HRVATSKA

Prosječna mjesečna neto plaća za lipanj iznosila je 6.774 kune, 2,9 posto više nego lani

Najviša prosječna mjesečna neto plaća za lipanj isplaćena je u djelatnosti vađenja sirove nafte i prirodnog plina
Novčanice kune
 Davor Pongracic/Cropix

Prosječna mjesečna isplaćena neto plaća po zaposlenome u pravnim osobama u Hrvatskoj za lipanj je iznosila 6.774 kune, što je na mjesečnoj razini realno više za 1,7 posto, a na godišnjoj za 3,1 posto, objavio je u četvrtak Državni zavod za statistiku (DZS).

Prosječna je mjesečna neto plaća za lipanj nominalno porasla u odnosu na plaću za svibanj za 1,8 posto, a u odnosu na lipanj prošle godine za 2,9 posto.

Najviša prosječna mjesečna neto plaća po zaposlenom u pravnim osobama za lipanj isplaćena je u djelatnosti vađenja sirove nafte i prirodnog plina, u iznosu od 13.684 kune, a najniža u proizvodnji odjeće, u iznosu od 4.401 kune.

Po podacima DZS-a, medijalna neto plaća za lipanj iznosila je 5.751 kunu, što znači da je polovina zaposlenih imala manju, a polovina veću plaću od tog iznosa.

Prosječna bruto plaća za lipanj 9.247 kuna

Prosječna mjesečna bruto plaća za šesti mjesec iznosila je 9.247 kuna, što je nominalno za 2 posto više nego za svibanj, a realno za 1,9 posto.

Na godišnjoj razini, prema lipnju 2019. godine, prosječna je bruto plaća bila nominalno viša za 2,5 posto, a realno za 2,7 posto.

U lipnju ove godine prosječno su bila 174 plaćena sata, što je za 4,2 posto više nego u svibnju ove godine.

Najveći broj plaćenih sati bio je u djelatnostima vodeni prijevoz i zdravstvena zaštita (182), a najmanji broj plaćenih sati bio je u djelatnosti socijalne skrbi bez smještaja (157).

Podaci DZS-a pokazuju i da je prosječna mjesečna neto plaća po satu isplaćena za lipanj iznosila 37,74 kuna, a bruto 51,62 kunu.

Prosječna neto satnica za lipanj je u odnosu na svibanj niža za 2,5 posto, a u odnosu na lipanj prošle godine niža je za 5,1 posto.

Bruto satnica je na mjesečnoj razini manja za 2,3 posto, a na godišnjoj za 5,4 posto.

Po podacima DZS-a, prosječni neoporezivi primici iskazani po broju primatelja u lipnju ove godine iznosio je 597 kuna, a prosječan neoporezivi primitak iskazan po broju svih zaposlenih koji su primili redovitu plaću iznosio je 7 kuna.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
16. travanj 2024 07:07