FERNANDO KIRIGIN

‘Prošle izbore sam izgubio za pedesetak glasova, a sada nudim promjenu i izlaz iz koronakrize‘

Opatijski SDP-ovac otkrio nam je svoje planove u slučaju pobjede na lokalnim izborima
Fernando Kirigin
 Matija Djanjesic/Cropix

• Na zadnjim lokalnim izborima tijesno ste izgubili od protukandidata, Ive Dujmića, protiv kojeg se opet natječete. Koje su se okolnosti promijenile u posljednje četiri godine, mislite li da je nezadovoljstvo građana Opatije u međuvremenu naraslo ili da je jednostavno vrijeme za promjenu?

- Da, presudno je bilo pedesetak glasova. Izgubio sam izbore za gradonačelnika, a Opatija je izgubila četiri godine. Nije realiziran niti jedan konkretan projekt koji je obećan građanima, a rezultat svega je stagnacija grada koji je mogao biti primjer drugima u Hrvatskoj. Protekle četiri godine proveo sam razgovarajući s građanima, slušajući njihove probleme i potrebe. Vidio sam nezadovoljstvo zbog smjera kojim je krenula Opatija: od betonizacije do povlađivanja pojedinačnim interesima umjesto općem dobru. Upravo zbog toga osjetio sam obavezu da se ponovno kandidiram i računam da ću dobiti potrebnu podršku birača jer nudim znatnu promjenu u odnosu na stil vladanja Opatijom proteklih godina, nudim fer odnos prema građanima i njihovim potrebama.

• Koje su glavne točke vašeg programa za potencijalni gradonačelnički mandat?

- Na čelu sam ekipe koja je za konkretna rješenja, a ne lažna obećanja, jer to je jedino fer prema građanima. Naš program može se sažeti u deset točaka: jeftini gradski stanovi za najam za sve generacije, zaustavljanje betonizacije i kvalitetnije upravljanje prostorom, gradnja garaža Črnikovica i Gorovo, novi gradski trg na Slatini, uređenje nogometnog stadiona i gradnja bazena, novi Dom zdravlja, veće božićnice i uskrsnice za umirovljenike, veći iznosi stipendija i olakšice za roditelje vrtićke, osnovnoškolske i srednjoškolske djece. Posebno ćemo voditi brigu o problemima i razvoju zaleđa, a u tome će veliku ulogu imati naša kandidatkinja za mjesto zamjenice gradonačelnika, Kristina Đukić rodom Mandić iz Poljana. To je cjeloviti program za razvoj Opatije, koji ide prema organizaciji ključnih sadržaja za građane, novom urbanističkom osmišljavanju grada, snažnijem iskoraku prema turizmu više razine, osiguravanju kvalitetnijih uvjeta za život, ponajprije stambenih, te ostvarivanju preduvjeta za rast gospodarstva koji može donijeti kvalitetnije i bolje plaćene poslove. Vjerujem da ovako napisano to zvuči jednostavno, no svjestan sam da ostvarenje plana neće biti niti lagan ni brz posao.

• Što ste do sada, na funkcijama koje ste obnašali, napravili za Opatiju?

Moj prvi politički angažman bio je u sportu. Nakon dugogodišnje aktivne sportske karijere i rada u sportskom savezu, uključio sam se kako bih dao doprinos realizaciji sportske dvorane, jednog od projekata koji su Opatijci desetljećima iskazivali kao veliku želju. Taj projekt koji sam vodio jedini je u Opatiji završen na vrijeme i unutar budžeta. Upravo na njemu sam shvatio koliki je utjecaj motiviranih i energičnih pojedinaca koji žele raditi za javno dobro, tako da sam kasnije kao zamjenik gradonačelnika i predsjednik Gradskog vijeća svu svoju energiju uložio u traženje kvalitetnih rješenja za poboljšanje života građana. Tako je Vijeće na moj prijedlog donijelo rekordne poticaje za zapošljavanje i otvaranje OPG-ova, usvojilo potpore poduzetnicima za prevladavanje posljedica pandemije koji su premašili 10 milijuna kuna, a u proteklom mandatu donijeli smo i socijalne mjere koje su proglašene najboljima u Hrvatskoj. Podignuli smo naknadu za novorođenčad na 10.000 kuna za prvo dijete, a taj iznos povećava se za po 5000 kuna za svako sljedeće dijete. Oslobodili smo roditelje plaćanja troškova vrtića za svako drugo i sljedeće dijete u obitelji, povećali iznose namijenjene stipendiranju i sufinanciranju udžbenika i radnog pribora za učenike, uveli pomoć za umirovljenike... Kao ravnatelj Lučke uprave, pokrenuo sam i završio najveći infrastrukturni projekt u njezinoj povijesti - prvu faza projekta Dogradnja luke i gradnju obalne šetnice u Mošćeničkoj Dragi, koji je donio novu vrijednost i za domaće stanovništvo i za turističke posjetitelje.

• Koji su gorući problemi Opatije koje pod hitno treba rješavati?

- Opatijci kao ključni problem doživljavaju betonizaciju. Sasvim je sigurno, jer to je nešto što svi možemo vidjeti ako se osvrnemo oko sebe, da se prostorom dosad nije upravljalo dobro. Moramo zaštititi naš najvrjedniji resurs, stoga ćemo - u suradnji s građanima, ali i vodećim stručnjacima urbanizma - usvojiti pametne politike upravljanja prostorom i urbanističkog razvoja. Drugi problem je parkiranje. U centru grada, posebno u ljetnim mjesecima, nedostaje parkirališnih mjesta. To ćemo riješiti gradnjom garaža Črnikovica i Gorovo, na čijem će vrhu biti sportsko igralište. Osim toga, Opatijci su nezadovoljni visokim cijenama parkinga koji im otežava obavljanje svakodnevnih obaveza. Zato ćemo im prepaid bonom koji će financirati Grad Opatija omogućiti povoljniji parking tijekom zimskih i ljetnih mjeseci. Jedan problem koji je specifičan za dio građana jest činjenica da Grad Opatija novom katastarskom izmjerom uzima građanima okućnice i na njih se upisuje kao vlasnik. To se događa u naselju Kosovo, a uskoro će se događati i u naseljima Tošina, Pobri... Jasno smo rekli da ćemo zaustaviti takvu praksu koju smatram nepoštenom i vratiti okućnice građanima.

• Stanovanje je skupo, noćni život je zamro. Kako zadržati mlade da ostanu u Opatiji?

- Na žalost, ne postoji 'prekidač' kojim bismo to mogli preokrenuti. Nema jednog 'čarobnog' rješenja koje će riješiti sve naše probleme. Postoji samo vizija koju dijelim s građanima: pošteno upravljanje gradom u službi svih njegovih stanovnika. Imamo lokaciju i plan za gradnju novih stanova za Opatijce mlade i srednje generacije, koje će moći dobiti uz povoljan najam. Njihovim zadržavanjem u gradu osiguravamo porezne prihode koji će nam omogućiti financiranje javnih sadržaja - od garaža do nogometnog igrališta. Ako stvorimo od Opatije mjesto za kvalitetan život, koji može zadovoljiti sve potrebe svojih građana, onda možemo računati na zadržavanje i povećanje broja stanovnika. Ako se postavimo kao kvalitetan partner gospodarstvu, ali onaj koji zna što želi kao cilj - omogućiti stvaranje bolje plaćenih i kvalitetnijih radnih mjesta - onda smo stvorili sve temelje za novi uzlet grada. A u gradu u kojem ima ljudi, bit će i života. Dnevnog i noćnog.

• Može li Opatija biti grad koji zadovoljava svakodnevne potrebe svojih građana, s visokim komunalnim standardom, ili je sve podređeno turizmu?

- Ne bih rekao da je turizam problem Opatije. Riječ je o važnoj gospodarskoj grani koja je velika prednost ovog grada. Zahvaljujući i turizmu, proračun Opatije kreće se od 150 milijuna kuna pa do više od 200 milijuna kuna godišnje. To je velik novac kojim treba pametno upravljati. Problem Opatije je u tome što, osim turizma, nismo napravili ništa više u drugim područjima. Rješavanjem problema građana, rješavamo i potrebe turizma. I obratno. Svi koristimo istu infrastrukturu, iste prometnice, ista parkirališna mjesta... Pitanje je postavljanja granica održivog razvoja, ali i snažnijeg komunalnog ulaganja i u ona područja koja nisu toliko turistički atraktivna, a imaju veliki turistički potencijal, pri čemu ponajprije mislim na opatijsko zaleđe.

• Ivo Dujmić dugovječan je gradonačelnik i vaš bivši stranački kolega s kojim ste tijesno surađivali. Kako biste okarakterizirali njegove mandate? Koji su mu najveći uspjesi, a koji neuspjesi?

- Točno, Ivo Dujmić dva mandata dobio je kao kandidat SDP-a. Prvi mandat, od 2009. do 2013. godine, obilježila je kvalitetna suradnja stranke i gradonačelnika i realizacija važnih projekata, kao što je sportska dvorana. Tu smo i najbliže surađivali, ja kao voditelj tog projekta, a gospodin Dujmić kao gradonačelnik. Nažalost, u sljedećem mandatu, kad sam bio zamjenik gradonačelnika, ta suradnja je izostala. Gospodin Dujmić udaljio se od stranačkih kolega, okružio ljudima koji su privatni interes stavili iznad javnog i u konačnici napustio stranku. Na proteklim izborima vlast je osvojio i obnašao uz podršku HDZ-a, a posljedice toga dobro vidimo: umjesto prostornog planiranja, imamo 'točkaste izmjene' i pogodovanje pojedincima, umjesto konkretnih projekata imamo populistička obećanja, umjesto 270 milijuna kuna u proračunu, imamo gubitak vrijednosti imovine u gradskom paketu dionica LRH od više od sto milijuna kuna.

• Posljednjih godina svjedočimo pokušajima mijenjanja turističke paradigme Opatije i podizanja razine turističke ponude. Koja je vaša vizija turističkog razvoja grada? Za koje sektore, osim turizma, postoji prostor za razvoj?

- Prostor za razvoj postoji u svim sektorima: moramo razvijati osnovne djelatnosti, kao što su poljoprivreda i ribarstvo, kako bismo zadržali lokalnu opskrbu vrhunskim namirnicama. Opatija bi se, primjerice, mogla više razvijati i u proizvodnji cvijeća, s rasadnicima i staklenicima u zaleđu, tako da umjesto što uvozimo sadnice za naše parkove, čak i izvozimo biljni materijal i imamo festivale cvijeća. Moramo poticati uslužne djelatnosti, puno prostora imamo u razvoju medicinskih usluga i zdravstvenog sektora. Naravno, Opatija ima i vrhunske potencijale za razvoj poslovanja u IT sektoru i kreativnim djelatnostima, a to je nešto što ću kao gradonačelnik podržavati aktivno. To je sektor koji privlači mlade ljude, 'digitalne nomade' svjesne da mogu raditi za plaću u razini vodećih svjetskih metropola i živjeti u jednom mjestu ugodnog života, kakvo bi Opatija mogla postati.

• Pandemija je ozbiljno naštetila hrvatskom turizmu, a Hrvatska još nije u zelenoj zoni zemalja koje su nam emitivno tržište. Koliko je ovo stanje na globalnom nivou naštetilo Opatiji i kakvu sezonu očekujete?

- Već lani nakon prvog vala koronakrize, u turističkoj sezoni Opatija je premašila očekivanja, a prognoze su bile tek na razini trećine turističkog prometa u normalnim godinama. Nadam se da će tako biti i ovo ljeto, a takvo moje očekivanje ima osnova i u saznanju da su turistički radnici uložili puno truda kako bi na turističkom tržištu zadržali Opatiju kao poželjnu destinaciju. Očekujem, dakle, da će gostiju biti nešto više nego lani, ali u konačnici, sezonu nam kroji koronavirus.

• Hoće li Opatija iz ove koronakrize izaći drukčija?

- Svakako, hoće. Osim što u najvećoj opatijskoj hotelskoj kući Liburnia Riviera Hoteli d.d. imamo kvalitetnog partnera raspoloženog za ulaganje i rast, Opatija će iz koronakrize izaći i s novim gradonačelnikom i novom vizijom razvoja.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
22. travanj 2024 13:55