PICULA OTKRIO

‘Pronašli smo način kako zaustaviti Putinovog trojanskog konja! Usput, imamo poruku i za Vučića‘

Rezolucijom se traži uvođenje načela kvalificirane većine kod odlučivanja o sigurnosnim i obrambenim pitanjima EU.

Zastupnik u Europskom parlamentu Tonino Picula

 Paun Paunovic/Cropix

- Ruska agresija na Ukrajinu dala je glavni pečat i u najvećoj mjeri oblikovala je zaključke jučerašnjeg glasanja Europskog parlamenta o izvješćima o provedbi zajedničke vanjske i sigurnosne, kao i sigurnosne i obrambene politike Europske unije. Godinama su zajednička vanjska, sigurnosna i obrambena politika EU bile njezine najslabije zajedničke politike, no sada su se našle pod golemim pritiskom koji je Uniju prisilio da promijeni svoj pristup, što pokazuju i rezultati glasanja. Izvješća pokazuju kako je Unija, u skladu sa svojim mogućnostima, u relativno kratkom vremenu učinila mnogo kako bi se te politike uskladile i kako bi EU brže i učinkovitije reagirala na krize poput rata na svojim granicama - kaže Tonino Picula, izvjesitelj Europskog parlamenta za politiku proširenja, odnose sa SAD-om i član Odbora za vanjsku politiku.

Tom se Rezolucijom traži veći angažman Europske unije u svijetu i predlaže da EU dobije mjesto u Vijeću sigurnosti UN-a, a od Srbije je još jednom zatražilo usklađivanjem s vanjskopolitičkim stavovima Europske unije, uključujući i politiku prema ruskoj agresiji na Ukrajinu.

Hrvatski eurozastupnik posebno je istaknuo donošenje odluke o uvođenju načela kvalificirane većine u odlučivanju o pitanjima europske sigurnosne i obrambene politike.

- Pokazalo se da načelo konsenzusa u odlučivanju o svim zajedničkim pitanjima nije dovoljno efikasno za rješavanje velikih kriza. Poznato je da je Viktor Orban, kao Putinov trojanski konj, koristio načelo konsenzusa kako bi blokirao zajedničke odluke Unije u pitanjima financijske, političke i obrambene podrške Ukrajini od strane EU. No to je i načelo koje je sastavni dio mojeg Izvješća s preporukama za proširenje EU, koje je golemom većinom ranije usvojio Europski parliament. Drugi važan zaključak izvješća je potreba da EU nastaviti s operacionalizacijom svoje strateške autonomije, kako u odnosu prema Rusiji, tako i u odnosu prema SAD-u i Kini. EU je već osjetno smanjila ukupnu potrošnju ruskih energenata, a sad je vrijeme da nastavi smanjivati ovisnost o obrambenoj zaštiti SAD-a unutar NATO kišobrana, te smanjivati ovisnost o kineskom tržištu, prije svega kroz pristup reindustrijalizacije Europe - poručuio je Picula.

Kaže da je ruska agresija na Ukrajinu dala novi vjetar u leđa procesu proširenja EU, što je za Hrvatsku izuzetno važno.

- Naravno, i dalje je najveći problem politike proširenja u regiji činjenica da se Vučićevom autoritarnom režimu predugo previše popuštalo, što mu je omogućilo da aktivno destabilizira susjedstvo pod ruskim pokroviteljstvom - rekao je.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
11. svibanj 2023 12:16