VELIKI ISKORAK

Projekt od 400 milijuna eura: Hrvatska kreće u proizvodnju struje iz geotermalnih izvora

Sklopit će se ugovori s tri kompanije zainteresirane za proizvodnju struje: Inom, IGeoPen d.o.o. iz V. Britanije i Viola Energy Generation

Ministar Davor Filipović

 Tom Dubravec/Cropix

Vlada je napravila prvi korak prema iskorištavanju geotermalnih izvora za proizvodnju električne energije. Ministarstvo gospodarstva izdalo je, doznali smo, dozvole za istraživanje geotermalnih voda na pet lokacija i sklapa ugovore s tri kompanije zainteresirane za proizvodnju struje iz ovih obnovljivih izvora - s Inom, IGeoPen d.o.o. iza kojega je društvo iz Ujedinjenog Kraljevstva te Viola Energy Generation d.o.o. iza kojega je društvo iz Turske.

Potvrde li istraživanja koja će provesti da je geotermalni potencijal na području Dravske potoline (potoline ili depresije su udubljenja na površini Zemlje ispod razine mora) pogodan za proizvodnju električne energije, Hrvatska može dobiti više od 600.000 MWh obnovljive električne energije godišnje, a ukupna vrijednost projekta premašuje 400 milijuna eura.

Energetska sigurnost

Agencija za ugljikovodike je s Ministarstvom gospodarstva i održivog razvoja od 28. prosinca 2022. do 1. lipnja 2023. provela nadmetanje za šest istražnih prostora geotermalnih voda. Riječ je o prostorima Leščan, Međimurje 5, Kotoriba, Pčelić, Sječe i Ferdinandovac-1. Ministarstvo gospodarstva nositelj je cijeloga projekta, a Agencija za ugljikovodike je kao operativno tijelo provela natječaje.

- O potencijalima geotermalnih izvora u Hrvatskoj priča se desetljećima, a ova Vlada taj potencijal sada aktivira - izjavio je ministar gospodarstva Davor Filipović dodajući da, kada se ovaj projekt pogleda sa strateške razine i iz perspektive sigurnosti države, onda izgradnja LNG terminala i njegovo proširenje na 6,1 milijardu kubičnih metara plina godišnje te aktiviranje geotermalnih potencijala značajno mijenjaju energetsku "krvnu" sliku Hrvatske.

- Ovime utječemo na daljnju diversifikaciju izvora iz kojih proizvodimo energiju i idemo prema dekarbonizaciji energetskog sektora. Hrvatska aktiviranjem geotermalnih potencijala postaje još sigurnija i još veći udio energije, i to zelene, obnovljive, proizvodimo na hrvatskom tlu - izjavio je ministar Filipović.

Sve lokacije za koje je bio raspisan natječaj spadaju u geografsko područje Dravske potoline u kojem je još davno dokazan značajan geotermalni potencijal.

Na tom su se terenu radila istraživanja koja nisu dala pozitivan odgovor na pitanje ima li tu potencijala za eksploataciju nafte i plina, ali se tada utvrdilo da cijelo područje obiluje termalnim vodama. Bušotine koje su nastale u tim ranijim istraživanjima sada uvelike smanjuju rizike i troškove investitorima koji bi koristili termalne izvore za proizvodnju električne energije. Bitno je da se već utvrdilo kako temperatura geotermalnih voda na svim lokacijama omogućuje proizvodnju električne energije s ukupnim potencijalom svih lokacija od oko 600.000 MWh godišnje.

Na natječaj koji je bio otvoren punih pet mjeseci ponude su stigle za pet od šest ponuđenih istražnih prostora. Javilo se 11 ponuditelja s ukupno 16 ponuda. U Ministarstvu gospodarstva kažu da se radi o renomiranim domaćim i inozemnim kompanijama koje svoj portfelj žele diversificirati novim, sigurnim i jakim energetskim projektima.

- Ponuditelji i društva na koja se ponuditelji oslanjaju su poznate i ugledne europske kompanije iz Hrvatske, Turske, Ujedinjenog Kraljevstva, Francuske, Švedske i Italije - kazali su u Ministarstvu gospodarstva, naglašavajući da ukupna vrijednost investicija u slučaju pozitivnih rezultata istraživanja i utvrđenog potencijala te realizacije projekata u cijelosti iznosi preko 400 milijuna eura i bitno je što Hrvatskoj može donijeti značajnu količinu nove obnovljive električne energije.

Prema podacima Ministarstva gospodarstva, ukupni radovi uključuju izradu 21 geotermalne bušotine, a vrijednost ponuđenih istražnih radova iznosi 191,7 milijuna eura.

Nakon provedenog natječaja Filipovićevo ministarstvo Ini je izdalo dozvole za istraživanje geotermalnih voda na istražnim prostorima Leščan i Međimurje 5, IGeoPen d.o.o. dobilo je dozvolu za istraživanje prostora Pčelić i Sječe, a Viola Energy Generation d.o.o za prostor Kotoriba.

Grijanje plastenika

Za istražni prostor Ferdinandovac, koji je također bio obuhvaćen natječajem, nije došla ni jedna ponuda, pa je stoga predloženo poništavanje nadmetanja.

Da bi geotermalne vode bile pogodne za proizvodnju električne energije, njihova temperatura mora biti najmanje 130 Celzijevih stupnjeva. Za toplinske sustave dovoljna je temperatura vode od 80 do 90°C i ona se u pravilu dobiva na manjim dubinama (bušotine su duboke od 1500 do 3000 metara) nego za geotermalne elektrane (tu su bušotine dubine od 3500 do 5000 metara) i ta se voda usmjerava u centralne toplinske sustave odakle se distribuira prema zgradama spojenim na toplinske mreže gradova. U povratnom toku voda se hladi, no njena temperatura, koja pada na oko 30°C, još se može koristiti za grijanje staklenika.

Jednako kao i u proizvodnji električne energije, nakon što se iskoristila za toplinske sustave, geotermalna voda se u povratnom toku, kada je već ohlađena, utiskuje u ležište kroz utisnu geotermalnu bušotinu.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
06. ožujak 2024 07:15