KAŠNJENJE PROJEKATA

PROPUSTI MINISTRA GRČIĆA Mogli smo uzeti 150 milijuna eura od EU, a uzeli smo - NULA

Imamo osam pripremljenih projekata za strukturne fondove EU, ali nijedan nije ugovoren
 Davor Pongračić/Cropix

Ni šest mjeseci nakon što smo ušli u EU, Hrvatska nije ugovorila nijedan od osam projekata koji se trebaju financirati novcem iz strukturnih fondova.

Za tri projekta nositelj je bila HŽ Infrastruktura, riječko je Sveučilište pripremilo 19 milijuna eura vrijedan projekt opremanja laboratorija i centara na kampusu, a Hrvatske vode još su u travnju ove godine imale potpuno spremna četiri projekta ukupne vrijednosti 224,7 milijuna kuna.

Trebalo je dakle još samo raspisati natječaje, krenuti u proces javne nabave i ugovoriti projekte s dobavljačima.

“Ali ništa od toga. Nositelji projekata nisu na vrijeme raspisali natječaje, što znači da ćemo prve ugovorene projekte imati eventualno u veljači 2014.”, povjerio se Globusu jedan stručnjak i privatni konzultant za fondove EU.

Riječki projekt

To će vrlo vjerojatno biti projekt riječkog Sveučilišta.

Riječ je o ulaganju u istraživački centar koji će se baviti visokopropusnim tehnologijama u biomedicini, mikro i nano znanosti, naprednim računanjem i modeliranjem.

Dokumentacija za taj projekt gotova je prije godinu dana, ali Ministarstvo znanosti, obrazovanja i športa, koje je trebalo raspisati natječaj, nije to učinilo sve do 4. prosinca ove godine.

Kasni oprema

Za očekivati je stoga da će “riječki projekt” biti ugovoren najranije u veljači 2014.

Formalno-pravno, Sveučilište time ništa neće izgubiti jer će na kraju dobiti predviđen novac, ali šteta je što se s raspisivanjem natječaja odugovlačilo jer to znači da će kasnije stići i oprema koja je predmet natječaja.

Slična je sudbina zadesila projekte HŽ Infrastrukture.

“Da, formalno još nije ugovoren nijedan projekt iz strukturnih fondova, ali to nije važno. Mi računamo da će prvi biti potpisan negdje u svibnju 2014. godine”, rekao je za Globus predsjednik Uprave HŽ Infrastrukture Darko Peričić.

Slab rezultat

Peričić je rekao da se s projektima kasni jer je EU stroga kad je u pitanju papirologija.

Ispada tako da će jedini projekti u ovoj godini biti oni koji se financiraju iz kohezijskog fonda, a to su kanalizacijski sustav u Osijeku te postrojenje za obradu otpadnih voda u Poreču.

Većini konzultanata koje je Globus kontaktirao sporno je što Ministarstvo kasni s raspisivanjem još dva važna natječaja: onog za poslovnu infrastrukturu namijenjenog jedinicama lokalne i regionalne samouprave te natječaja za poduzetnike u turizmu.

Uz sve to, ministar Grčić ostao je i bez avansa koji smo mogli dobiti od EU, i to u iznosu do 150 milijuna eura iz strukturnih fondova od ukupno 450 milijuna eura za 2013.

Naime, taj smo novac mogli dobiti da je Ministarstvo regionalnog razvoja dobilo akreditaciju za rad od EU, što se očekivalo.

No, i ta se nada krajem godine naglo istopila.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
28. travanj 2024 21:57