VREMENSKA PROGNOZA

PROLJEĆE JE NAPOKON STIGLO: OVAJ TJEDAN RAČUNAJTE NA SUNCE I UGODNE TEMPERATURE Bit će za kratke rukave, no mogući su i pljuskovi, evo kada...

 
 Zvonimir Barisin/Marko Todorov/Damjan Tadić / Cropix

Zimogrozni konačno mogu odahnuti jer, ako je suditi prema najavama i prema sunčanom vikendu koji je iza nas, proljeće ne samo da je stiglo nego na samom početku donosi iznadprosječno visoke temperature.

Državni hidrometeorološki zavod za utorak najavljuje djelomice sunčano i razmjerno vjetrovito vrijeme. U zapadnim predjelima uz povremeno više oblaka moguć je poneki lokalni pljusak. Puhat će umjeren do jak jugozapadni vjetar, u gorju mjestimice s olujnim udarima, a na Jadranu jugo. Najviša dnevna temperatura zraka većinom od 16 do 21 stupnjeva Celzijevih.

U cijeloj Hrvatskoj u utorak će puhati jugo koje će u većini zemlje biti umjereno, a na sjevernom i južnom Jadranu te u gorskim krajevima mjestimice se očekuje jak jugozapadnjak. Unatoč tome biometeorološka prognoza za utorak je razmjerno povoljna. Većina ljudi će se osjećati dobro i neće imati tegobe uzrokovane vremenom. Manje poteškoće mogu se javiti kod osjetljivijih meteoropata, osobito potkraj dana u zapadnijim krajevima, piše DHMZ.

U nastavku tjedna očekuje se također lijepo i sunčano vrijeme, no zbog nestabilne atmosfere povremeno su mogući pljuskovi i grmljavina, osobito potkraj srijede i u četvrtak, javlja HRT.

DHMZ

Slično vrijeme kao danas očekuje nas u srijedu i četvrtak s nešto svježijim temperaturama. U petak će biti uglavnom sunčano, a najavljuje se i topli i lijepi vikend pred nama. Kako idemo prema kraju tjedna, tako će se vrijeme sve više stabilizirati, a nove nestabilnosti i kiše očekuju se od idućeg ponedjeljka.

U srijedu vjetrovito, djelomice sunčano, a na sjevernom Jadranu i u gorju mjestimice može pasti malo kiše. U četvrtak promjenjivo povremeno s pljuskovima praćenim grmljavinom kojih mjestimice još može biti i u petak ujutro na krajnjem jugu i istoku zemlje. U srijedu jak jugozapadnjak, a na Jadranu jug koje će u petak okrenuti na buru. Temperatura bez veće promjene, u četvrtak danju manje toplo, piše DHMZ.

DHMZ

HAK: Većina cesta bez posebnih ograničenja

Na većini cesta promet teče bez posebnih ograničenja, osim na dionicama gdje traju radovi. Mogući su odroni. Hrvatski autoklub (HAK) pojačan promet tijekom jutra očekuje u gradovima, na prilaznim i obilaznim cestama pa vozačima savjetuje da održavaju sigurnosni razmak između vozila.

Uz povoljne vremenske uvjete u prometu je veliki broj biciklista, mopedista i motociklista. HAK vozače ostalih vozila upozorava da prilikom uključivanja u promet, prestrojavanja, pretjecanja, obilaženja, polukružnog okretanja ili skretanja pripaze upravo na ovu kategoriju sudionika u prometu te im ne oduzimaju prednost prolaska na raskrižjima. Bicikliste, mopediste i motocikliste također podsjeća da poštuju prometne propise i ograničenja brzine.

DHMZ

Zbog radova vozi se uz posebnu regulaciju prometa na autocestama: A4 Goričan-Zagreb (do 6. lipnja), zatvoren je ulazni krak čvora Kraljevečki Novaki iz smjera Sesveta u smjeru čvora Ivanja Reka (zapada); između čvorova Ivanja Reka i Kraljevečki Novaki u zoni radova vozi se dvosmjerno, jednom stranom autoceste. U vrijeme gušćeg prometa, u jutarnjim i poslijepodnevnim satima, očekuje se vožnja u koloni, usporeno, pa se korisnike moli za strpljenje.

DHMZ

Radovi koji počinju 3. travnja:

Od danas pa do 18. svibnja zbog radova bit će zatvorena državna cesta DC2 kroz grad Varaždin preko nadvožnjaka Vilka Novaka. Obilazak je preko autoceste A4 od Zamlake preko čvorova Ludbreg i Varaždin, državnim cestama DC2, DC528 i DC3 do Hrašćice i obrnuto, a za lokalni promet je gradskim ulicama; od danas u 7 sati do 15. lipnja u 15 sati na mostu Slunj između Budačke Rijeke i Grabovca vozit će se naizmjence, uz semafore; danas će od 8 sati biti zatvoren pretjecajni trak na cesti A7 između čvorova Sv.Kuzam-Draga.
Trajekti i ostali katamarani plove prema redu plovidbe.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
14. travanj 2024 01:26