NIŠTA OD UGOVORA

PROPADA LI VELIKI ENERGETSKI PROJEKT? Vlada do daljnjeg odgađa bušenje nafte u Jadranu

Koncesijski ugovori s naftnim tvrtkama po svemu sudeći neće biti potpisani u ovom mandatu
 Davor Pongračić/CROPIX

Iako se prošlog tjedna tjedna činilo da je na razini Vlade sve usklađeno i dogovoreno te da će na njezinoj posljednjoj sjednici, prije raspuštanja Sabora, ministri odobriti potpisivanje ugovora za istraživanje i eksploataciju ugljikovodika u Jadranu i na kopnu, situacija se u međuvremenu dramatično promijenila. Na jučerašnjoj Vladinoj koordinaciji za gospodarstvo nije donesena odluka o potpisivanju ugovora, nego će se konačna odluka donijeti na današnjoj sjednici užeg Vladina kabineta. - Nije izvjesno da će ugovori za Jadran i kopno biti na sjednici Vlade u četvrtak - rekao je izvor iz Vlade za Jutarnji list.

Iako se, prema našim informacijama, ministar gospodarstva Ivan Vrdoljak žestoko trudio svoje kolege uvjeriti da odobre ugovore, to mu nije uspjelo. Uostalom, zbog borbe za ovaj projekt odgodio je već najavljeni odlazak na skup naftaša koji se održava u Dubrovniku.

Ne prolazi ni kopno

Prema našim informacijama, Vrdoljak je uvidio da SDP neće pristati na potpisivanje ugovora za Jadran te pokušava izboriti barem potpisivanje ugovora za kopno. No, zasad mu ni to ne uspijeva. Naš sugovornik iz Vlade tvrdi da se radi o vrlo složenim ugovorima koji se još usklađuju. U tom smislu, čeka se da ministar Vrdoljak dovrši svoj dio usklađivanja te da se očituju i druge institucije kako bi se, prema riječima našeg sugovornika, zaštitili nacionalni interesi. Prema riječima našeg izvora, na tom se ubrzano radi, ali nije sigurno da će se sve stići do sutrašnje Vladine sjednice. Na pitanje oteže li se s ugovorima zbog izbora, naš sugovornik tvrdi da to nije razlog.

No, bez obzira na njegove riječi, jasno je kako je ovdje riječ o sukobu SDP-a i HNS-a oko jednog velikog međunarodnog investicijskog projekta. Budući da se u Dalmaciji uvelike protive eksploataciji nafte, SDP-u nikako ne odgovara da to bude tema predizborne kampanje, i to u izbornim jedinicama gdje ionako ne stoje dobro.

SDP i premijer Milanović zapravo nikada nisu dali čvrstu podršku ovom projektu. To se vidjelo još početkom godine, tijekom pripreme Vladine odluke o davanju dozvola za istraživanje i eksploataciju ugljikovodika na Jadranu odabranim naftnim kompanijama.

Upitna reakcija tvrtki

Vrdoljak je već tada bio ljut na potpredsjednika Vlade Grčića, čijoj je Koordinaciji za gospodarstvo trebalo više vremena za pripremu te odluke nego stručnom povjerenstvu za odabir tvrtki koje su se javile na natječaj.

Ako Vlada sutra ne odobri potpisivanje ugovora, pitanje je kako će to primiti kompanije koje su do sada potrošile više milijuna dolara na ovom natječaju, hoće li čekati formiranje nove Vlade ili će jednostavno otići iz Hrvatske.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
23. travanj 2024 14:16