Banski dvori donijeli akt o raspodjeli dobiti

Proračun će Vlada spašavati novcem iz državnih tvrtki

Državne tvrtke najmanje će 50 posto dobiti za prošlu godinu morati uplatiti u državni proračun
 Boris Kovačev / CROPIX

ZAGREB - Vlada je na izvanrednoj sjednici u subotu, sazvanoj prije svega kako bi se raspravilo o sudbini Ine u kontekstu završne runde pregovora za ulazak Hrvatske u Europsku Uniju, donijela i naoko s temom nepovezanu odluku kojom se članovima skupština trgovačkih društava, u kojima država ima većinski paket dionica ili većinski udjel, naređuje da se najmanje 50 posto dobiti za prošlu godinu, nakon oporezivanja, uplati izravno u državni proračun Republike Hrvatske.

Struktura poreza

Riječ je o privremenoj odluci, ograničenoj zasad samo na dobit ostvarenu u 2010. godini, ali se ona može nastaviti primjenjivati i kasnije, zaključi li Vlada da za time postoji potreba.

Odluka, za koju se znalo da u državnom poslovnom sektoru neće biti popraćena ovacijama, donesena je zato što se državni proračun puni sporije od očekivanog. Prema podacima koje je objavilo Ministarstvo financija, vidljivo je da su porezni prihodi u prva dva mjeseca ove godine iznosili 8,88 milijardi kuna, što 2,3 posto manje nego u istom razdoblju prošle godine.

U strukturi poreza najizdašniji prihod proračunu donio je PDV - gotovo 5,7 milijardi kuna, što je 650 milijuna kuna više nego u prva dva mjeseca prošle godine.

U istom vremenskom razdoblju, prihod od poreza na dobit pao je sa 1,2 milijarde kuna u siječnju i veljači prošle godine, na oko 895 milijuna kuna u prva dva mjeseca ove godine, dok je prihod od trošarina manji za gotovo 10 posto i iznosio je 1,4 milijarde kuna, što je, prema objašnjenju Ministarstva, rezultat smanjivanja trošarina na naftne derivate. Gledano u tom kontekstu, Vladina odluka da u svrhu punjenja proračuna posegne za dobiti kompanija u državnom vlasništvu razumna je odluka.

Raspodjela dobiti

Obrazlažući tu Vladinu odluku, Martina Dalić, ministrica financija, rekla je da je “ostvarivanje prava na dividendu i udjel iz dobiti jedan od razloga zbog kojih Vlada posjeduje udjele u različitim trgovačkim društvima”.

Činjenica da je Vlada to pravo odlučila iskoristiti u teškoj godini jedan je od početnih znakova da se država počela ponašati poput pravog, savjesnog vlasnika koji dobit od biznisa raspoređuje u skladu s poslovnim potrebama cjeline, a ne samo najuspješnijih dijelova vlastita biznisa.

Ina se mora odreći velike dobiti

Stavimo li priču u kontekst Ine, činjenica da će se kompanija morati odreći značajnog dijela svoje dobiti u korist državnog proračuna sasvim sigurno umanjuje njezinu zanimljivost tržišnim špekulantima. Vlada je, pod pritiskom pregovora s EU, odustala od odluke da ograniči vlasništvo nad Inom, ali nitko joj ne može ni zamjeriti niti zabraniti da samostalno i raspolaže s dobiti koja joj pripada u skladu s paketom vlasništva.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
06. lipanj 2024 15:36