DISKRIMINACIJA

Promijenili zakon i povećali naknade svima osim majkama koje imaju troje i više djece

Ispada da sam kažnjena najnižom naknadom jer sam odlučila ostati s djecom, kaže mama Ivana Gašpar

Željka Josić

 Damjan Tadić/Cropix

Roditelj koji odluči tijekom roditeljskog dopusta ostati kod kuće trenutno prima manju naknadu od onih koji rade polovicu radnog vremena.

Nakon što dijete navrši šest mjeseci, roditelji mogu birati između tri opcije - vratiti se na posao, raditi polovicu radnog vremena ili pak ostati s djetetom kod kuće. Zakon o rodiljnim i roditeljskim potporama jednu od njih ipak stimulira više od drugih. Tako one koji se odluče raditi polovicu radnog vremena očekuje ne samo polovica redovne plaće, već i 1330 kuna veća mjesečna naknada od onih koji ostaju s djecom. Upravo je ova druga skupina roditelja ogorčena što im je dan izbor, ali po cijenu posljedica za kućni budžet, zbog čega smatraju da se radi o zakonskoj diskriminaciji.

Jedan od ogorčenih roditelja je Ivana Gašpar, majka četvero djece.

- Kad sam vidjela da se mijenja Zakon, mislila sam da će sve skupine osjetiti razliku po pitanju naknada, a ne samo oni koji odluče raditi polovicu radnog vremena - kaže I. Gašpar koja je odlučila iskoristiti pravo da kući ostane 30 mjeseci.

Naime, nakon što dijete navrši šest mjeseci, Zakon omogućuje roditeljski dopust u trajanju od šest mjeseci ako ga koristi jedan roditelj ili osam mjeseci ako ga koriste i otac i majka. Nakon rođenja blizanaca, trećeg ili svakog sljedećeg djeteta roditeljski dopust produljuje se na 30 mjeseci, što je upravo ono pravo koje Gašpar trenutno koristi.

Prema posljednjim izmjenama Zakona koje su stupile na snagu u kolovozu, za to vrijeme dobiva naknadu od 70% proračunske osnovice, konkretno 2328,20 kuna. Oni koji se pak odluče iskoristiti pravo na rad s polovicom radnog vremena, u dvostrukom trajanju neiskorištenog roditeljskog dopusta dobivat će naknadu koja iznosi 110% proračunske osnovice, odnosno 3658,60 kuna.

- Imamo izbor, ali kakav? Ispada da sam kažnjena najnižom naknadom jer sam odlučila ostati kod kuće s djecom - ogorčena je Gašpar koja se obratila za pomoć HZZO-u. Samo su joj potvrdili da je dobro shvatila propisane zakonske odredbe i da ih se oni samo pridržavaju. Isto su odgovorili i na naš upit.

- HZZO u skladu sa Zakonom o rodiljnim i roditeljskim potporama nadležan je isključivo za provedbu njime propisanih prava, no nije stručni nositelj izmjena i dopuna toga zakona - kratko su poručili.

Nositelj je Središnji državni ured za demografiju i mlade, gdje su pojasnili da su zadnje izmjene tog zakona bile usmjerene na usklađivanje s EU Direktivom o ravnoteži između poslovnog i privatnog života roditelja i pružatelja skrbi.

- Podizanjem naknade za korištenje roditeljskog dopusta kao prava na rad s polovicom radnog vremena u dvostrukom trajanju neiskorištenog roditeljskog dopusta željelo se potaknuti zaposlene i samozaposlene roditelje na povratak na tržište rada - pojasnili su. Na pitanje zašto su zakinute majke koje se odluče ostati s djecom, nisu ponudili jasan odgovor, već su samo naglasili da je "osobna odluka svakog korisnika kako i u kojoj mjeri će koristiti to pravo."

- Izrađuje se novi Zakon o rodiljnim i roditeljskim potporama, čije je planirano stupanje na snagu 2023. te će se razmotriti mogućnosti povećanja potpora pojedinim skupinama korisnika sukladno proračunskim mogućnostima - dodali su.

Pitanje opravdanosti tolike razlike u naknadama provuklo se i na e-Savjetovanju o izmjenama Zakona.

"Neosporno je uvidjeti koliko je to ogromna razlika u iznosima naknada. Ne odgovara svim roditeljima povratak na posao na polovicu radnog vremena. Pravedno je da svi roditelji dobiju uvećanu naknadu od 3658,50 kn neovisno o tome hoće li koristiti roditeljski dopust u cijelosti ili se vratiti na posao na polovicu radnog vremena", jedan je od komentara.

Taj je prijedlog odbijen, uz isti argument koji smo i mi dobili - usklađivanje zakona s Direktivom EU.

Ostaje nejasno zbog čega onda nije povećana i naknada za roditelje koji ostaju kod kuće s obzirom na to da je to najčešće jedini prihod roditelja koji brine o djetetu, dok oni koji imaju polovicu plaće paralelno dobivaju i veću naknadu.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
05. ožujak 2024 18:48