E-SAVJETOVANJE

Proširuje se popis ambalažnih proizvoda u sustavu povratne naknade od 50 lipa

 Željko Hajdinjak / CROPIX

Ministarstvo zaštite okoliša i energetike u ponedjeljak je pokrenulo e-Savjetovanje sa zainteresiranom javnošću o predloženim izmjenama Pravilnika o ambalaži i otpadnoj ambalaži, kojima se želi proširiti popis ambalažnih proizvoda u sustavu povratne naknade od 50 lipa.

Predloženim izmjenama želi se proširiti popis ambalažnih proizvoda u sustavu povratne naknade od 50 lipa tako da se doda ambalaža od mlijeka i tekućih mliječnih proizvoda te jednokratne ambalaže (PET-a, Al/Fe i stakla) od pića volumena 0,20 litara, priopćilo je Ministarstvo.

"Vraćanjem te ambalaže u sustav povratne naknade zasigurno će se značajno povećati stopa odvajanja i recikliranja otpadne ambalaže uz istovremeno smanjenje odlaganja kao i sprječavanje njezina odbacivanja u okoliš", poručili su iz Ministarstva zaštite okoliša i energetike.

Naglasili su kako je u 2014. godini dok je ambalaža od mlijeka i tekućih mliječnih proizvoda bila uključena u sustav povratne naknade, od ukupnog broja sakupljenih jedinica oko 16 posto činila otpadna ambalaža od mlijeka i tekućih mliječnih proizvoda.

"S obzirom da se povratna naknada (50 lipa) od uvođenja 2005. godine pokazala kao najbolja stimulativna mjera koja građane potiče na odvajanje otpadne ambalaže i njeno vraćanje u trgovine, procjenjuje se da će proširenjem popisa ambalažnih proizvoda u sustavu povratne naknade, u sustav povratne naknade ući oko 70 milijuna novih ambalažnih jedinica, to jest oko 2,2 milijuna kilograma ambalažnog materijala pogodnog za recikliranje", ističu iz Ministarstva.

Poručili su kako će se Nacrtom Prijedloga Pravilnika o izmjenama i dopunama pravilnika o ambalaži i otpadnoj ambalaži, uključivanjem ambalaže od mlijeka i tekućih mliječnih proizvoda u sustav povratne naknade, pridonijeti i ostvarenju ambicioznih ciljeva u području gospodarenja otpadom koje Hrvatska kao članica Europske unije treba ostvariti.

Jer, dodaje se, sustav povratne naknade je mjera koja osigurava kvalitetno odvojeno prikupljanje otpada s posljedičnim učinkovitim recikliranjem i smanjenje odlaganja otpada.

Iz Ministarstva zaštite okoliša i energetike kažu da je prilikom izrade Nacrta Prijedloga Pravilnika o izmjenama i dopunama pravilnika o ambalaži i otpadnoj ambalaži održano niz sastanaka i konzultacija s predstavnicima HGK i s predstavnicima trgovine i proizvođača HUP-a.

E-Savjetovanje je otvoreno 30 dana, do 23. travnja, tijekom kojih zainteresirana javnost ima mogućnost postavljanja pitanja i dobivanja pojašnjenja od Ministarstva. e-Savjetovanje je dostupno na linku: https://esavjetovanja.gov.hr/Econ/MainScreen?EntityId=10517.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
15. srpanj 2024 04:33