LOŠ ODAZIV

Propao referendum u Puli: Na glasovanje nije izašao dovoljan broj građana, objavljeni rezultati

Da bi ishod referenduma bio valjan, trebalo je izaći 50 posto birača plus jedan glas, odnosno 24.357 građana. Glasalo je samo 11.065 osoba

Filip Zoričić

 Dusko Marusic/Cropix

Prvi pulski referendum koji je u nedjelju odlučivao o tome hoće li se na području Lungomarea graditi hotel Valkane, ali i drugi turistički i stambeni objekti nije uspio. Većina Puljana odlučila je ostati kod kuće. Na referendum je izašlo 11.065 ili 22,71 posto birača od ukupnog broja od 48.719 birača. Od tog broja 9716 je bilo protiv gradnje ili 88,55 posto, a za 1256 ili 11,45 posto.

- Izborno povjerenstvo utvrdilo je da referendumu nije pristupila većina od ukupnog broja birača po popisu birača Grada Pule i time nije ispunjen uvjet određen člankom 6, stavak 3 Zakona o referendumu i slijedom toga nije donesena odluka na referendumsko pitanje, objavio je predsjednik izbornog povjerenstva Grada Pule Igor Rakić u nedjelju u 21 sat rezultate pulskog referenduma.

image

Igor Rakić

Dusko Marusic/Cropix

Pulski gradonačelnik Filip Zoričić zahvalio se sugrađanima što je sve prošlo bez incidenata i u skladu sa zakonom te je pozvao građansku inicijativu Referendum za Lungomare na razgovor.

- Možemo Pula je htio na ovoj priči graditi svoju političku priču. Trovali su, lagali, željeli iskoristiti inicijativu i ljudi su im rekli ne, kao i svaki put do sada. Potrošili su pola milijuna naših kuna i postigli ništa, no ja sam uvjeren da će Lungomare biti dostupan svima kao i danas. Kroz svo ovo vrijeme sam bio nepristran, trpio udarce, ali i slušao građane koji su bili iziritirani radikalnim ponašanjem. Slušao sam i one kojima su utjerali strah za Lungomare, ali sam slušao i što govori investitor. Hotel je činjenica i koliko vidim taj hotel i park ispred njega malo kome i smeta. Puno veća briga je oko betonizacije ili zatvaranja obale i šetnice, što je direktno u domeni grada, i objekata u šumi i sličnog, za što je sam investitor rekao da ih nema planova graditi. Ako je tako, onda neće imati problem da sjednemo zajedno s inicijativom i pronađemo način kako da jednom zauvijek papirnato zaključimo te dileme. Moj je posao voditi računa o svim građanima, neovisno jesu li glasali za mene i slažemo li se u svemu. Vjerujem da je ovo tema koja nadilazi stranačke boje i da ćemo ju zaključiti bez onih koji su se pokušali politički okoristiti - kazao je pulski gradonačelnik.

image

Filip Zoričić

Dusko Marusic/Cropix

A građanska inicijativa smatra, bez obzira što referendum nije uspio, da je on veliki uspjeh za njih, ali i samu Pulu.

- Vjerojatno očekujete da ćemo biti pokisli, ali mi to večeras nismo. Smatramo ovo uspjehom. Jedini tiskani medij u Istri nas je kroz cijelo vrijeme ne birajući sredstva omalovažavao i plasirao neistine. Jedina lokalna televizija se jako trsila da nas prikaže negativnim i nebitnim sugrađanima. U povijest Pule nikada nitko nije napravio ni blizu ovoliko huškačku kampanju kao "dobronamjerni" investitor. Zato ovo smatramo pobjedom. Brojke glasača koji su glasali "za" graniče s brojkom glasova za gradonačelnika i većinom u gradskom vijeću. Drago mi je da je naš gradonačelnik sada spreman za razgovor s nama, ali mi je isto tako žao da nije učinio prije 4, 5 ili 6 mjeseci. Ovo je značajan korak za našu demokraciju. Ovo je bio naš prvi lokalni referendum - kazao je Aleksej Orel iz ove inicijative. Dodao je da ako su uspjeli na ovaj način barem "maknuti" plažne objekte u šumu i da se projekt ne širi iz gabarita u kojima jest, da je to njihov uspjeh.

- Ovaj projekt se trenutno prelijeva na šumsko zemljište. Znamo da su istražne radnje u tijeku i vjerujemo u pravnu državu i da ovo nije kraj, kazao je Orel.

image

Aleksej Orel

Dusko Marusic/Cropix

Njegova kolegica Ivana Nataša Turković poručila je da će se građanska inicijativa nastaviti boriti za Lungomare.

- Čekamo vidjeti što će institucije reći. Pred nama su isto još nekakve radnje. Nadamo se da će sve doprinijeti tomu da Lungomare spasimo čim više možemo, a nadamo se i u kompletu. Ali to ćemo vidjeti - kazala je.

Predstavnik investitora u hotel Lungomare Zoran Kostić kazao je da referendum ni na kakav način ne utječe na njihov projekt.

- Zahvaljujemo svima koji su nam sve ovo vrijeme pružali podršku. Istina je da su nam izgovorene laži uzrokovale brojne neugodnosti i drago nam je što se najveći broj Puležana jasno opredijelio reći ne takvom ponašanju i što nisu povjerovali neistinama koje su iznosili protivnici hotela. Kao što smo u više navrata rekli, mi se ne želimo baviti politikom niti sudjelovati u političkim procesima. Radimo sve u skladu sa zakonima Republike Hrvatske i prostornim planovima, te nastavljamo razvijati projekt planiranom dinamikom. Nakon što dobijemo lokacijsku dozvolu, krećemo u završne pregovore s operaterom, a nakon toga slijedi izrada glavnog projekta i zahtjev za građevinsku dozvolu. Koristimo još jednom priliku kazati svima da će Lungomare ostati otvoren za sve, da neće biti ograda, rampi, liftova ni gradnje beach barova u šumi te da gradimo isključivo hotel u rupi nekadašnjeg kamenoloma. Kako vrijeme bude prolazilo i projekt napredovao, svima će biti jasno da smo cijelo vrijeme govorili istinu. Nastavit ćemo javno komunicirati svaku aktivnost na projektu - kazao je voditelj projekta hotela Zoran Kostić. Dodao je i da će hotel biti udaljen 160 metara od mora i 125 metara od šetnice, te da Lungomare ostaje otvoren za sve kao i do sada.

- Umjesto zadiranja u postojeći javni prostor, isti će se proširiti izgradnjom novog parka otvorenog za sve Puležane i u njemu će se posaditi novih 200 stabala, kao što je i najavljeno. Također, kao što je bila praksa još od inicijalnog predstavljanja projekta u travnju pa sve do sad, sve informacije o tijeku projekta i izgradnji bit će transparentne i dostupne građanima u svakom trenutku, zaključio je Kostić.

Referendumsko pitanje je glasilo "Jeste li za izmjenu Generalnog urbanističkog plana Grada Pule kojom će se u cijeloj zoni obuhvata važećeg Urbanističkog plana uređenja Lungomare ukinuti mogućnost gradnje hotela, drugih turističkih smještajnih kapaciteta i stambeno-poslovnih građevina?". Mogućnost glasanja imalo je 48.713 Puljanki i Puljana, a da bi ishod referenduma bio valjan moralo je izaći 50 posto birača plus jedan glas, odnosno 24.357 građana.

image

Pula

Dusko Marusic/Cropix
image

Članovi inicijative za referendum

Dusko Marusic/Cropix
image

Igor Rakić

Dusko Marusic/Cropix
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
16. travanj 2024 11:10