ZA ZELENIJU HRVATSKU

Projekt ‘Od izvora do mora‘: Mladi volonteri čistit će Prvić u akciji Coca-Cole i Jutarnjeg

Cilj projekta je promicanje brige za okoliš, podizanje svijesti o važnosti smanjenja otpada, zaštita područja uz rijeke, jezera i more
Akcija 'Od izvora do mora'
 Zeljko Puhovski/CROPIX

Preko puta Vodica smjestio se otok Prvić, mirna, zelena i mirisna oaza bez prometa, s dva naseljena mjesta i brojim prekrasnim plažama. Na tom će se otoku u ponedjeljak, 20. rujna, održati nova ekološka akcija u sklopu projekta "Od izvora do mora" Coca-Cole i Jutarnjeg lista.

Projekt "Od izvora do mora", koji promiče brigu za okoliš i podizanje svijesti o važnosti smanjenja otpada, zaštitu i čišćenje područja uz rijeke, jezera i obale mora, Coca-Cola je u Hrvatskoj pokrenula 2018. godine, u suradnji s Vladinim institucijama i udrugama civilnoga društva, kako bi se pridonijelo manjem zagađenju hrvatskih obala, mora, rijeka i jezera ambalažnim otpadom, a ove im se godine kao partner pridružio i Jutarnji list.

Tijekom rujna i listopada Jutarnji list i Coca-Cola organiziraju niz ekoloških akcija diljem Hrvatske, u kojima će se čistiti područja uz jezera, rijeke i mora. Akcije čišćenja organiziraju se u suradnji s lokalnim udrugama diljem Hrvatske, a ova akcija organizira se u suradnji s Ekološkom udrugom Prvić Šepurine. Udruga postoji od 2006. godine, kad je osnovana zbog želje da se uredi lokalno groblje. Nastavili su rad organizirajući ekološke akcije, a sudjelovali su i u prijašnjim izdanjima projekta "Od izvora do mora". Organiziraju i kulturne manifestacije tijekom ljeta i bave se većim projektima, kao što je izgradnja dječjeg igrališta u Šepurini.

Počeli su prvo s manjim projektima, kao što su čišćenje i uređenje javnih površina i sadnja cvijeća i mediteranskog biljka po centru Šepurina, a zatim su projekti počeli rasti. Najveći projekt koji su imali u posljednjih godinu dana organiziran je u suradnji s gradom Vodice, a to je pražnjenje i čišćenje građevina za odvodnju otpadnih voda, odnosno septičkih jama.

Tijekom ljeta usmjereniji su na kulturna događanja, a zime su prikladne za obavljanje radnih akcija uređenja javnih površina i planiranje novih projekata. Planiraju i osmisliti način da se smanji uporaba plastike na otoku te se javiti na projekt za nabavu kontejnera za prikupljanje plastičnih boca. Ti entuzijastični i marljivi ljudi, koji volonterski rade na uređenju svog mjesta, to će još jednom napraviti u ponedjeljak, kad će u sklopu projekta "Od izvora do mora" na gornjem dijelu Prvića očistiti plažu od otpada koji su ostavili nemarni gosti, ali i koji je nanijelo more.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
16. travanj 2024 08:47