'ZAŽELI'

PROJEKT OD MILIJARDU KUNA Novcem iz Europskog socijalnog fonda zaposlit će se 7500 žena starijih od 50 godina

 
Ilustracija
 Ivo Ravlić / CROPIX

Ministarstvo rada i mirovinskog sustava zatvorilo je prošli četvrtak natječaj za projekt “Zaželi”, ukupno vrijedan čak milijardu kuna, a preko kojeg se iz Europskog socijalnog fonda financiraju nezaposlene žene starije od 50 godina za poslove skrbi o starijim osobama u kućanstvima i osobama u potrebi.

Natječaj je zatvoren zbog ogromnog broja prijava koje su stigle, odnosno dosegnut je limit od 105 posto ukupno raspoloživih sredstava.

Ovo je ujedno i najveći projekt koji se financira iz Europskog socijalnog fonda u iznosu od 85 posto, a ostatak je osigurala država u proračunu.

Ugovori do ljeta

Ministarstvo do ljeta planira potpisati sve ugovore s jedinicama lokalne i regionalne samouprave i isplatiti svih milijardu kuna za program.

Projekt je doista ispunio sva očekivanja, i više od toga, jer se prvo planiralo podijeliti 400 milijuna kuna, u veljači su sredstva zbog velikog interesa narasla na čak milijardu kuna, pa će se time obuhvatiti 7500 žena u čak 30.000 domaćinstava u ruralnim područjima i na otocima.

Plaćeni i troškovi

Uz minimalnu plaću koju žene primaju, država osigurava i troškove prijevoza, kao i kupnju bicikla u vrijednosti do 1500 kuna te još 7000 kuna za edukaciju, a kućanstva u kojima žene rade dobivaju 200 kuna mjesečno za higijenske potrepštine. Ovo je najveći projekt iz ESF-a, a kako je riječ o izvornom hrvatskom projektu, sada su i druge države EU zainteresirane za provedbu.

Tako se s austrijskom stranom dogovara bilateralni susret ministara jer i oni imaju mnogo samačkih kućanstava, a veliku podršku projektu na posljednjem sastanku u Bruxellesu dala je i europska povjerenica za zapošljavanje, socijalna pitanja, vještine i mobilnost radne snage, Marianne Thyssen. Ministar rada i mirovinskog sustava Marko Pavić sada planira i za najboljih nekoliko stotina korisnica projekta organizirati i edukacije u Gradišću u Austriji, gdje živi puno Hrvata, a gdje bi žene vidjele primjere dobre prakse u seoskom turizmu jer je riječ većinom o ženama iz ruralnih krajeva koje su slabo obrazovane i teško zapošljive.

Dosad je potpisano nešto više od 100 ugovora vrijednih više od 400 milijuna kuna, a do ljeta se planira ostatak. Gotovo dvije trećine svih ugovora potpisano je u pet slavonskih županija; samo u Vukovarsko-srijemskoj županiji potpisano je ugovora vrijednih više od 100 milijuna kuna.

Projekt, podsjetimo, provode jedinice lokalne uprave i samouprave i udruge u trajanju do dvije i pol godine, od čega je dvije godine predviđeno za rad žena, a pola godine za edukaciju za samozapošljavanje.

Namijenjen je zapošljavanju žena u nepovoljnom položaju na tržištu rada, s naglaskom na žene starije od 50 godina, žene s najviše završenom srednjom stručnom spremom, žene s invaliditetom, žene žrtve trgovanja ljudima, liječene ovisnice, žene žrtve obiteljskog nasilja, azilantice, mlade žene koje su izašle iz sustava skrbi i udomiteljskih obitelji, povratnice s odsluženja zatvorske kazne u posljednjih šest mjeseci, pripadnice romske nacionalne manjine te beskućnice.

Većinom na selu

Zahvaljujući ovom projektu, žene će raditi na poslovima potpore i podrške te brige o starijima i osobama u nepovoljnom položaju u njihovim zajednicama.

Projekt se većinom provodi u ruralnim područjima i na otocima te u onim područjima u kojima je stopa nezaposlenosti i stopa dugotrajne nezaposlenosti viša od hrvatskog prosjeka.

Na natječaj se mogu prijaviti jedinice lokalne i područne (regionalne) samouprave i udruge, a obavezni partneri su regionalni i područni uredi Hrvatskog zavoda za zapošljavanje i centri za socijalnu skrb, koji detektiraju nezaposlene žene u nepovoljnom položaju, a kao ostali partneri na projektu mogu sudjelovati i udruge, gradovi, općine i županije, pravne osobe vjerskih zajednica kao i ustanove.

Prihvatljive aktivnosti projekta su zapošljavanje žena iz ovih ciljnih skupina u svrhu potpore i podrške starijim osobama i osobama u nepovoljnom položaju u lokalnoj zajednici, obrazovanje i osposobljavanje žena iz ciljanih skupina te osiguranje materijalnih uvjeta za provedbu aktivnosti (nabava higijenskih potrepština te potrepština za održavanje kućanstava osoba za koje će žene skrbiti).

Minimalna vrijednost bespovratnih sredstava po pojedinom projektu može iznositi 900.000 kuna, a najviša je predviđena vrijednost projekta 10 milijuna kuna.

Rekorderi po prijavama stižu iz Vukovarsko-srijemske županije, a iz Istre nijedna aplikacija

Dosad je ugovoreno 105 projekata u vrijednosti od 404 milijuna kuna, u sklopu kojih će se zaposliti 2600 žena koje će brinuti o 12.503 starije osobe. Apsolutni rekorder prema broju ugovorenih projekata je Vukovarsko-srijemska županija gdje će se zaposliti 745 žena koje će skrbiti o 3432 starije osobe. Slijede Osječko-baranjska županija gdje će 507 žena skrbiti o 2293 korisnika te Brodsko-posavska u kojoj će 376 žena voditi brigu o 1697 korisnika. Četvrta je Sisačko-moslavačka županija gdje će 196 žena skrbiti za 1368 korisnika, zatim Šibensko-kninska u kojoj će posao dobiti 147 žena koje će skrbiti o 737 korisnika, u Bjelovarsko-bilogorskoj će biti zaposleno 198 žena za 862 korisnika, dok će se 172 žene iz Požeško-slavonske županije skrbiti za 828 starijih osoba. Šest županija - Zagrebačka, Karlovačka, Koprivničko-križevačka, Primorsko- goranska, Ličko-senjska i Istarska - te Grad Zagreb uopće se nisu javili na natječaj u prvom krugu, ali su se zato trgnuli i poslali projekte u drugom krugu koji je zatvoren 15. ožujka. Jedino Istarska županija nije prijavila nijedan projekt, a zanimljivo je i kako je Splitsko-dalmatinska županija u prvom krugu prijavila samo dva projekta, da bi sada u drugom krugu postali rekorderi - prijavili su najviše projekata, 24. Ukupno je do 15. ožujka primljeno 340 projekata u vrijednosti od oko milijardu i 50 milijuna kuna.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
16. travanj 2024 07:23