EKSKLUZIVNO: 4 AMANDMANA VLADE KOJE DRŽE U TAJNOSTI

Propast referenduma? 500.000 potpisa odlazi u vjetar zbog Bebića i Šeksa

Iako priznaju kako im je Vlada barem djelomično izišla ususret, sindikalni vođe tvrde: ‘I da još više popuste, referenduma će opet biti’
 Goran Mehkek / CROPIX

ZAGREB - Premijerka Kosor spremna je oko Zakona o radu popustiti sindikatima. Amandmani koje je Vlada pripremila na izmjene Zakona o radu, a do kojih je došao Jutarnji list, pokazuju kako su Banski dvori poboljšali svoj prvotni prijedlog i to na tragu nekih zahtjeva sindikata. Sindikati tvrde kako je prihvaćen samo jedan dio njihovih prijedloga.

No, čak i da je Vlada više popustila, sindikati ne bi sjeli za pregovarački stol. Poručuju, naime, kako se na pregovore o amandmanima ne misle odazvati i to zbog građana koji su rekli što žele.

Nema više pregovora

- Nakon što se 10 posto birača izjasnilo da hoće referendum, izmjene Zakona o radu su postale predmet javnog dobra i o njima trebaju odlučiti građani na referendumu. Pregovori s Vladom više nisu u rukama sindikata - kaže šef Nezavisnih hrvatskih sindikata Krešimir Sever. Bilo bi dobro, dodaje, da je Vlada s amandmanima došla prije nego što je počelo skupljanje potpisa. To ipak ne znači da se izmjene ZOR-a neće riješiti dogovorom jer su sindikati i na prvi dan skupljanja potpisa bili na pregovorima u Vladi.

Kako je premijerka Kosor popustila sindikatima

‘Ajmo, narode, referendum, još samo malo pa nestalo’

Vlada najnovijim izmjenama predlaže da produžena primjena prava iz Kolektivnih ugovora koji su istekli ostane najduže 6 mjeseci, ali ostavlja mogućnost da to bude i duže ako se poslodavac i sindikat dogovore.

Dosadašnji prijedlog nije predviđao da ugovorne strane same mogu dogovoriti duži rok, na čemu su inzistirali sindikati.

Šlamperaj Sabora

No, Vlada nije uvažila sindikalne primjedbe da bi rok trebao biti i duži od 6 mjeseci. Na tragu zahtjeva sindikata je i Vladin amandman da se kod otkazivanja Kolektivnih ugovora otkazni rok s jednog produži na tri mjeseca.

No, kada sindikati sljedeći tjedan odnesu zahtjev za raspisivanje referenduma i potpise predsjedniku Sabora Luki Bebiću , on ih neće imati kome predati na provjeru. Naime, Ustavni sud već četiri godine nema ovlasti provjeravati zakonitost referendumskog pitanja ni jesu li inicijatori prikupili dovoljno potpisa.

Grozni nered

Ustavni sud je još 2006. ukinuo dijelove Zakona o referendumu koji su određivali da Sabor od Ustavnog suda u roku 30 dana može zatražiti mišljenje o potpisima te je li pitanje na referendumu formulirano sukladno zakonu. U međuvremenu, Sabor dok su vodili Luka Bebić i Vladimir Šeks nije izmijenio Zakon o referendumu, koji bi za kontrolu ovlastio neku drugu instituciju. Dakle, zakonodavno tijelo oglušilo se na odluku Ustavnog suda što bi moglo ugroziti održavanje referenduma.

- To je grozna kaša. Postupak se neće moći provesti bez izmjene Zakona o referendumu. Sabor na to još uvijek nije reagirao, pa nije jasno tko će kontrolirati postoje li uopće preduvjeti za referendum - ogorčen je naš sugovornik, stručnjak za ustavno pravo.

Ustavni sud je prije tri godine ukinuo i odredbu da na referendumu pravo sudjelovanja imaju samo oni koji žive u Hrvatskoj. Ocijenjeno je da je ta odredba neustavna jer je dovodila do nejednakosti građana te da bi na referendumu trebala glasati i tzv. dijaspora. I to je Sabor propustio izmijeniti.

Nejasno je i koliko će građana trebati izaći na referendum da on bude valjan. Dio stručnjaka tumači da je procedura prikupljanja potpisa počela po starom Ustavu i da se tako mora i nastaviti, pa bi na referendum moralo izaći najmanje 2,25 milijuna birača da on bude valjan. Po drugima, trebale bi se primjenjivati odredbe novog Ustava, pa više ne bi bio važan broj izašlih, nego samo da za odluku glasa većina.

Na Ustavnom sudu nemaju komentara, ali neslužbeno se moglo čuti da se ne može “malo čupkati po jednim pravilima, pa onda po drugim”.

Propust je i što istodobno s izmjenama Ustava Sabor nije donio i Ustavni zakon za provedbu Ustava, pa bi se onda točno znalo koje se nove odredbe primjenjuju odmah, a koje ne.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
01. svibanj 2024 10:52