NETAKNUTA PRIRODA

Pronašli smo komadić raja u Gorskom kotaru: Pogledajte za koliko se prodaje ova kuća

Riječ je o malom području na kojem nema toliko kuća i stanova kao u drugim krajevima Hrvatske. U posljednje tri godine interes raste, tvrde u agenciji

Kuća u Gorskom kotaru

 Remax Centar Nekretnina

Netaknuta priroda, okruženje zelenilom i otvoren pogled iz kuće prema planinama, a sve u miru i tišini. Može li se komadu raja na Zemlji odrediti cijena?

U ponudi agencije Remax Centar nekretnina pronašli smo jednu takvu lokaciju u Gorskom kotaru, na kojoj je tražena cijena za kuću od 160 četvornih metara, koja se sastoji od prizemlja, kata i visokog potkrovlja, 250.000 eura.

"Svaki kvadrat kuće pametno je iskorišten. U prizemlju su konoba za druženje i dnevni odmor, mala funkcionalna kuhinja i dvije ostave i peć za centralno grijanje na drva. S te etaže vodi unutarnje stubište do gornje etaže, koja ima zaseban vanjski ulaz i vanjsku natkrivenu terasu na južnoj strani kuće, za uživanje u pogledu na šumu i zelenilo. Sastoji se od dnevnog i blagovaonskog dijela i kuhinje s dodatnim kaminom, koji nije vezan za centralno grijanje te stvara pravi goranski ugođaj dok vatra pucketa. Na istoj su etaži dvije spavaće sobe, kupaonica i prostrano predsoblje te manja prostorija koja služi kao ormar", opisano je na stranicama agencije.

image

Unutrašnjost kuće

Remax Centar Nekretnina

Na zadnjoj su etaži još dvije prostrane spavaće sobe, toalet i predsoblje. Jedna spavaća soba ima izlaz na manji balkon. Vikendicu okružuje uređena i ograđena održavana okućnica površine 800 četvornih metara. Ispred kuće su, kako je opisano, veliki natkriveni roštilj i pečenjara te manja terasa, koja je povezana s konobom. Cijela je kuća opremljena modernim namještajem.

Vikendica u podneblju sa svježim oštrim zrakom, okružena gorskom smrekom, nalazi se u vikend-naselju Jasenak između Jasenačke kose i Bjelolasice, na nadmorskoj visini od 660 metara.

"Legenda kaže da su u šumu zalutali neki ljudi, a kad su došli na čistinu, vidjeli su prekrasna stabla jasena, kojeg i danas ima puno u Jasenku. Tu su se naselili i tako je na ovim prostorima počeo život. Također, kroz Jasenak prolazi potok Jasenčica. Kažu da je zrak Bjelolasice pogodan za ljude oboljele od astme i srčane bolesnike", piše na stranici na kojoj se prodaje ova nekretnina.

image

Unutrašnjost kuće

Remax Centar Nekretnina

Uz sve to, do Novog Vinodolskog ili Crikvenice, do kojih je samo 30 kilometara, vodi cesta Rudolfina.

Iako je kuća u cijelosti opremljena, u agenciji pitamo je li tako visoka tražena cijena opravdana, na što nam odgovaraju da je opravdava činjenica da se zanimanje za Gorski kotar ne smanjuje još od pandemije. Kako tvrde iz Remax Centra nekretnina, broj upita za nekretnine na tom području i dalje ne pada.

- Riječ o malom području na kojem nema toliko kuća i stanova kao u nekim drugim krajevima Hrvatske. Broj upita je u posljednje tri godine porastao, a traži se doslovno sve - kućice, tradicionalne drvene, imanja, građevinska, poljoprivredna zemljišta... Neki koji su ovamo stalno dolazili uočili su da je interes za rezervacijama sve veći, pa su shvatili da je bolje kupiti nekretninu, a na kraju možda i krenuti u turistički biznis. Gorski kotar više nije atraktivan samo zimi, nego tijekom cijele godine i gostiju je sve više - ističe Eni Kesić, agentica Remaxova ureda u Delnicama.

Stalna potražnja, dodaje, vlada i za zemljištima, čija se cijena kreće od 35 eura po četvornom metru pa do 150 eura po kvadratu na atraktivnijim lokacijama. Kupuju se većinom zemljišta površine 1000 kvadrata i veća, a najviše se traže nekretnine na osami, uz izvore vode, potoke ili rijeke.

- Nekad su od lokacija najpopularnije bile Fužine, a danas se sve više traže nekretnine oko Vrbovskog, Ravne Gore i Mrkoplja. I na području Delnica postoji velik interes za nekretnine, pa ponuda nikad dosta - dodaje Eni Kesić.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
05. ožujak 2024 10:51