PLENKOVIĆ U NAŠICAMA

Projekt Slavonija s 18,5 pojačan na 29,2 mlrd. kn: Osiguravamo radna mjesta i demografski oporavak

‘Vlada je u projekt ušla svjesna činjenice da su četiri od pet slavonskih županija na samom začelju po razvijenosti‘
Andrej Plenković
 Vlado Kos/Cropix

Izgradnja i opremanje novog Kliničkog bolničkog centra Osijek vrijednog dvije milijarde kuna, rekonstrukcija pruge Okučani-Vinkovci u vrijednosti 3,5 milijarde kuna kao i pruge Osijek-Virovitica, vrijedne 1,1 miljardi kuna, izgradnja Gospodarskog centra u Osijeku vrijednosti 354 milijuna kuna te rekonstrukcija i proširenje osječke Zračne luke, vrijedna 395 milijuna kuna, najvažniji su i strateški projekti koji su dodani osnovnom programu Projekta Slavonija, Baranja i Srijem. Ukupna vrijednost Dodatka 2 izvornom Razvojnom sporazumu je 10,7 milijardi kuna, čime je ukupna vrijednost cijelog Projekta Slavonija, Baranja i Srijem sa 18,5 milijardi kuna povećana ja 29,2 milijardi kuna.

- Danas je posebno značajno da uručujemo 66 ugovora vrijednosti gotovo 440 milijuna kuna te da je uručen Dodatak 2 Razvojnom sporazumu koji definira brojne projekte za pet slavonskih županija, ukupne vrijednosti 10,7 milijardi kuna, a nastavno na izrazito dobar stupanj dosadašnje ugovorenosti Projekta SBS. Do sada smo ugovorili više od 16,5 od predviđenih 18,5 milijardi kuna odnosno više od 88 posto alokacije, pri čemu je isplaćeno više od šest milijardi kuna što je od našeg zadnjeg susreta u Vukovaru povećanje za više od pet milijardi ugovorenog i više od dvije milijardi kuna isplaćenog za brojne projekte - rekao je predsjednik Vlade Andrej Plenković nakon 11. sjednice Savjeta za Slavoniju, Baranju i Srijem održane u Našicama. Dodao je kako je Vlada u cijeli projekt ušla svjesna činjenice da su četiri od pet slavonskih županija na samom začelju po razvijenosti na rang listi hrvatskih županija.

- Samo na taj način možemo osigurati radna mjesta i demografsku revitalizaciju - kazao je Plenković, koji je posebno zadovoljan početkom 100 milijuna kuna vrijednih radova na rekonstrukciji glavnog trga te Velikog i Malog dvorca Pejačević u Našicama. Ministrica regionalnog razvoja i fondova EU Nataša Tramišak je istaknula važnost Dodatka 2 Razvojnog sporazuma, čiji su sastavni dio projekti koje smo pobrojali na početku ovog teksta.

- To su projekti koji čine značajan iskorak za područje cijele Slavonije i Baranje - kazala je Tramišak, naglasivši i važnost nadolazeće izmjene NUTS 2 regija sa postojeće dvije na četiri statističke regije koja će vrijediti za sljedeće programsko razdoblje od 2021. godine.

- Na pravedniji način učinit će se da veći poticaj u razvoju gospodarstva imaju one regije koje u tom pogledu zaostaju, pri čemu prvenstveno govorimo o Panonskoj Hrvatskoj gdje će gospodarstvenici prema novoj karti regionalnih potpora moći koristiti bespovratna sredstva od 50 do čak 70 posto, što čini značajnu razliku u odnosu na ono što su imali sada - rekla je Tramišak. Krajnji su cilj buduća ulaganja u samo gospodarstvo kako bi se osigurao razvoj tvrtki i nova radna mjesta.

Župan osječko-baranjski Ivan Anušić, koji je zapravo inicirao i dopune ovom projektu, naglasio je da će se „s novim sporazumom i novim statističkim regijama još više i kvalitetniji povlačiti novac iz EU“.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 19:43