UPOZORENJE VLADI

PROPAO POKUŠAJ MIRENJA SINDIKATA I VLADE I DOGOVOR O ISPLATI DUGA 'Ispunjeni su svi preduvjeti za pokretanje štrajka' ĆORIĆ 'Nema neisplaćenih obveza'

Branimir Mihalinec
 Dragan Matić / Hanza Media

Osam sindikata javnih službi obavijestili su javnost da je pokušaj mirenja s Vladom i dogovora o isplati duga iz 2016. godine propao, te najavljuju sudske tužbe i štrajk, javlja Dnevnik.hr.

"Sindikati su spremni i sigurno će ići na sud. No, po Zakonu o radu imamo pravo pokrenuti štrajk. Sindikati će o tome raspravljati, a kada i u kojem obliku će biti štrajk sad nećemo govoriti", rekao je Branimir Mihalinec, predsjednik Nezavisnog sindikata zaposlenih u srednjim školama, na konferenciji za novinare na kojoj je osam sindikata javnih službi upozorilo da je propao postupak mirenja s Vladom.

Mihalinec je objasnio da je Vlada odbila razgovor u postupku mirenja smatrajući da sindikatima nisu ništa dužni. Sindikati traže isplatu duga iz 2016. godine prema zaposlenicima javnih službi.

Mihalinec objašnjava da su postupak mirenja pokrenuli kao odgovorni sindikati, kako bi Vladu doveli za pregovarački stol o dospjelom dugu koji "može izuzetno puno koštati proračun i biti opasan za državne financije".

- Mi kao odgovorni sindikati htjeli smo s Vladom dogovoriti visinu duga i dinamiku isplate. Time bismo zaustavili brojne sudske procese koji će proračun koštati najmanje dvostruko više nego zahtjevi radnika", rekao je Mihalinec, dodajući da je Vlada u startu odbila pomisao da treba razgovarati sa sindikatima.

- Njihovi pravni stručnjaci su ih savjetovali da nema nikakvih temelja za potraživanja i da Vlada nikome ništa nije dužna", kaže Mihalinec, dodajući da su se time ispunili svi preduvjeti za pokretanje štrajka.

Ćorić: 'Po nama, nema neisplaćenih dospjelih obveza'

- Može se reći kako mirenje Vlade i sindikata nije uspjelo, no stav je Vlade da je u svakom trenutku i u cijelosti isplaćivala plaće javnim službenicima po svim parametrima i odredbama Zakona o plaćama u javnim službama. Ne postoji, dakle, nikakva obveza na strani Vlade po ovom pitanju, koja bi bila dospjela i neisplaćena - kratko nam je prokomentirao izjave sindikalnih čelnika o nesupjehu mirenja sindikata i Vlade Tomislav Ćorić, ministar rada i mirovinskog sustava. (A.M.)

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 09:48