NESTVARNO...

Promet Split osobne podatke vozača objavio na webu, predsjednik Uprave zaprepašten: ‘Da, stvarno...‘

Čim ste me obavijestili, dao sam nalog da se svi ti podaci uklone, kaže šef Uprave Miroslav Delić

Bolovanja u Prometu

 Cropix/

U vremenu apsolutne zaštite osobnih podataka. splitskom javnom poduzeću Promet Split dogodio se popriličan gaf: naime, na njihovim je web-stranicama, u trenutku pisanja ovoga teksta, uz jako malo truda bilo moguće pronaći popis s imenima i prezimenima svih vozača i datumima korištenja godišnjih odmora, bolovanja ili slobodnih dana, upozorio nas je jedan čitatelj.

I bio u pravu, jer smo uz malo truda doista na stranicama uspjeli pronaći sve te podatke. Naime, ako se u Google tražilicu upisalo "promet split raspored vozača", poveznica je vodila do stranice s popisima u koje je bilo moguće ući uz upis šifre nekog od vozača tvrtke.

Te šifre, naravno, nismo znali, no nasumičnim upisivanjem brojki uspjeli smo ukucati jedan koji je doista bio vezan uz konkretnog vozača, a potom je samo trebalo kliknuti na poveznicu "bolovanja" ili "godišnji odmor" ili slobodni dani" na kojoj se ispisivao točan popis svih djelatnika koji koriste nešto od navedenog i s točnim datumima.

Ubrzo smo kontaktirali predsjednika Uprave te tvrtke Miroslava Delića koji je odmah išao provjeriti naše informacije te nas povratno nazvao kako bi nam rekao da smo u pravu.

"Da, to je doista bilo moguće vidjeti na internetu. Odmah sam dao nalog da se svi ti podaci uklone. Naime, sindikati su tražili da raspored vozača napravimo dostupnim kako bi se lakše snalazili, ali je netko u sustavu to riješio tako da je automatski bilo moguće vidjeti i podatke o bolovanjima, slobodnim danima, imena i prezimena naših vozača. To je pogrešno, uklonit ćemo sve to, a pitanje rasporeda vozača riješiti nekako drugačije", kazao nam je Delić.

Pitali smo ga i za komentare nezadovoljnih korisnika koji su preplavili društvene mreže pošto je Promet Split prešao na sustav elektroničkih karata.

"Zaprimili smo prošli mjesec nešto prigovora i još jednom dali nalog vozačima da više ne kontroliraju karte jer ionako nemaju način da provjere jesu li važeće. Karte sada provjeravaju kontrolori opremljeni uređajima za očitavanje", potvrdio nam je Delić.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
03. travanj 2024 22:17