ODLUKA OVOGA TJEDNA

PROŠIRENJE ISTRAGE O LOVRI KUŠČEVIĆU Mandatno-imunitetno povjerenstvo zaprimilo zahtjev DORH-a za dodatno skidanje imuniteta bivšem ministru

Lovro Kuščević
 Bruno Konjevic / CROPIX

Državno odvjetništvo RH danas je po prijedlogu USKOK-a podnijelo Saboru novi zahtjev za skidanje imuniteta Lovri Kuščeviću. S obzirom da je Kuščević saborski zastupnik USKOK mu je ranije za pokretanje istrage već tražio skidanje imuniteta, a sada je to ponovno zatraženo radi proširenja istrage.

Kako doznajemo, USKOK tereti Kuščevića za tri nova kaznena djela, pri čemu je jednom točkom optužbe, vezanom uz prenamjenu poljoprivrenog zemljišta u građevinsko, obuhvaćena i njegova supruga Zorana Kuščević. Tereti ih se za zloupotrebu “tešku” preko tri milijuna kuna.

Kuščevića USKOK sumnjiči i za prozutakonito pribavljanje imovinske koristi u visini od oko 1,4 milijuna kuna, sa štetom za državni proračun od nepunih 300.000 kuna prouzročenom prilikom otkupa poslovnih prostora iz tvrtke Kuščević d.o.o.
A tu je i optužba za primanje mita. Tom točkom obuhvaćeni su njegov šogor Ivica Žuvić kao pomagač, te poduzetnik Ante Marinović kao davatelj mita.

Riječ je o kući, odnosno parceli u uvali Grška nedaleko Milne na otoku Braču o kojoj su mediji pisali još u svibnju prošle godine spekulirajući kako bi upravo Kuščević, koji je tamo znao počešće odmarati, mogao biti prikriveni vlasnik te nekretnine, koja je formalno glasila na njegova šogora Žuvića.

Sada je USKOK očigledno prikupio određene dokaze na temelju kojih su došli do zaključka da postoji osnovana sumnja da je stvarni vlasnik te nekrentine Lovro Kuščević, te da ju je dobio kao mito od šefa splitske tvrtke Export-grof d.o.o. Ante Marinovića.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 06:38