MNOŠTVO PLANOVA

PROJEKTI KOJI ĆE POTPUNO PROMIJENITI SPLIT Milijuni na stolu za Zepterov neboder, ukopanu garažu, novi stadion...

Tematska sjednica Gradskog vijeća o izmjenama Generalnog urbanističkog plana (GUP) i Prostornog plana grada održat će se 18. svibnja. O interesu koji vlada govori i 551 pristigli zahtjev građana i tvrtki, dok je od gradskih kotareva, mjesnih odbora, javnih službi, tvrtki i ustanova stiglo još 40 zahtjeva, piše Slobodna Dalmacija.

Važni zahvati

Iza 14 poduzetničkih inicijativa pred vijećnicima će stati gradonačelnik Ivo Baldasar. Riječ je i o projektima: Dom za stare i nemoćne do “City Centera one”, dva projekta u Ulici moliških Hrvata na Trsteniku (iza jednog stoje Nenad Pralija i Hrvoje Marušić, iza drugog trgovački lanac “Tommy”), “Zepterova” osmerokatnica na mjestu sadašnje zgrade pokraj “Jokera”, novi stadion RNK Split na Parku mladeži s osmerokatnim neboderima, projekt izgradnje na lokaciji “Slobodne Dalmacije”, ukopane garaže na Zenti iznad kojih bi se gradili teniski tereni, prenamjena SEM-ove montažne upravne zgrade u Ulici Domovinskog rata u stambeno-poslovnu s većim opsegom izgradnje, novi kvadrati za “Elanijin” neboder na raskrižju Dubrovačke i Domovinskog rata uz veći udio stanovanja u odnosu na poslovne prostore, povećanje “Westgateova” nebodera na mjestu bivšeg “Vitanovića”, stanovi u Kopilici...

Odbijenice

Bit će zanimljivo vidjeti kako će se postaviti vijećnici, jer neke projekte nisu podržali gradski urbanisti koji su napravili stručnu analizu pristiglih zahtjeva. U Banovini su ocijenili neprihvatljivim da se zahvat iza kojega kao investitor stoji HDZ-ov gradski vijećnik Marušić prenamijeni iz sportskog centra u poslovno-stambeni. Također, SEM-u dopuštaju više kvadrata, ali ne za stanove.

Osim toga, neki poznati projekti mogli bi imati problema, poput “Splitorine”, ideje Nikole Bašića i Nene Mikulandre da se na Spinutu grade visoki hoteli i luka za megajahte. Naime, urbanisti kažu da je to preblizu Lore i da Ministarstvo obrane ne daje zeleno svjetlo. Igor Štimac zatražio je da mu se za četiri i pol puta poveća izgrađenost na Bilicama, južno od tvornice “AD Plastik”, ali u Gradu smatraju da to nije prihvatljivo za samo jednu parcelu.

Loše je prošao i “Brodosplitov” prijedlog da se ukine očuvanje karakterističnih vizura kao zahtjev da im se omogući izgradnja postrojenja na zemni plin za proizvodnju električne i toplinske energije do 100 megavata. Naime, takva snaga nije u ovlasti GUP-a niti je predviđena u županijskom planu, pa nije moguće udovoljiti Tomislavu Debeljaku, vlasniku škvera.

Goran Ivanišević zatražio je da mu se parcela od 30.000 kvadrata na Duilovu iz turističke prenamijeni u mješovitu. Ali zato će na tom području najbolje proći bespravni graditelji, samo za njih će se mijenjati plan, kažu urbanisti.

Zelene zone

Urbanisti uvijeno podržavaju “Lukoilov” zahtjev za plutajućom benzinskom crpkom ispred Spinuta ili škvera. Vlasnici zemljišta na mjestu PIS-ovih baraka traže izgradnju hotela prije nego što se ostvari gradski projekt Poljud. To je odbijeno, ali uz dopunu da se unutar sportskoga kompleksa može naći mjesta za hotele.

Podržan je prijedlog Grada da se za potrebe park-šume Marjan omogući javna garaža s 400 mjesta ispod budućih sportskih objekata na Poljudu. Zahtjeve za smanjenjem zelenih površina da bi se na njima gradilo u pravilu se odbijalo, piše Slobodna Dalmacija.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
28. svibanj 2024 03:59