NEODGOVORNI VLASNIK

Propada kuća darovana HAZU, pjesnik Stipan Bilić Prcić im je ostavio i 10 milijuna kuna

Iz odgovora koji su proslijedili iz Zaklade HAZU, očito je da kuću nisu iznajmili jer nema novca za uređenje kuće.
Kuća koju je dobila Zaklada HAZU
 Zeljko Puhovski/Cropix

Kad je 2008. godine bečki trgovac i pučki pjesnik Stipan Bilić Prcić odlučio da će nakon njegove smrti Zakladi HAZU pripasti njegova štednja i kuća u kojoj je živio, imao je velike snove: Zaklada će osnovati fond iz kojeg će svake godine dodjeljivati književnu nagradu te stipendirati po dvoje učenika iz gimnazije u Imotskom, a uz 10 milijuna kuna, koliko je pripalo Zakladi, planirano je i da se njegova kuća na Gornjem prečacu 4 iznajmi pa taj novac iskoristi za njezino održavanje, a ostatak doda u fond.

Dvanaest godine od te odluke i osam godina od Bilić Prcićeve smrti, i ta je nekretnina darovana Zakladi HAZU, nažalost, doživjela sudbinu brojnih drugih nekretnina u vlasništvu bilo Zaklade bilo same Akademije, a koje godinama propadaju neodržavane i neuseljene.

Zaklada HAZU, potvrdili su nam u uredu za odnose s javnošću, nekretninu na Gornjem prečacu preuzela je tek 2016. godine, dakle četiri godine nakon smrti Stjepana Bilića Prcića, i to nakon što je dovršena ostavinska rasprava te kad su se, napominju, stekli uvjeti za preuzimanje pokojnikove imovine.

Dio želja koje je imao Bilić Prcić Zaklada je doista i ispunila: 2014. godine raspisan je prvi natječaj za književnu nagradu Stipan Bilić Prcić koja se dodjeljuje prema prijedlogu Razreda za književnost Hrvatske akademije, a prva je nagrada po toj osnovi dodijeljena tek 2016. godine s obzirom da prijašnjih godina, stoji u odgovoru HAZU, nakon postupka ocjene u Razredu nije bilo prijedloga za nagradu pa ona nije donesena.

Studenti iz Imotskog

Ispoštovale su se želje Bilić Prcića i kad je riječ o dodjeljivanju stipendija: prve stipendije Zaklada je dodijelila 2014. godine, a do današnjeg dana novac je po toj osnovi primilo 14 učenika i učenica iz gimnazije u Imotskom.

No, zapelo je kod želje Bilića Prcića da se iznajmi njegova vrijedna nekretnina na Bukovcu.

Riječ je o obiteljskom stambenom objektu, katnici koja se prema podacima iz katastra s dvorištem prostire na 156 četvornih hvata, smještenoj u zoni obiteljskih kuća i manjih zgrada, na pet minuta vožnje od maksimirske šume.

Nas je zanimalo iz kojeg razloga vrijedna nekretnine, u skladu s posljednjim željama Bilić Prcića, nije iznajmljena, odnosno stavljena u funkciju, a iz odgovora koji su nam proslijedili iz Zaklade HAZU, očito je da ih je u tome spriječila činjenica da Zaklada nema novca za uređenje kuće.

"Unatoč višestrukim pokušajima, koji su uključivali i suradnju s agencijama za iznajmljivanje, Zaklada je nije uspjela iznajmiti jer da bi se mogla koristiti, u nju je potrebno ulagati. Nije se uspjelo naći zainteresiranu osobu koja bi bila spremna financirati potrebne radove i nakon toga nekretninu imati u najmu", stoji u odgovoru Zaklade.

Osim toga, u Zakladi priznaju da je iznos potreban za uređenje nekretnine narastao nakon potresa iz ožujka, u kojemu je stradala i imovina na Bukovcu, ponajprije krov, u čiju će obnovu trebati uložiti i više novca nego što je bilo planirano.

Potom nas je zanimalo i koji su daljnji planovi Zaklade u vezi s tom kućom.

Prihod od najamnine

"Ugovorom o darovanju ugovoreno je da će Zaklada HAZU darovanu nekretninu zadržati u vlasništvu, što je i učinila. Kad se uspije naći najmoprimac koji će uz uvjet nepovratnog ulaganja uzeti nekretninu u najam, ona će biti stavljena u funkciju pa će se daljnja ulaganja u njezino održavanje i eventualno potrebnu kasniju obnovu moći financirati iz prihoda od najamnine. Darovatelj je odredio da se iz najamnine dobivene od nekretnine ulaže u njezino održavanje, a da se višak novca doda drugim novčanim sredstvima kojima se financira davanje stipendija i dodjela Književne nagrade Stipan Bilić-Prcić", stoji u odgovoru.

Kad će to točno biti, nije poznato, ali smo od Zaklade zato dobili odgovor na pitanje iz kojeg razloga prihvaćaju donacije nekretnina ako nemaju sredstva da te nekretnine potom i održavaju tako da ih mogu staviti u funkciju. "Zaklada prihvaća donacije koje su joj namjenski dane i ne bi bilo korektno da ih odbije i time ne postupi po volji donatora.

U konkretnom slučaju, donacija je bila mješovita i namjera donatora je u potpunosti poštovana, književna nagrada i stipendije uredno se dodjeljuju. Financijsko stanje Zaklade podložno je promjenama pa tako i mogućnost da se nađe izvor sredstava za ulaganje u nekretninu. U tim uvjetima Zaklada prihvaća sve donacije i sukladno okolnostima ispunjava njihov cilj - u slučaju donacije Stipana Bilić Prcića u potpunosti", kažu.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
23. travanj 2024 12:03