PRIJENOSNIK BOLESTI

PRONAĐENA ČITAVA LEGLA Otkrili kako je agresivni tigrasti komarac stigao u Hrvatsku iz Azije

 Wikipedia

Stručna služba za monitoring komaraca pri Odjelu za biologiju Sveučilišta Josipa Jurja Strossmayera potvrdila je kako je ovih dana na području Čepina utvrđena pojava komarca vrste Aedes albopictus, odnosno azijskog tigrastog komarca, javlja Glas Slavonije.

- Lani u kolovozu utvrđena je prvi put pojava ove vrste komaraca na našem području, ali je tada u Tenji pronađena tek jedna jedinka, koja je vjerojatno dovezena automobilom iz drugih krajeva. Sada je uhvaćeno više odraslih jedinki, ali su pronađena i njihova legla s jajima. Sa sigurnošću možemo potvrditi da su ove jedinke unesene dovozom starih automobilskih guma s područja Azije”, stoji u priopćenju.

Koordinator Stožera za obranu građana od najezde komaraca, Romano Kristić, ističe kako su stručnjaci upoznali Stožer s pojavom azijskog tigrastog komarca, ali da nisu previše zabrinuti.

- I prošle godine imali smo pojavu te vrste komarca, istina samo jedne jedinke, a ne vjerujem ni da je ova situacija alarmantna, iako se oni nominalno vode kao prijenosnici opasnih zaraznih bolesti. Ta vrsta ne može preživjeti hladnije vrijeme, zbog čega je nema na ovom području, pa će nestati s prvim zahlađenjem, ako ih prije ne uspijemo uništiti redovitim tretiranjima - kaže Kristić.

Za razliku od Grada, služba za monitoring komaraca znatno je zabrinutija zbog ove pojave jer su tigrasti komarci već položili jajašca.

- Ovo je jako alarmantno jer smo lani imali samo jednu jedinku, a sada smo već pronašli legla. Iako se oni tretiraju na jednak način kao i domaći komarci, puno ih je teže kontrolirati jer su im legla puno manja i teško ih je pronaći. Osim toga tigrasti komarac je znatno agresivniji, aktivan je tijekom 24 sata i u Dalmaciji je postao najbrojniji. Tako da od sljedeće godine možemo očekivati i da će legla tigrastog komarca u našem kraju postati uobičajena - upozorio je prof. Enrih Merdić, voditelj projekta monitoringa komaraca, javlja Glas Slavonije.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 05:37