KRAH

Propale 3 velike domaće farme, ubile ih covid restrikcije i podivljale cijene: ‘Turisti će ove sezone jesti uvozna jaja‘

Farmeri kažu da u ovakvim uvjetima ne mogu nastaviti poslovati, a Ministarstvo poljoprivrede najavljuje nove poticaje

Jaja / Ilustracija

 Nera Simic/Cropix

Peradari i proizvođači jaja u velikim su problemima. Baš kako su i najavljivali prije Uskrsa, neki zatvaraju farme jer su im troškovi proizvodnje postali previsoki. RTL doznaje da je riječ o gašenju triju velikih farmi, a proizvođači se žale i da trgovci nemaju sluha pa im nude preniske otkupne cijene, iako su jaja na policama nikada skuplja.

Nitko od vlasnika koji zatvaraju farme nije želio pred kameru, ali jedna od zaposlenica rekla je da rade još samo do kraja tjedna. Nakon toga po koke dolazi kamion iz klaonice, a 15 zaposlenika ide na cestu.

Informaciju su potvrdili i u Hrvatskoj poljoprivrednoj komori. Predsjednik komore Mladen Jakopović govori: "Zatvaraju se 2 ili 3, neformalno smo saznali. Dvije ili tri farme. To bi iznosilo u ovom trenutku prema našim informacijama oko pet posto hrvatske proizvodnje jaja".

Gotovo da nema proizvođača jaja koji ovih dana nije u problemima, razmišljaju o smanjenju proizvodnje jer postaje neizdrživo.

Magi Lukač, voditeljica tvrtke za proizvodnju jaja ističe kako troškovi svakodnevno rastu. "Taman uspijemo podići donekle cijenu, imamo novi udarac s novim troškovima koji ne prate tu prodajnu cijenu. Imamo informaciju da mnogi peradari idu u smanjenje kapaciteta", kaže.

Hrvatska je gotovo samodostatna u proizvodnji jaja. No nakon korone, inflacije i novog udara na glavnu žitnicu Ukrajinu, cijene žitarica, ali i energenata otišle su u nebo, a žale se, trgovci im ne daju veću otkupnu cijenu.

"Pšenica i kukuruz su porasli za 200 posto, sojina i suncokretova sačma je otišlo 100 posto. A jaja ne prate taj rast. Bojim se da ćemo turiste hraniti ove godine sa stranim jajima", ističe Lukač za RTL.

U Ministarstvu kažu da pripremaju dodatne poticaje.

Zdravko Barać, ravnatelj Uprave za stočarstvo i kvalitetu hrane Ministarstva poljoprivrede govori: "Naravno da mi nećemo dozvoliti nestašicu jaja, uostalom kao i drugih stočarskih proizvoda. S čitavim nizom mjera smo reagirali u teškom razdoblju unatrag 2 godine".

Tako da su za peradare namijenili 5 milijuna kuna, a baš za proizvođače jaja 2 milijuna. Još dobrih vijesti stiže i iz Bruxellesa.

Mladen Jakopović, predsjednik Hrvatske poljoprivredne komore ističe: "Dogovoreno je da bi se oslobodilo bez carina i carinskih troškova oslobodilo uvoz pšenice, ali i ostalih žitarica u prostor Europske unije. To je 20 milijuna tona, što je 20 puta više nego Hrvatska cjelokupna godišnja proizvodnja".

Ta privremena mjera trebala bi zaživjeti za 2 tjedna.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. siječanj 2023 19:42