PLANOVI

Promjene s dolaskom nove pulske vlasti: ‘Muzil ne postaje resort, vraćamo ga građanima‘

Prema planu iz 2018., Muzil je trebao ići u privatizaciju. U Ministarstvu graditeljstva kažu da sada razmatraju što dalje
 Goran Šebelić/Cropix

Pulski Muzil konačno bi se nakon 150 godina mogao otvoriti javnosti. Ovo bivše vojno područje uz samo more na jugu Istre od 9. srpnja 2007. zjapi prazno, u stalnom iščekivanju dolaska turističkih investitora, no dosad nitko ništa konkretno nije ponudio.

No, s promjenom vlasti u gradu, uslijedila je i promjena načina razmišljanja oko tog atraktivnog državnog područja koje nova pulska administracija prije svega želi otvoriti građanima. Zato su već stupili u kontakt s nadležnim ministarstvima koji su spremni podržati takvu ideju. Kaže nam to nova predsjednica Gradskog vijeća Pule Dušica Radojčić.

- Plan kojim se htjelo Muzil pretvoriti u turistički resort sa 2500 kreveta, golfom, apartmanskim zgradama i sličnim sadržajima odbacujemo, kao i ideju da se taj poluotok u cijelosti ponudi privatnim investitorima za realizaciju takvih sadržaja.

Prirodu Muzila želimo sačuvati i unaprijediti, a kulturnu baštinu valorizirati i obnoviti, zgrade koje postoje obnoviti i staviti u funkcije koje su gradu potrebne. Muzil i Pragrande su, među ostalim, glavna oružja Grada Pule u prilagodbi klimatskim promjenama, moramo ih maksimalno iskoristiti u tu svrhu.

U njemu bi bile predviđene zone zaštite divljine i zone korištenja. U planiranje se moraju uključiti svi, država kao vlasnica, institucije koje se bave zaštitom kulturne i povijesne baštine te građani Pule.Inicijativa građana protiv turistifikacije i privatizacije Muzila trajala je godinama, a promjena vlasti u svibnju znači i njihovu pobjedu.

Muzil vidimo bez megalomanske infrastrukture i planirajući sadržaje u skladu s nadolazećim problemima povezanima s klimatskim promjenama - ističe Radojčić. Kaže nam da su prvi razgovori u nadležnom ministarstvu su već pokrenuti i da izgleda da postoji sklonost suradnji s Gradom Pulom i otvaranju Muzila za javnost te za očuvanje njegove prirodne ljepote i valorizaciju one povijesne.

Prvi korak

- Predložena je obnova utvrde Marie Louise pomoću europskog novca, što je odlična ideja. Pogledajte samo što su poduzetniji Šibenčani napravili, obnovili su tri svoje utvrde pomoću europskih fondova. Ideja je i da se osigura neki nadzor i protupožarna zaštita, da se urede i obilježe pješačke, biciklističke i poučne staze. To je prvi korak koji bi malo koštao - tvrdi Radojčić.

Iz Ministarstva graditeljstva, prostornog uređenja i državne imovine pak kažu da trenutno razmatraju što dalje. Odluku još nisu donijeli.

- Za područje pulskog Muzila Ministarstvo prostornoga uređenja, graditeljstva i državne imovine trenutno provodi radnje sa svrhom utvrđivanja činjenica važnih za donošenje odluke o raspolaganju. Jedno od pretpostavki je izrada konzervatorske podloge koja je u tijeku. Po završetku svih potrebnih radnji moći će se donijeti odluka o raspolaganju u suradnji s Gradom Pulom i u skladu s Prostornim planom uređenja Grada Pule - navode.

Odbačeni sporazum

Inače, još 2018. u Puli su tadašnji ministar državne imovine Goran Marić i bivši pulski gradonačelnik Boris Miletić potpisali sporazum o utvrđivanju uvjeta, prava i obveza za realizaciju projekata Muzil, Hidrobaza, Saccorgiana. Te tri lokacije trebale su naći svoje koncesionare u 2019., a najduža koncesija predviđena je bila za Muzil - 99 godina.

Najveća ulaganja trebala su biti upravo na Muzilu. Procjenjuje se oko 2,5 milijarda kuna, u turističke i, rekreativne i zabavne sadržaje, a u Hidrobazu i Saccorgianu oko 200 milijuna.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
14. travanj 2024 11:21