REAGIRANJE

'Prosječna neto plaća u tvrtki AstraZeneca d.o.o. gotovo je upola manja od spomenutih 40 tisuća kuna'

 CROPIX

Na članak Top 25 tvrtki s najvećim plaćama u RH reagirao je Damir Nevjestić, direktor AstraZeneca d.o.o. koji želi ukazati na, kako ističe, "pogrešne podatke iznesene u tekstu Top 25 tvrtki s najvećim plaćama u RH, autora Ivice Brkljače, analitičara Ekonomskog laba, koji je Jutarnji list objavio u tiskanom izdanju 29. prosinca 2017., str. 10, te u članku objavljenom u online izdanju 29.12.2017."

Dio opreme navedenog članka je i Tablica 3 - 'Top 25 poduzetnika sa 10 i više zaposlenih prema najvećoj obračunatoj prosječnoj mjesečnoj neto plaći u 2016.' gdje je na drugom mjestu navedena AstraZeneca d.o.o. s iznosom prosječne mjesečne neto plaće u iznosu od 40.268 kuna.

Taj način izračuna nije točan, ističe Damir Nevjestić.

"Iz članka se može zaključiti kako je kao osnovica za izračun prosječne neto plaće u društvu AstraZeneca u 2016. korištena pozicija 140. godišnjeg financijskog izvješća poduzetnika (GFI - POD) za 2016., u iznosu od 16 milijuna kuna.

Ta stavka godišnjeg financijskog izvještaja, osim troškova samih neto plaća uključuje i različite druge troškove vezane uz zaposlenike, uključujući i troškove plaćenih poreza i doprinosa na ona davanja koja podliježu plaćanju poreza na dohodak. Takav se iznos, očito je, ne može koristiti kao osnovica za izračun prosječne neto plaće zaposlenika.

Pregled troškova plaća za AstraZeneca d.o.o. predan je u Konačnim financijskim izvješćima i u Bilješkama uz financijska izvješća, prema kojima ukupan trošak neto plaća iznosi 9 milijuna kuna. Ako se iznos od 9 milijuna kuna podijeli s prosječnim brojem zaposlenih u 2016. godini (34) i s brojem mjeseci, prosječna neto plaća iznosi 22.500 kuna", navodi Damir Nevjestić, direktor AstraZeneca d.o.o.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
27. travanj 2024 06:02