PODMETNULA POŽAR

PROPAO POKUŠAJ ISPITIVANJA PIROMANKE (53) Liječnici su zaključili da je raspravno nesposobna, sudac joj odredio mjesec dana pritvora

 
Požar kod Šibenika
 Nikolina Vukovic Stipanicev / CROPIX

Žena (53) osumnjičena da je potpalila požar u Dubravi provest će sljedećih mjesec dana u istražnom zatvoru zbog opasnosti od ponavljanja kaznenog djela, potvrdila je za ŠibenikIN predsjednica Županijskog suda u Šibeniku Nives Nikolac.

 Iz šibenskog tužiteljstva navode kako su u nazočnosti liječnika psihijatra i branitelja jučer pokušali ispitati osumnjičenicu, ali to nisu mogli provesti jer je liječnik izrazio sumnje u raspravnu sposobnost osumnjičene i njezinu mogućnost iznošenja obrane.

Prema neslužbenim informacijama Jutarnjeg lista, na ispitivanju je bila prilično nesuvisla, te je čas bila ozbiljna, a u drugom trenutku se smijala.

 Ona je u ponedjeljak popodne privedena u Općinsko državno odvjetništvo zbog sumnje da je namjernim potpaljivanjem požara počinila kazneno djelo protiv opće sigurnosti, za koje je zapriječena kazna zatvora od jedne do deset godina.

 U tužiteljstvu navode kako 53-godišnjakinju sumnjiče da je 27. srpnja oko 13.30 sati na području Dubrave kod Šibenika, s ciljem izazivanja požara, otvorenim plamenom zapalila raslinje uz prometnicu od Dubrave prema autocesti.

 Uslijed jakog južnog vjetra požar se brzo proširio te zahvatio područje od zaselaka Južni Škugori, sjeverno preko Rupića, brda Krtolin do zaselaka Lugovići, Mihaljevići i Podlukovnik, ugrozivši tamošnje poljoprivredne površine i stambene objekte.

 U požaru je nastala šteta u zasad neutvrđenom iznosu, ali je svakako riječ o imovinskoj šteti velikih razmjera, kažu u šibenskom Općinskom državnom odvjetništvu.

 Šibenska policija u ponedjeljak je izvijestila da je osumnjičena u subotu, 27. srpnja na putu do posla potpaljivanjem kutije kocki za potpalu pokušala zapaliti požar, ali kutija nije u cijelosti izgorjela pa je zapalila još jednu kutiju s kockama za potpalu koja je zapalila makiju i stabla borova, a požar se jakog južnog vjetra brzo proširio i zahvatio oko 900 hektara zemljišta.

 Upravo su te kocke za potpalu policiji i pomogle da otkrije osumnjičenu, jer je video kamerom snimljena u trgovini kada ih je kupovala.

 Hrvatske autoceste potvrdile su da se radi o njihovoj zaposlenici, blagajnici na naplatnim kućicama, a potvrdili su i da je ona prije dvije godine bila uhićena zbog podmetanja sedam požara u šibenskoj Dubravi.

 Određeno joj je psihijatrijsko liječenje, a nakon pet mjeseci liječenja nadležni psihijatar utvrdio je da joj se stanje značajno poboljšalo te nije zatraženo produljenje liječenja, pa se vratila na posao.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
28. veljača 2021 13:18