SRETAN KRAJ POTRAGE

Pronađena trojica nestalih dječaka koji su na noge dignuli cijelu Hrvatsku

Dvojica 14-godišnjaka su s područja Zagreba, a treći iz Rijeke. Potraga za svom trojicom je obustavljena

Ilustracija, policija

 Matija Djanjesic/Cropix

U nacionalnoj evidenciji nestalih osoba našla su se tri dječaka, nestala u razmaku od nekoliko dana. Aktiviran je sustav za potragu, tražila se pomoć, no potraga je ipak imala sretan kraj. Pronađeni su živi i zdravi, piše Dnevnik.hr.

Nestala trojica dječaka postala su lica s tjeralice. Policija je raspisala potragu, da bi se ispostavilo da su neki od njih odlučili produžiti zimske praznike i ne vratiti se u dom.

"Dobio sam informaciju da je jedan od tih dječaka naš štićenik koji se nije vratio u našu ustanovu nakon školskih praznika. Mi smo stupili u kontakt s centrom i stupili smo u kontakt s majkom. On bi danas trebao biti na putu prema ustanovi", izjavio je Božo Vrkljan, ravnatelj Centra za pružanje usluga doma socijalnog rada Dugave.

Djeca imaju razne razloga za bijeg

Dvojica 14-godišnjaka su s područja Zagreba, a treći iz Rijeke. Potraga za svom trojicom je obustavljena.

Iznimno rijetko se događa nestanak djece, najčešće je to bijeg od kuće ili doma.

"Nerijetko se dogodi da u jednom danu imamo raspisanu objavu realiziranu, dijete se pronađe i dijete se ponovo udalji iz ustanove u kojoj je smješteno", izajvila je Anita Matijević iz Odjela za maloljetničku delikvenciju.

Kada se prijavi nestanak osobe, policija kreće na posao.

"Naravno da se prate kretanja uređaja koje dijete koristi, ali i obavlja klasičan policijski posao razgovaranja i prikupljanja informacija", tvrde iz policije.

Jedan od razloga za bijeg je i početna prilagodba na život u domu.

"Zaljubljenost, loš uspjeh u školi, možda neslaganja s drugim korisnikom. Sklonost skitnji, avanturizam, nedostatak i internet izazovi gdje djeca dovode sebe u opasnost", razloga je mnogo, objašnjava Vrkljan.

Kada pobjegnu, čine kaznena djela

Više od tisuću djece godišnje pobjegne iz sustava, no veliki broj se vrati nakon nekoliko dana. Prošle godine, 22 djece počinilo je kazneno djelo dok su bila u bijegu.

"Najviše je djece, njih 1200 pobjeglo iz sustava, dok je 337 djece pobjeglo iz obiteljskog doma. Trenutno se u Republici Hrvatskoj traga za 39 djece", kaže Tomislav Ramljak iz Centra za nestalu i zlostavljnu djecu.

Ne udaljavaju se iz svojih domova ili ustanova samo djeca. Jedan od njih je i mladić koji je posljednji put viđen jučer u Zagrebu.

"Zbog narušenih obiteljskih odnosa i problema s mentalnim zdravljem žele prekinuti kontakt s obitelji i odlaze", zaključuju iz policije.

U Nacionalnoj evidenciji nestalih nalaze se 2.852 osobe, piše Dnevnik.hr.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
13. travanj 2024 08:55