POVEĆANJE

Prošli tjedan vrijednost fiskaliziranih računa na godišnjoj razini veća 27 posto

Izdano je 40,9 milijuna računa, 49 posto više nego u istom razdoblju 2020. godine
Zdravko Marić
 Damjan Tadić/Cropix

U svim djelatnostima iz sustava fiskalizacije prošli tjedan vrijednost računa povećana je za 27 posto u odnosu na usporedivi tjedan prošle godine, a za dva posto u odnosu na isto razdoblje 2019. godine, pokazuju u ponedjeljak objavljeni podaci Porezne uprave.

U razdoblju od 3. do 9. svibnja 2021. godine u svim djelatnostima ukupna vrijednost fiskaliziranih računa dosegnula je 3,6 milijardi kuna, što je za oko 756 milijuna kuna ili 27 posto više nego u istom razdoblju prošle godine, kada su na snazi još bile strože mjere protiv širenja koronavirusa u odnosu na one u tjednu iza nas.

Istovremeno, izdano je 40,9 milijuna računa, 49 posto više nego u istom razdoblju 2020. godine.

Pritom je u trgovini na veliko i malo, popravku motornih vozila i motocikala broj računa povećan za 33 posto, na 26,5 milijuna, a vrijednost im je porasla za 17 posto, na 2,6 milijardi kuna.

Još snažniji rast zabilježen je u ugostiteljstvu i turizmu s rastom broja fiskaliziranih računa na godišnjoj razini za 491 posto, a njihove vrijednosti za 419 posto. Tako je u djelatnosti pružanja smještaja te pripreme i usluživanja hrane u razdoblju od 3. do 9. svibnja ove godine izdano 4,2 milijuna računa, a njihova je vrijednost iznosila 223,5 milijuna kuna.

Naime, stroge epidemiološke mjere, koje su između ostalog uključivale i zatvaranje ugostiteljskih objekata, trgovačkih centara te uslužnih obrta, poput frizera i kozmetičara, lani su stupile na snagu 19. ožujka, dok je 27. travnja lani počela prva, a 4. svibnja druga od tri tjedne faze popuštanja tih mjera.

U prvoj fazi između ostalog je omogućen rad svim djelatnostima trgovine, osim onih koji posluju unutar trgovačkih centara, dok je u drugoj fazi omogućen ponovni rad djelatnostima u kojima se ostvaruje bliski kontakt s klijentima, poput frizera, kozmetičara, brijača i pedikera. Ugostiteljski objekti i trgovački centri tada su još ostali zatvoreni te su za otvaranje čekali treću fazu popuštanja, koja je nastupila 11. svibnja.

S druge strane, uslijed popuštanja epidemioloških mjera, ugostitelji su od 1. ožujka ove godine dobili mogućnost otvaranja terasa svojih kafića i restorana, a na kojima u tri mjeseca koja su prethodila prvom danu ožujka nisu smjeli posluživati svoje goste.

Stoga je u objavi Porezne uprave dana i usporedba proteklog tjedna ove godine s istim razdobljem 2019. godine, a ti podaci pokazuju da je izdano sedam posto manje računa, dok im je vrijednost bila veća za dva posto.

U odnosu na razdoblje od 3. do 9. svibnja 2019., u prošlome tjednu je u trgovini zabilježeno povećanje broja računa za tri posto, a njihove vrijednosti za devet posto, dok je u ugostiteljstvu i turizmu broj računa pao za 41 posto, a njihov iznos za 47 posto, odnosno za oko 195 milijuna kuna.

Rast vrijednosti računa na tjednoj razini za 14 posto

U tjednu od 3. do 9. svibnja ove godine u odnosu na prethodni tjedan, to jest razdoblje od 26. travnja do 2. svibnja 2021. godine, broj računa porastao je za 11 posto, a njihova vrijednost za 14 posto.

Pritom, u prošlom tjednu je za istovjetnih 14 posto porasla vrijednost računa i u trgovini i u ugostiteljstvu i turizmu, uz rast broja računa za 11 posto u trgovini, a za 16 posto u segmentu pružanja smještaja te pripreme i usluživanja hrane.

Od 22. veljače do 9. svibnja vrijednost računa na godišnjoj razini veća 7,6 mlrd kuna

Lanjske 25. veljače zabilježen je prvi slučaj koronavirusa u Hrvatskoj, a u izvješću Porezne uprave je dana usporedba razdoblja od 22. veljače do 9. svibnja ove godine u odnosu na razdoblje od 24. veljače do 9. svibnja 2020. godine.

Podaci pokazuju kako je u navedenom razdoblju u ovoj godini broj fiskaliziranih računa veći za 42 posto, a njihov iznos za 27 posto ili 7,6 milijardi kuna.

U razdoblju od 22. veljače do 9. svibnja ove godine tako je izdano 415 milijuna računa, čija vrijednost doseže 35,3 milijarde kuna, dok je u razdoblju od 24. veljače do 9. svibnja 2020. godine bilo izdano 293,2 milijuna računa, ukupne vrijednosti 27,7 milijardi kuna.

Pritom je u trgovini broj računa porastao za 39 posto i iznos za 23 posto, a u ugositeljstvu i turizmu za 57 i 81 posto.

U razdoblju, pak, od 22. veljače do 9. svibnja ove godine u odnosu na razdoblje od 25. veljače do 12. svibnja pretkrizne, 2019. godine, broj fiskaliziranih računa je u ovoj godini bio manji za 12 posto, a njihov iznos za tri posto.

Pritom trgovina bilježi smanjenje broja računa za jedan posto, a rast iznosa za tri posto, dok je ugostiteljstvu i turizmu vidljivo smanjenje i broja i iznosa računa za po 51 posto.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
30. rujan 2023 07:06