KAŽE DA IMA PLAN

PRONAŠLI SMO ČOVJEKA KOJI VEĆ DANIMA ZAGREBOM PREVOZI RAKETU Zbog njega se i policija digla na noge, inženjer Matić otkrio nam je svoje namjere

 
 Željko Puhovski / CROPIX

U Svetoj Nedelji, gradiću nadomak Zagreba, u četvrtak je od jutra vladalo opsadno stanje.

Policijska patrola na ulazu u grad zaustavila je neobičan kombi koji je na prikolici vozio, ni manje ni više nego - raketu.

Vozilo, obojeno u prepoznatljive maslinaste vojne boje, pažnju javnosti privlači već danima, pa je osvanulo i na brojnim fotografijama na društvenim mrežama.

Kako bismo pronašli trenutno najpopularnije vozilo u zemlji, zaputili smo se u Svetu Nedelju te već na prvom rotoru zatekli policijsku patrolu. Odmah su znali zašto smo ovdje.

- Raketu tražite? Evo je u zavodu za tehnički pregled - kroz smijeh nam je rekao simpatični mladi policajac.

U kilometar udaljenom zavodu Centra za vozila Hrvatske dočekala nas je gotovo nestvarna scena. Veliki zeleni kombi Peugeot Boxer stajao je usred sale za pregled vozila, a na njega je bila dodana velika, također maslinasto zelena, prikolica sa 200 kilograma teškom maketom rakete.

- Ovakvo nešto još nikad nismo imali - dobacio nam je zaposlenik na pauzi.

Sveta Nedelja, 170119.
Zelimir Matic izazvao je pozornost javnosti voznjom rakete makete gradom.
Foto: Zeljko Puhovski / CROPIX
Željko Puhovski / CROPIX

Okolicom tehničkog centra hodao je muškarac srednjih godina i zabrinutog pogleda, ne skidajući se s mobitela.

- Da, raketa je moja - rekao nam je odmah Želimir Matić, 46-godišnji inženjer elektrotehnike.

Nakon što su riješene sve formalnosti, a kombi i raketa "prošli" su izvanredni tehnički pregled, ustanovljeno je da nema baš nikakvog razloga da se vozilu zabrani prometovanje. Naime, kažu u Centru, nema zakona koji bi čovjeku zabranio da okolo vozi maketu rakete. No, zašto bi to itko htio?

- A gledajte, mislim da je to dobra marketinška priča. Sada, kada svi u novinama objave sliku te rakete, sigurno će netko poželjeti staviti svoju reklamu na nju. Nemam tvrtku, nemam trenutno nikakav ugovor ni s jednim poduzećem, ali će se sigurno nakon ovog svega netko javiti - kroz smijeh nam je rekao Matić.

Kaže kako su mu policajci, kada su ga zaustavili, rekli da ga je do sada prijavilo već oko dvadeset građana koji su se osjetili uznemireno zbog "raketnog sustava" na ulicama grada.

Sveta Nedelja, 170119.
Zelimir Matic izazvao je pozornost javnosti voznjom rakete makete gradom.
Foto: Zeljko Puhovski / CROPIX
Željko Puhovski / CROPIX

- Njima se iskreno ispričavam. Nije mi bila namjera nikoga uznemiriti. Zapravo, većinu ljudi moj je plan nasmijao i ako sam u tome uspio, zadovoljan sam - kaže Matić. Otkriva nam kako je u prikolicu i specijalnu limenu raketu uložio oko dvadeset tisuća kuna, a hoće li se isplatiti tek će vidjeti.

Vijest o neobičnoj raketi koja se kreće Zagrebom, a koju je objavio portal Jutarnjeg lista, prenijeli su u četvrtak mnogi regionalni mediji.

Policija je, nakon provedenih izvida, ustanovila kako nema elemenata prekršaja niti kaznenog djela. Sporna "raketa" trenutno je parkirana uz cestu u Sv. Nedelji, no nemojte se iznenaditi ugledate li je ovih dana ponovno na zagrebačkim ulicama. Pritom, kaže Matić, budite bez straha jer unutrašnjost neobične rakete je - prazna.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
15. travanj 2024 04:49