VLADA BRANI TURUDIĆA

‘Prošao je najrigoroznije sigurnosne provjere! A nek‘ si Milanović svog ministra pita što je tada radio...‘

Iz Banskih dvora poručuju da predsjednik zlorabi svoj položaj i ovlasti nezakonitim objavljivanjem klasificiranih podataka
 /Cropix

Nakon što je predsjednik Republike Zoran Milanović na današnjoj konferenciji za medije iznio informacije Sigurnosno-obavještajne agencije koje kompromitiraju suca Ivana Turudića - a kojeg premijer Andrej Plenković predlaže za novog glavnog državnog odvjetnika - iz Vlade su poručili da Milanović zlorabi svoj položaj i ovlasti.

- Milanovićev današnji nastup nije ništa novo, nego njegov nastavak zlorabljenja položaja i ovlasti predsjednika Republike za pokušaj političke destabilizacije Vlade i parlamentarne većine. Miješanje u izvide pravosudnih tijela, klasificirana izvješća SOA-e i njihovo distribuiranje javnosti radi ostvarivanja svojih političkih interesa. To je ponašanje nalik na neka prijašnja vremena - poručili su iz Vlade.

Informacije koje je Milanović iznio sugeriraju kako je Turudićev odnos sa Zdravkom Mamićem bio više od odnosa dvojice prijatelja ili dobrih poznanika, a SOA-a je, kaže, zabilježila kako se Turudić tijekom 2015., kao tadašnji predsjednik Županijskog suda u Zagrebu, sastajao s Mamićem i u vrijeme kada je ovaj već bio pod istragom.

- Od početka procedure odabira glavnog državnog odvjetnika, a koju je Vlada obavila na najtransparentniji dosad način, Milanović se miješa u područje za koje nije nadležan i pokazuje dosad nezabilježen interes za izbor glavnog državnog odvjetnika od strane nekog predsjednika države. Za razliku od selektivnog i nezakonitog objavljivanja klasificiranih podataka, za Vladu i parlamentarnu većinu su mjerodavna službena izvješća SOA-a i sigurnosne provjere koje je Ivan Turudić prošao 2009., 2014. i 2019. godine. Dakle, prvu provjeru je prošao kad je Milanović bio premijer. Da je SOA utvrdila bilo kakvu sigurnosnu zapreku, to bi i napisala i Turudića ne bi Državno sudbeno vijeće (DSV) izabralo za uskočkog suca ... Kad već Milanović priznaje da je znao da se Turudić sastaje s Mamićem, zašto Orsat Miljenić, tada ministar pravosuđa, a danas šef Ureda predsjednika RH, nije pokrenuo stegovni postupak 2015. godine protiv Turudića, što je mogao predložiti DSV-u tada? - poručuju iz vlade.

Ministar unutarnjih poslova Davor Božinović stao je u obranu suca Ivana Turudića. Riječ je, kaže, o dugogodišnjem sucu koji je prošao najrigoroznije sigurnosne provjere kao uskočki sudac.

- Vidio sam da je posljednju provjeru SOA-e prošao 2019. godine. Nisu se našle nikakve sigurnosne zapreke za obavljanje dužnosti za koju je potrebna ta najviša razina sigurnosne provjere - rekao je Božinović.

HDZ-ov potpredsjednik Sabora Željko Reiner kaže da i predsjednik Milanović mora odgovoriti na neka pitanja o svojoj ulozi u tom slučaju.

- Izjava predsjednika Milanovića je vrlo jasno na tragu njegovih stalnih napada na Vladu i vladajuću većinu. Međutim, dosta je opasno to što se poigrava s klasificiranim dokumentima. Naravno, dolazimo do jednog cijelog niza pitanja na koje bi on morao odgovoriti. Naravno da on neće na to odgovoriti, možda i bolje da ne odgovori. A kako to, ako je točno da je on znao za susrete suca Turudića prije osam godina, da svih tih osam godina nije ništa poduzeo - kaže Reiner.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
15. ožujak 2024 21:34