SPAS RADNIH MJESTA

Propisane obveze poslodavcima: Dobije li tvrtka koronapotporu, ne smije radniku dati otkaz

Ima i iznimki od ovog pravila, nije riječ o apsolutnoj zabrani otkaza ugovora o radu, samo onih poslovno uvjetovanih
Ana Milićević Pezelj
 Ronald Goršić/Cropix

Za nove koronapotpore za očuvanje radnih mjesta, koje su predviđene za razdoblje od početka listopada do kraja godine, kompanije mogu slati zahtjeve od ovog ponedjeljka, preko aplikacije Hrvatskog zavoda za zapošljavanje.

No osim što su te potpore redizajnirane i proširene u odnosu na dosadašnje, čime su poslodavci iz pogođenih djelatnosti zadovoljni, novost je i da imaju obvezu zadržavanja radnika dok primaju potporu za očuvanje radnih mjesta.

Tako barem u sindikatu tumače jednu od obveza poslodavaca koja je sada, na sindikalni zahtjev, izričito navedena na internetskoj stranici HZZ-a.

- Zadovoljni smo time. Zahtijevali smo da poslodavcima ne smije biti dopušteno da daju poslovno uvjetovane otkaze dok primaju potpore države za očuvanje radnih mjesta. No ističemo da to nije apsolutna zabrana otkaza ugovora o radu jer je navedeno da su druge vrste otkaza u tom razdoblju dopuštene - komentira Ana Milićević Pezelj (SSSH), koja je u predstavnica sindikata u Upravnom vijeću HZZ-a.

Dodaje da u Hrvatskoj (za razliku od Austrije, koju navodi kao primjer) poslodavci nemaju obvezu zadržati radnike onoliko dugo koliko su primali potporu, a proljetos, kad su najavljene prve mjere zbog udarca koronakrize, država je govorila o modelu "3+3" (tri mjeseca potpora, tri mjeseca bez otpuštanja), ali je odustala od toga.

Među obvezama poslodavaca, citiramo s internetske stranice HZZ-a, sada stoji da moraju "zadržati sve radnike koji su kod njega (poslodavca, op. ur.) bili u radnom odnosu posljednjeg dana mjeseca koji prethodi mjesecu za koji poslodavac prima potpore, osim onih kojima ugovor o radu prestaje po nekom od navedenih načina: istek ugovora o radu na određeno vrijeme, otkaz ugovora o radu koji je skrivio radnik svojim ponašanjem, osobno uvjetovani otkaz ugovora o radu, izvanredni otkaz ugovora o radu, otkaz ugovora o radu koji radnik daje poslodavcu, odlazak radnika u mirovinu.

U slučaju prestanka ugovora o radu po nekom od navedenih načina, poslodavac ostvaruje pravo na isplatu potpore prema danima koje je radnik odradio u mjesecu otkaza". Također, poslodavac mora odmah ili najkasnije u roku od osam dana obavijestiti HZZ ako je došlo do otkaza ugovora o radu s pojedinim radnikom s točnim datumom i razlogom otkaza, a isplaćenoj plaći mora podnijeti dokaze (za listopad do 5. prosinca, za studeni do 5. siječnja 2021., a za prosinac do 5. veljače 2021.).

Prema HZZ-u, za zahtjeve za potpore zaprimljene od 26. listopada do 25. studenoga odobravat će se isplata mjesečnih troškova plaće za listopad, studeni i prosinac. Ana Milićević Pezelj smatra stoga kako to znači da poslodavci koji sada podnose zahtjev zapravo traže tromjesečnu potporu i trebali bi zadržati broj radnika prema stanju koje je bilo 30. rujna.

Naravno, poslodavci mogu tražiti potpore i za kraće razdoblje, recimo samo za studeni i prosinac, tj. samo za prosinac (što će se zaprimati od 26. studenoga 2020. do zaključno 25. siječnja 2021.).

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
16. travanj 2024 01:15