LUKA ZA SVEMIR U UDBINI

PROJEKT ŠVICARSKE TVRTKE SA 75 ZAPOSLENIH Hrvatska vojska nema pojma o svemirskoj stanici

Ministarstvo obrane ni Oružane snage nisu upoznate sa projektom svemirske stanice na području Udbine, kazano nam je u MORH-u. Oružane snage u Udbini koriste vojarnu Josip Jović. Riječ je o vojnoj bazi u kojoj se nalaze izgrađene instalacije za sljetanje i polijetanje zrakoplova, a u budućnosti bi mogla biti idealna lokacija za bazu bespilotnih letjelica. Investitorima u svemirsku stanicu prostor sa već izgrađenim instalacijama bila bi idelana lokacija za ovaj projekt.

No, vojna baza u Udbini za Oružane snage je perspektivni objekt i teško je očekivati da će se vojska tog objekta olako odreći. Ukoliko pak investitori odluče ovaj projekt realizirati na nekoj drugoj lokaciji u Udbini s obzirom na njegov karakter bit će im sigurno potrebna dozvola vojske. ( K. Ž.)

Naša je vizija da Hrvatska bude među zemljama koje će oblikovati novu svemirsku eru čovječanstva, izjavio je dr. Slobodan Danko Bosanac, voditelj ureda hrvatske podružnice svemirske tvrtke Swiss Space Systems (S3) koja je u ponedjeljak predstavljena u Zagrebu.

Cilj tvrtke S3 Hrvatska jest osnovati Hrvatski svemirski centar u sklopu kojega bi bila svemirska luka, znanstveni centar izvrsnosti za svemirska istraživanja, ali i obrazovanje te razvoj komercijalnih djelatnosti.

Tvrtku S3 utemeljili su 2012. bivši vojni pilot Pascal Jaussi i prvi švicarski astronaut Claude Nicolillier pod motom “Svemir je za sve”. Tvrtka trenutno zapošljava 75 ljudi, a cilj je zaposliti oko 200 ljudi u Švicarskoj, Španjolskoj, SAD-u i Hrvatskoj.

- To je win-win situacija i za Hrvatsku i za Švicarsku jer će ta suradnja biti od koristi za obje zemlje - izjavio je Jaussi, izvršni direktor S3.

Tvrtka ove i iduće godine planira početi s takozvanim “zero G letovima”, simulacijom bestežinskog stanja u svemiru. Do 2018. godine S3 bi trebao lansirati i prve satelite do težine 250 kilograma, za što tvrtka raspolaže budžetom od 250 milijuna eura. Pritom je plan koristiti letjelice što ih je Europska svemirska agencija razvijala u sklopu programa Hermes, konkurencije američkom Space Shuttleu. No, kako su Amerikanci odustali od shuttlea, ESA je odustala od tih letjelica. Prilikom lansiranja satelita, malena letjelica, koja izgleda poput debelog shuttlea, Airbusom bi se podigla na 10 do 15 kilometara. Tada bi se letjelica odvojila i aktivirala raketne motore te poletjela do 80 kilometara uvis. Tamo se može izbaciti satelit koji bi s malim raketnim motorom stigao do 700 km. Slanje satelita do 250 kilograma u S3 bi naplaćivali oko 10 milijuna dolara, što je četiri puta jeftinije nego danas. Nakon 2020. startalo bi se i s podorbitalnim (do visina 150-200 kilometra) prijevozom putnika i robe na velike udaljenosti.

Direktor hrvatske podružnice S3 Slađan Zovko, biznismen iz Ženeve, istaknuo je kako u projektu Hrvatskog svemirskog centra vidi veliki potencijal za razvoj naše znanosti i gospodarstva. Naime, tvrtka S3 Hrvatska, kao i njeni hrvatski partneri bit će uključena u aktivnosti koje se odnose na razvoj i proizvodnju gornje komponente sustava za isporuku satelita. Razvoj gornje komponente toga sustava već je započet u Payereneu, švicarskom središtvu tvrtke S3 i budućoj svemirskoj luci, i to u suradnji s ruskim partnerom za pogonske sustave, tvrtkom RKK Energia.

Proizvodnja i montaža gornje komponente sustava za isporuku satelita u Hrvatskoj mogla bi biti sastavni dio djelatnosti svemirske luke u Hrvatskoj, što podrazumijeva i značajan broj radnih mjesta za visokokvalificiranu radnu snagu.

- Od nekoliko mogućih lokacija optimalna nam se čini Udbina koja je u središtu nekoliko nacionalnih parkova, što bi bilo važno za razvoj turizma. Bitno je reći da svemirska luka nema štetan utjecan na okoliš - naglasio je Bosanac.

Na predstavljanju S3 Hrvatska bio je i švicarski veleposlanik Stefan Estermann. ( Tanja Rudež)

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
30. travanj 2024 06:45