RAZJEDINJENI

PROPALO FORMIRANJE SAVEZA Liberali idu u 3 bloka, nitko ne želi s HNS-om

Ivan Vrdoljak
 Ranko Šuvar / CROPIX

Neće biti ništa od zajedničkog izbornog nastupa političkih stranaka u Hrvatskoj koje se nazivaju liberalnima, nego će nastupiti ili samostalno ili u tri-četiri bloka, doznaje se u razgovorima s njihovim predstavnicima.

Na prošlogodišnjim europskim izborima liberali su nastupali samostalni i loše prošli: HNS je osvojio 2,6 posto glasova, Start 2 posto, Pametno 1,8 posto, HSLS 0,6 posto, dok je GLAS bio na listi s IDS-om i HSS-om koja je dobila 5,2 posto. Ali kad se glasovi zbroje, ispada da liberalne stranke osvajaju najmanje osam posto glasova, što znači da imaju izbornu bazu. No, zajedno ne žele ići.

Osam posto

Nemogućnost formiranja liberalnog saveza izazvala je najveće razočaranje u Hrvatskoj narodnoj stranci. Prema riječima dužnosnika HNS-a, oni su ponudili formiranje liberalne koalicije, ali su - odbijeni. To je strateška greška, smatra sugovornik Jutarnjeg lista.

“U Hrvatskoj ima sedam ili osam liberalnih stranaka koje bi zajedno bez problema prošle izborni prag, a ovako će osvojiti po jedan posto i propasti. Iz HNS-a smo im nudili zajednički izlazak na izbore, ali su nas odbili. Nama je to najmanji problem i vidjet ćete kako će HNS sigurno osvojiti barem tri zastupnička mandata u 3. i 4. izbornoj jedinici i zadržati svoje mjesto na političkoj sceni”, kažu u HNS-u.

Pametno

U GLAS-u su potvrdili da se vode, za sada načelni, razgovori sa SDP-om. Ako je bilo ideja o formiranju liberalnog bloka, to je prošlost, potvrdili su u GLAS-u. Nekadašnji Start, a odnedavno Stranka s imenom i prezimenom, koju vodi Ivan Kovačić, još uvijek nije ušla u pregovore. Prema anketama najbolje stoji Pametno, koje ima 3-postotnu podršku, a prema riječima Marijane Puljak upravo traju koalicijski pregovori s jednom manjom strankom:

“Pametno razgovara sa strankom Fokus o zajedničkom izlasku na izbore i okupljanju svih novih i neiskvarenih progresivnih, liberalnih i ekoloških opcija jer jedino s novim i svježim ljudima možemo zaokrenuti Hrvatsku”.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
18. travanj 2024 07:40