STROGI KRITERIJI

Prosjek mi je 5,0, ali faks me nije pripremio za P&G

Samo 24 studenta od njih 3000 s tri kontinenta zadovoljilo je stroge kriterije P&G-ja
 Igor Sambolec/Cropix

OSIJEK - Student osječkog Ekonomskog fakulteta Alen Pekić (21) ovih dana živi svoje snove. Alen je, naime, prvi Hrvat nakon šest godina koji je uspio proći silna testiranja i provjere kompanije Procter&Gamble te otići na njihov internacionalni kongres u Istanbulu i dogovoriti suradnju koja mu jamči posao u P&G-ju.

U posljednjih šest godina za to je konkuriralo više od 1200 naših studenata, no Alen je prvi koji je prošao strogu selekciju i to među 200 kandidata iz Hrvatske, odnosno njih 3000 iz Europe, Afrike i zapadne Azije, od kojih je samo 24-ero zadovoljilo stroge kriterije P&G-ja i dogovorilo posao života.

Selekcijski proces

Alen je odličan student, s prosjekom 5,0, kojeg nosi još iz osječke Matematičke gimnazije, stipendist je Grada Osijeka... No, sve to ništa mu nije značilo u strogoj selekciji.

- Njih ocjene zapravo uopće ne zanimaju, tako da mojih 5,0 u ovom slučaju nije ništa vrijedilo. Morao sam proći kompletan selekcijski proces, koji se sastoji od niza testova, nekoliko krugova razgovora s direktorima te u konačnici kongresom, koji je završni filtar za odabir.

Pismeni test se primjerice sastoji od matematičkih pitanja, logike i testa inteligencije, dok se na četiri intervjua procjenjivala moja osobnost i sposobnosti, odnosno da li ja njima odgovaram kao osoba, kakve su mi komunikacijske sposobnosti...

Nisu me pitali ništa o tome što sam učio na ekonomiji - priča student 3. godine na smjeru Poslovna informatika i tako razotkriva sve probleme našeg obrazovnog sustava.

- Naš je sustav relativno loš, od osnovne škole do fakulteta, previše se daje naglasak na teoriju koja nije previše korisna niti primjenjiva ili se zaboravi, a nema prakse, rada s kompanijama i tome slično.

Uspavana masa

Doduše, i većina studenata je inertna, uspavana masa, kojoj je bitno dobiti dva i proći ispit. Ja sam sâm sebi obećao da ću na fakultetu izvući najbolje od njega, jer me u masi od nekoliko stotina studenata nitko neće uzeti - kaže Alen, kojemu je u ovoj priči najviše pomoglo to što je već godinu dana predsjednik osječkog odbora studentske udruge AIESEC. - Više od 90 posto pitanja u selekciji odnosi se na različite poslovne situacije i rješavanje poslovnih problema na što bi malo koji student, koji samo studira, znao odgovoriti. Nisam ja nešto specijalno talentiran ili pametan, već sam kroz rad u AIESEC-u puno naučio i bez toga ne bih prošao - ističe Osječanin.

Svi koraci do posla snova

1. prijava na prezentaciji P&G-ja

2. opći pismeni ispit (matematika, logika, test inteligencije)

3. tri kruga intervjua sa zaposlenicima P&G-ja u Hrvatskoj

4. intervju na engleskom jeziku s osobom zaduženom za ljudske resurse

5. prolazak u konkurenciji 200 hrvatskih studenata

6. odlazak na kongres u Istanbul

7. dogovor s P&G-jem i ulazak u njihovu bazu

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
08. svibanj 2024 14:40