NIŠTA OD POSLA?

PROPALA POSLJEDNJA PRILIKA Izraelski premijer u Brazilu pokušao omekšati Pompea oko prodaje F-16 Baraka, ali za Hrvatsku nema dobrih vijesti

 
 Reuters, Hanza Media

Prodaja izraelskih 12 aviona F16 Barak Hrvatskoj jedina je tema oko koje američki državni tajnik Mike Pompeo i izraelski premijer Benjamin Netanyahu nisu uspjeli sklopiti dogovor na sastanku u Brazilu, javlja američki portal Axios, inače odlično upućen u pregovore između SAD-a i Izraela.

Neimenovani izraelski dužnosnik za ovaj portal je kazao 'da je ovo pitanje zaglavljeno u dubokoj birokraciji'. U prijevodu, američka strana i dalje inzistira da Izrael Hrvatskoj može prodati samo originalnu verziju zrakoplova, bez nadogradnje, što je za Hrvatsku, ali i za Izrael, neprihvatljivo.

Kao što je Jutarnji list već najavio, sastanak s Pompeom Netanyahuu je bila vjerojatno posljednja prilika da pokuša kod SAD-a izlobirati da popusti i dozvoli prodaju nadograđenih aviona.

State Department je 27. prosinca uputio pismo u Izraelsko ministarstvo obrane u kojem navodi kako ne dozvoljava prodaju nadograđenih F 16 Hrvatskoj, te traži od Izraela da se o tome službeno izjasni do 4. siječnja.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
10. kolovoz 2022 22:59