SMJENA ČELNOG ČOVJEKA

PROMJENE U VRHU POLICIJE Ravnatelj policije ponudio ostavku, novi ministar će je prihvatiti, MUP ostao i bez glasnogovornika

Marko Srdarević i Dražen Vitez
 Boris Kovacev, Ronald Gorsic / CROPIX

Marko Srdarević, ravnatelj policije, prošli je tjedan stavio svoj mandat na raspolaganje Davoru Božinoviću, novom ministru unutarnjih poslova.

Tu informaciju nitko u MUP-u nije službeno potvrdio ni demantirao, kao ni činjenicu da bi uskoro trebala uslijediti smjena čelnog čovjeka policije kojeg je u prosincu prošle godine na to mjesto imenovala Vlada na prijedlog tadašnjeg ministra unutarnjih poslova Vlahe Orepića.

Srdarević je, kako doznajemo, smatrao da je to korektno, a na ministru je da odluči hoće li to prihvatiti ili ne. Prema izvorima iz MUP-a, Božinović će njegov zahtjev za razrješenje prihvatiti i već je odredio Dražena Viteza, njegova zamjenika, kao osobu koja će - ne prvi put - obnašati dužnost ravnatelja policije do izbora novog ravnatelja, no nije isključeno da bi i Vitez mogao biti kandidat za ravnatelja, uz još neke koji su prije bili istaknuti za to mjesto.

Srdarević, koji je bio izabran na natječaju, ali je presudilo to što je bio Orepićev osobni izbor, smatrao je da on prije svega mora imati povjerenje ministra. Dok je bio vršitelj dužnosti načelnika PU splitsko-dalmatinske odbijao je zahtjeve tadašnjeg ministra Ranka Ostojića da se javi na natječaj za načelnika splitske policije upravo zato da svoju dugogodišnju karijeru ne bi obilježio vezivanjem uz SDP-ova ministra unutarnjih poslova. Kao Orepićev čovjek od povjerenja Srdarević je bio i dio tima koji je trebao provesti reorganizaciju policije - svesti je na osam regionalnih velikih uprava.

Taj Orepićev projekt u startu nije naišao na odobrenje HDZ-a, pa je unatoč pompoznim najavama i velikoj promidžbi uloženoj u taj projekt on i iznutra “miniran”. Nakon Orepićeve smjene i izravno mu je dano do znanja da reorganizacija policije više nije prioritet. Vitez, novi privremeni čelni čovjek policije, već je bio vršitelj te dužnosti nakon smjene Olivera Grbića. Policiji u rujnu ionako slijedi veliko preslagivanje jer istječe petogodišnji mandat načelnicima policijskih uprava imenovanih u vrijeme Ostojićeva mandata.

Jedan od najvećih prigovora u kadroviranju je da načelnici policijskih uprava nisu imali glavnu riječ u izboru svojih suradnika, nego im je to određivano kroz interne natječaje. Iz kabineta ministra otišao je i glasnogovornik Velimir Tišma, kojeg je imenovao Vlaho Orepić. I Tišmi je, kao i njegovu prethodniku Boni Rajiću, novo radno mjesto Policijska akademija, pa je MUP trenutačno bez glasnogovornika.

Potpisao Orepić
Vlado Dominić otišao u mirovinu

Vlado Dominić, bivši ravnatelj policije koji je odstupio na vlastiti zahtjev nakon provale u sef u Heinzelovoj ulici u travnju prošle godine, otišao je u mirovinu. Orepić mu je potpisao zahtjev zadnjeg dana mandata iako je protiv Dominića u tijeku bio disciplinski postupak zbog odobravanja poslova izvan policijskog djelokruga. U međuvremenu, pripadnici Mobilne jedinice prometne policije kojima je Dominić odbijao dati pravo na civilnu odoru u službi tužili su MUP i dobili pravomoćne sudske presude s obeštećenjem. Ukidanje je, pak, bilo izravna posljedica Dominićeva sukoba s tadašnjim šefom Kobri Denisom Hercegom, što je rezultiralo velikom materijalnom štetom za MUP koji sada mora platiti naknadu policajcima.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
16. travanj 2024 22:50