NOVI SPOR

PROMOCIJA REVIZIONISTIČKE KNJIGE O JASENOVCU ODRŽAT ĆE SE U ŽUPNOJ DVORANI Svećenik se ograđuje: 'Pa nisam ja organizator, samo su me zamolili...'

Igor Vukić
 Mate Piskor / HANZA MEDIA

Prema mišljenju mnogih kontroverzna knjiga “Radni logor Jasenovac” autora Igora Vukića večeras će biti predstavljena i u Đakovu.

No, ono što je, osim samog sadržaja knjige, u ovom slučaju za neke stanovnike Đakova suspektno je i mjesto održavanja promocije. Ona će se, naime, održati u dvorani Župe Svih Svetih koja se nalazi odmah nasuprot sjedišta Đakovačko-osječke nadbiskupije.

“Ovo je jedan od dokaza da pojedinci u Katoličkoj crkvi imaju blagonaklon, revizionistički i krajnje nemoralan odnos prema žrtvama Drugog svjetskog rata počinjenima od strane zločinačke, okupacijske nacističke i kvislinške vlasti”, napisao je Jutarnjem jedan građanin Đakova nezadovoljan činjenicom što je Crkva dala prostor za predstavljanje ove knjige.

S obzirom na to da smo na tu temu dobili još nekoliko poziva iz Đakova, odgovor smo zatražili i od župnika Tomislava Ćorluke.

“Nisam organizator - niti je netko iz Crkve organizator predstavljanja knjige. Samo sam zamoljen za korištenje naše dvorane, a gospodina Vukića ne poznajem, nisam ga nikada vidio, ni uživo ni putem medija, niti su mi poznati njegovi stavovi. Knjigu nisam vidio, ali sam čuo da je napisana na temelju dokumenata koje je on proučio. Crkva je uvijek bila za istinu i samo istinu, a ako Igor Vukić iznosi neistine, vi ste ga dužni prijaviti. Budući da je velik interes za knjigu, vjerojatno neće ovdje biti predstavljanje knjige”, napisao je u odgovoru župnik Ćorluka.

No Pero Šola, predsjednik HOZ-a Jazovka - krilo Đakovo, koji je jedan uz Udrugu veterana 3. gardijske brigade Kune - ogranak Đakovo, organizator ove promocije, potvrdio je da će se predstavljanje ipak održati u župnoj dvorani i u tome ne vidi ništa sporno.

- Bilo je primjedbi zbog toga, čak i od nekih župljana, no mjesto se neće mijenjati. Knjiga je javno objavljena, ima svoj nacionalni klasifikacijski broj, nije zabranjena, a druga je stvar sviđa li se nekome ono što u njoj piše ili ne. Knjiga govori o vremenu koje još treba istraživati i rasvijetliti sve što se tada događalo, ali samo kako bi se doznala puna istina jer se ta tema mora raščistiti, a to se može jedino istraživanjima i razgovorima o tome - rekao je Šola.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. travanj 2024 07:55