ŽARKO LATKOVIĆ

PROMIJENIO STRANKU Bivši šef gradskog SDP-a prebjegao u HNS i zaposlio se u Fondu za zaštitu okoliša

Žarko Latković svojevremeno je bio i SDP-ov kandidat za dogradonačelnika Karlovca te zaposlenik gradske uprave
Žarko Latković (lijevo) u društvu sa Zoranom Milanovićem (desno)
 Robert Fajt / CROPIX

Žarko Latković bio je predsjednik SDP-a grada Karlovca, svojevremeno i kandidat te stranke za dogradonačelnika Karlovca te zaposlenik gradske uprave. Isticao je pripadnost političkoj ljevici, bio je čak i prvi čovjek karlovačkih antifašista te je pokrenuo inicijativu “Probudi Karlovac” kroz koju je još prije nekoliko tjedana kritizirao HDZ-ovu vlast, pozivajući građane na otpor njihovoj politici već na sljedećim mjesnim izborima.

No, danas je Latković član HDZ-ova važnog koalicijskog partnera, HNS-a, što jest čudno s obzirom na prethodno navedeno, no ne i ako stvar analiziramo u jednom drugom kontekstu - da je Latković nedavno dobio posao u Fondu za zaštitu okoliša koji vodi HNS-ov Dubravko Ponoš.

Bolja klima

Karlovački HNS svoju kvotu u preuzetom državnom Fondu nauštrb potpore te stranke Plenkovićevoj Vladi, osim s Latkovićem, popunio je s još dvoje karlovačkih HNS-ovaca.

Latković nam kaže da njegov “ulazak u HNS nije bio brzinski i hirovit, već je nakon otprilike godinu i pol izvan stranačkih boja prepoznao mogućnost da kao član HNS-a Karlovačke županije pomogne u stvaranju bolje klime za građane Karlovca i županije”.

- U ovoj odluci presudna su bila pozitivna iskustva u prijašnjim suradnjama s HNS-om na lokalnoj razini te dobar reformski posao koji HNS radi u ovoj Vladi. Nikada nisam imao velika očekivanja od političke karijere, pa tako ni sada, već nastojim uvijek dati koliko mogu u borbi za stvari u koje vjerujem, pa ću se tako i dalje na lokalnoj razini kao član HNS-a zalagati za sve što sam se i do danas zalagao i biti veoma kritičan u svemu što nije dobro na lokalnoj razini, ali i konstruktivno predlagati rješenja za poboljšanje stanja u Karlovcu i Karlovačkoj županiji - objasnio nam je Latković.

Napominje da se njegov “ulazak u HNS dogodio u prosincu 2018., a novo zaposlenje 1. 7. 2018. godine, a nakon provedenog javnog natječaja, pa tu nema nikakve korelacije, a vjerujem i da moj životopis i više od 15 godina iskustva, rada i projekata koje sam pripremao i vodio na lokalnoj i europskoj razini to svakako potvrđuju”.

Doznajemo, međutim, u samoj stranci da je njegovo zapošljavanje upravo uvjetovano stranačkom iskaznicom te je angažman u stranci sada i realiziran, a čovjek koji je s Latkovićem obavio ključne razgovore je zagrebački HNS-ovac Tomislav Stojak.

Razni projekti

Zanimljivo je da je Latković kao predsjednik udruge Turbina promjena iz Fonda za zaštitu okoliša preko raznih projekata osiguravao značajna financijska sredstva za svoju udrugu. Danas on radi u Fondu na poziciji s koje se dodjeljuju takva financijska sredstva, pa tako i za udrugu Turbina promjena.

Ne bi trebao biti u sukobu interesa jer, kaže nam, “kao osnivaču Udruge Turbina promjena bilo mi je jako teško oprostiti se od djelovanja u istoj, ali zbog brojnih obveza i posla izvan Karlovca nisam se više mogao aktivno posvetiti radu te tako više ne djelujem u istoj”. Neslužbeno doznajemo da je ostao siva eminencija udruge.

Na stranicama Turbine promjena i dalje je navedeno da je on predsjednik te je jedini kontakt udruge njegov broj mobitela. Isto je i u registru udruga gdje je navedeno da mu mandat traje do 2020. godine.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
23. travanj 2024 14:33