ZLOČINAČKO UDRUŽENJE

Proširena istraga protiv šestorice, njih ukupno 26 na prijevaru kupovalo nekretnine na Pagu

USKOK je proširio istragu zbog sumnje da su si krivotvorenjem isprava prepisali kuću umrle osobe

Ilustracija

 Srdjan Vrancic/CROPIX

Nakon što je ranije pokrenuo istragu protiv 26 osoba koje tereti da su u zločinačkom udruženju na prijevaru dolazili do oko 7 milijuna kuna vrijednih nekretnina na Pagu, USKOK je protiv šestorice proširio istragu zbog sumnje da su si krivotvorenjem isprava prepisali kuću umrle osobe.

Iz USKOK-a su u srijedu priopćili kako tu šestoricu okrivljenika (1957., 1978., 1969., 1967., 1958., 1951.) sumnjiče za kaznena djela prijevare i pomaganja u prijevari te krivotvorenja isprave i pomaganja u krivotvorenju isprave, sve u sastavu zločinačkog udruženja.

Navode da su prva dvojica lani od lipnja do rujna, nakon što su doznali da je jedna osoba u zemljišnim knjigama upisana kao vlasnik nekretnine u Zagrebu, a umrla je 2019. te da njezina ostavina još nije raspodijeljena nasljednicima, angažirali 14-okrivljenog kao sudionika kupoprodaje te nekretnine na temelju krivotvorenog ugovora.

Potom su sastavili nevjerodostojni ugovor o kupoprodaji s datumom 28. siječnja 2019., iz kojeg je neistinito proizlazilo kako je vlasnik nekretnine kao prodavatelj za 150.000 kuna prodao nekretninu spomenutom sumnjivcu.

Izradili su i nevjerodostojnu ovjeru potpisa javnog bilježnika te Općinskom građanskom sudu u Zagrebu podnijeli zahtjev za upis prava vlasništva na toj nekretnini u korist 14-okrivljenog, a ovlašteni zemljišnoknjižni referent je, nemajući razloga sumnjati u vjerodostojnost predane dokumentacije, proveo upis prava vlasništva.

Zatim su izradili i kupoprodajni ugovor u kojem je kao kupac navedena druga osoba, a kao prodavatelj njihov supočinitelj prijevare te su kod javnog bilježnika ovjerili potpise na svim potrebnim ispravama iz kojih je proizlazilo da se toj osobi kao kupcu dopušta upis prava vlasništva na nekretnini, za kupnju koje je uplaćeno 450.000 kuna.

U "priču" se potom uključuje i 11-okrivljeni koji je pronašao dvije osobe iz Zagreba kao potencijalne kupce, za koje je sastavljen kupoprodajni ugovor s cijenom od 80.000 eura, pri čemu je navedeno kako im 14-okrivljeni dozvoljava da izvrše upis prava vlasništva na nekretnini.

Još dvojica okrivljenih angažirani su tako da se jedan od njih predstavio lažnim identitetom nepostojeće osobe kao sudionik kupoprodaje na temelju krivotvorenog dokumenta, a na temelju kojeg je neistinito proizlazilo da joj je netko prodao nekretninu na otoku Pagu za pet milijuna kuna, za što je i potpisan ugovor.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
17. listopad 2022 23:31