičića: neka radi što hoće i neka ide na koje god izbore želi ići – ali samo pod uvjetom da ne ispusti iz ruku ovo što ima, a to je Grad Zagreb.

Drugi potencijalni motiv – na njega mi je posebno skrenuo pažnju jedan ugledni zagrebački poduzetnik koji je u vrlo dobrim odnosima s Bandićem – jest želja za daljnjom afirmacijom, što je, kako mi je rekao, “prirodno u svakom čovjeku”. On mi je ovime htio reći da je grad Zagreb Bandiću postao pretijesan i da on želi politički uspjeti i na razini cijele Hrvatske.

...

ČLANAK U CIJELOSTI PROČITAJTE U TISKANOM IZDANJU GLOBUSA

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
05. svibanj 2024 18:45