StoryEditor
OBUSTAVA RADA U SRIJEDU

PROPALI PREGOVORI UPRAVE CROATIA AIRLINESA I SINDIKATA, ŠTRAJK JE SVE IZVJESNIJI Uprava tvrdi da sindikat ne odustaje od svojih 150 zahtjeva

 Vladimir Dugandzic / CROPIX

Na poziv Uprave Croatia Airlinesa (CA) danas je održan sastanak rukovodstva tvrtke sa sindikatom ORCA, koji je najavio štrajk s početkom u srijedu 8. kolovoza u 6 sati ujutro, priopćili su iz tvrtke, iz koje navode da do dogovora nije došlo.

Kažu da je Uprava pozvala sindikat ORCA na razgovor s ciljem da se izbjegne najavljeni štrajk i pronađe obostrano prihvatljiva platforma za nastavak kolektivnog pregovaranja.

Unatoč tomu, ORCA je, kao uvjet za odustajanje od štrajka, ustrajala u svih svojih 150 zahtjeva postavljenih na samom početku pregovora u travnju 2017., koji bi tvrtku na godišnjoj razini koštali dodatnih 53 milijuna kuna, a što je nemoguće ispuniti, kažu iz CA.

Sukladno tomu nije postignut dogovor oko otkazivanja štrajka, ali Uprava tvrtke i dalje izražava spremnost na dijalog i poziva sindikat ORCA da svoje zahtjeve svede u okvire koje kompanija može dugoročno podnijeti, priopćili su iz Croatia Airlinesa.

- S obzirom na ishod današnjeg sastanka Uprava Croatia Airlinesa nastavlja poduzimati sve potrebne radnje kako bi se maksimalno umanjile štetne posljedice najavljenog štrajka.

Štrajk u razdoblju godine u kojem kompanija ostvaruje najveće prihode te stvara pretpostavke za unapređenje uvjeta rada svih zaposlenih u budućnosti, nesumnjivo će vrlo negativno utjecati na putnike, ostvarenje turističkog rezultata i cjelokupno hrvatsko gospodarstvo, ali i poziciju kompanije, navodi se u priopćenju.

- Treba naglasiti da je stari kolektivni ugovor u produljenoj primjeni već 20 mjeseci, čime su sačuvana sva socijalna i materijalna prava zaposlenika Croatia Airlinesa. te da je poštovana i Promemorija Ministarstva mora, prometa i infrastrukture od 3. kolovoza 2017. godine. U navedenom razdoblju zaposlenicima Croatia Airlinesa ni u jednom trenutku nisu bila uskraćena prava, koja su dogovorena tim Kolektivnim ugovorom. U istom tom razdoblju su i sindikati, uključujući i ORCU, prešutno prihvatili situaciju u kojoj su se primjenjivale sve odredbe Kolektivnog ugovora koji je istekao, a pritom su plaće rasle zbog pojedinih odredbi ugovora koje višestruko vrednuju radni staž, te su redovito isplaćivane i poštivane i sve druge odredbe istog ugovora - stoji u priopćenju.

- Uprava Croatia Airlinesa i ovom prilikom ponovo poziva sindikate i sve zaposlene na duboko promišljanje o značaju i posljedicama štrajka u trenutku kad svi zajedno mogu stvoriti dobre temelje za poslovanje tijekom zimskih i narednih mjeseci, kad su putnički promet i profitabilnost gotovo devet puta manji. Kompanija nema financijskih mogućnosti da izdvoji dodatnih 53 milijuna kuna godišnje i ispuni više od 150 zahtjeva sindikata ORCA, a dogodi li se stvarno štrajk takvih mogućnosti neće biti ni u budućnosti - poručili su putem medija.

Zatim podsjećaju:

- Sindikat ORCA, u dva je navrata naime, odbio ponude povećanja plaća za 2,5% uz davanje ostalih pogodnosti (božićnica, regres… ) i to krajem 2017. i polovicom 2018. godine, a tim odbijanjem, nažalost, na financijskom su gubitku bili svi radnici Croatia Airlinesa, kao što će, na još većem gubitku biti i sada - zaključuju.

Sve informacije putnicima redovno će se objavljivati i ažurirati na kompanijskoj web stranici www.croatiaairlines.hr,  a za detaljne informacije dostupan je i Kontakt centar (072 500 505, +385 1 66 76 555).

'U srijedu počinje štrajk'

- Uprava nije odstupila od svojih stavova. To znači da u srijedu u 6 ujutro počinje štrajk, kazao je u izjavi za medije Marko Božičević iz Hrvatskog sindikata prometnih pilota nakon pregovora s Upravom Croatia Airlinesa.

S obzirom da će doći do problema jer će određeni broj letova biti otkazan, ispričao se svim putnicima te zamolio za razumijevanje.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
11. rujan 2020 00:55